Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Συνεπιμέλεια: Πώς θα το κάνετε να πετύχει

Η λέξη συνεπιμέλεια έχει συνδεθεί με τεράστια αγωνία και πολλά ερωτηματικά των γονέων που σκέφτονται να χωρίσουν ή βρίσκονται σε διαδικασία χωρισμού ή έχουν χωρίσει και θέλουν να μάθουν τι έχει αλλάξει. Έχουν ακουστεί πολλά για τον όρο και τα περισσότερα από αυτά δεν ισχύουν.

Συγκεκριμένα, η συνεπιμέλεια αφορά στη συνεργασία των γονέων για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους, είτε βρίσκονται σε γάμο – συμβίωση είτε όχι. Και μόνο το άκουσμα της λέξης «συνεργασία» ανάμεσα στους γονείς που χωρίζουν προκαλεί ανασφάλεια και φόβος στους γονείς. Η ανασφάλεια και ο φόβος είναι απόλυτα αναμενόμενα. Τα ζευγάρια χωρίζουν επειδή δεν μπορούν να συμφωνήσουν και κατ’ επέκταση τους είναι αδύνατο να συνεργαστούν. Όταν λοιπόν ακούν τον όρο «συνεπιμέλεια» στο μυαλό τους έρχονται οι αμέτρητες φορές που προσπάθησαν να συνεννοηθούν με τον άλλο γονέα και δεν τα κατάφεραν και αναρωτιούνται πώς ακριβώς θα τα καταφέρουν στο χωρισμό. 

Στόχος του βίντεο είναι να κατανοήσουν οι γονείς τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην έννοια της συνεπιμέλειας, να καταρρίψουμε τους μύθους που επικρατούν και να βοηθήσουμε τους γονείς να επικεντρωθούν στα ζητήματα που πραγματικά χρειάζεται να επικεντρωθούν για να μπορέσουν να βάλουν τους όρους μιας αποτελεσματικής συνεργασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα διαζύγιο.  

Επομένως, σε αυτό το βίντεο θα ξεκαθαριστεί κατ’ αρχάς τι είναι πραγματικά η συνεπιμέλεια και πώς ορίζεται στο νόμο. Στη συνέχεια θα αναλυθεί τι σημαίνει για τις ζωές των παιδιών και των γονέων και πώς μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη για την οικογένεια με τρόπο που θα ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας και κυρίως των παιδιών που αποτελούν το μεγαλύτερο μέλημα των γονέων.  

Ερωτήματα που θα απαντηθούν:

  1. Τι είναι η συνεπιμέλεια;
  2. Σχετίζεται η συνεπιμέλεια με το μοίρασμα του χρόνου των παιδιών ανάμεσα στα δύο σπίτια και με το ποσό της διατροφής;
  3. Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη της αποτελεσματικής συνεργασίας των γονέων;
  4. Ποια θέματα χρειάζεται να λυθούν;
  5. Με ποιο τρόπο θα καταφέρουν οι γονείς να συνεργαστούν αποτελεσματικά; 

Το νέο δίκαιο των σχέσεων γονέων και παιδιών, οι αλλαγές που επέφερε στον Αστικό Κώδικα ο Ν 4800/2021, Κατερίνα Φουντεδάκη, 2021, ISBN  978-960-654-527-6

Therapeutic family Mediation, Helping families resolve conflict, Howard H. Irving – Michael Benjamin, 2002, ISBN 0-7619-2313-6

Parenting apart, Christina McGee, 2011 ISBN 9780091939830

Γίνε μέλος σήμερα
Μάρθα Μαρκάκη

Μάρθα Μαρκάκη

Coach Διαζυγίου, Parenting Coach, Δικηγόρος, Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μάρθα Μαρκάκη. Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο, εξειδικευμένη στο οικογενειακό δίκαιο και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια σε αστικές, οικογενειακές και εμπορικές διαφορές (IMC Canada, ΥΔ), έχει μετεκπαιδευτεί στις διαπραγματεύσεις στο Harvard Law School (Program on Νegotiation) και έχει διαπιστευτεί ως Διαπραγματεύτρια (Harvard Law School, Academy of Professional Negotiators).

Διαβάστε περισσότερα