Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή και η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες. Επηρεάζει πάνω από 9-18% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, πολλές γυναίκες όμως πάσχουν για χρόνια χωρίς να έχουν λάβει σωστή διάγνωση και χωρίς να γνωρίζουν τη σημασία του. Η έγκαιρη διάγνωση του όμως φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή αντιμετώπιση του συνδρόμου και στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία μιας γυναίκας. 

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το ΣΠΩ είναι μια ορμονική διαταραχή αλλά και μια μεταβολική διαταραχή που, σε συνδυασμό, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του σώματος με διάφορους τρόπους. Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε γυναίκα και κάθε σύμπτωμα με διαφορετική βαρύτητα. Καμία γυναίκα που πάσχει δεν έχει ακριβώς ίδια εικόνα με την άλλη. Η ανταπόκριση επίσης σε θεραπευτικές μεθόδους είναι διαφορετική. 

Η υποψία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπαίνει όταν υπάρχουν όλα ή τα περισσότερα από τα παρακάτω προβλήματα:

 • Διαταραχή της περιόδου (μεγάλα διαστήματα μεταξύ περιόδων, αστάθεια του κύκλου ή απώλεια κάποιων κύκλων κάθε χρόνο)
 • Σημάδια αυξημένης δράσης ανδρογόνων στο σώμα όπως υπερτρίχωση στο πρόσωπο και το σώμα, απώλεια μαλλιών ή/και ακμή
 • Αυξημένα ανδρογόνα στις εξετάσεις αίματος
 • Υπογονιμότητα
 • Πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες (εικόνα ωοθήκης σαν «κολιέ μαργαριταριών», με συγκεκριμένα κριτήρια), από όπου προέρχεται και το όνομα του συνδρόμου
 • Διαταραχές σωματικού βάρους/συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Η παχυσαρκία δεν είναι χαρακτηριστικός παράγοντας του συνδρόμου, αλλά πάνω από 40% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία μιας γυναίκας σε κάθε περίοδο της ζωής της. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η σωστή και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Τι θα μάθουμε στο βίντεο:

 • Τι είναι το ΣΠΩ;
 • Πώς γίνεται η διάγνωση;
 • Πώς μπορεί να μας επηρεάσει σε κάθε περίοδο της ζωής μας;
 • Τι σημαίνει η διάγνωση του για μια γυναίκα;
 • Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του;
 • Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με τον τρόπο ζωής μας και την καθημερινότητα μας αν έχουμε ΣΠΩ;
 • Ποιες είναι οι θεραπευτικές μας επιλογές;

Hopkinsmedicine.org (polycystic ovary syndrome PCOS) 

https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/pcos

https://endodiabetes.gr/index.php/women-health/polycystic-ovaries 

The importance of diagnosing the polycystic ovary syndrome Ann Intern Med2000 Jun 20;132(12):989-93.

Polycystic ovary syndrome: a complex condition with psychological, reproductive and metabolic manifestations that impacts on health across the lifespan . BMC Medicine volume 8, Article number: 41 (2010) 

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Παρασκευή Μεντζελοπούλου

Παρασκευή Μεντζελοπούλου

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, με εξειδίκευση στον διαβήτη, πολυκυστικές ωοθήκες, υπογονιμότητα

H Παρασκευή Μεντζελοπούλου είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος, διπλωματούχος των American Board of Internal Medicine και American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism. Είναι η πρώτη διαπιστευμένη Ενδοκρινολόγος Health Coach στην Ελλάδα.. Ιδιαίτερα πεδία ενδιαφέροντος αποτελούν η γυναικεία υγεία και η κύηση,η γονιμότητα, η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και το lifestyle medicine. Στόχος της είναι η ενημέρωση του ασθενούς, η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος και η πρόληψη. Εστιάζει ιδιαίτερα στη φροντίδα της εγκύου, καθώς έτσι δίνεται η ευκαιρία να φροντίσει και την υγεία του εμβρύου αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και συνεργάζεται επιστημονικά με ιδιωτικά μαιευτήρια και νοσοκομεία

Διαβάστε περισσότερα