Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting

Επεισόδιο 1

Σουπερμάρκετ: Πώς επιλέγω προϊόντα χρησιμοποιώντας την ετικέτα τροφίμων

Η ετικέτα τροφίμων είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που σε βοηθά να επιλέξεις υγιεινά και κατάλληλα τρόφιμα για τη διατροφή σας.

Θες να μάθεις πώς να επιλέγεις τα προϊόντα σου στο Σουπερμάρκετ;

Διάβασε τις ετικέτες των προϊόντων. Έλεγξε τις διατροφικές πληροφορίες, τη λίστα των συστατικών, τον αριθμό των θερμίδων και τα ποσοστά ημερήσιας ανάγκης.

Τι περιλαμβάνεται στην ετικέτα τροφίμων;

  • H ονομασία του τροφίμου
  • O κατάλογος των συστατικών
  • H καθαρή ποσότητα του τροφίμου
  • H ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης ή τελική ημερομηνία ανάλωσης (“ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” ή «ανάλωση έως»)
  • Tο όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του υπεύθυνου επιχείρησης τροφίμων
  • H χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του προϊόντος
  • H διατροφική δήλωση
  • Ο αριθμός παρτίδας, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος για την ασφάλεια των τροφίμων

Μέσα από αυτό το βίντεο θα μάθεις…

  • Τι περιλαμβάνουν οι ετικέτες τροφίμων και πώς να τις διαβάζεις σωστά
  • Ποια συστατικά είναι ανθυγιεινά και πώς θα τα εντοπίσεις
  • Ποιες είναι οι διατροφικές παγίδες και πώς να τις αποφύγεις

Αυτό το Live είναι για σένα που…

  • Προσπαθείς να χτίσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής
  • Θέλεις να επιλέγεις ασφαλή και υγιεινά προϊόντα τροφίμων
  • Θέλεις να γνωρίζεις τα διάφορα συστατικά και την πραγματική διατροφική αξία των προϊόντων που αγοράζεις

Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/food-labelling/index_el.htm 

https://www.efet.gr/index.php/el/consumers/episimansi 

Buttriss, J. L. (2018). The role of nutritional labelling and signposting from a European perspective. Proc Nutr Soc, 77(3), 321-330. doi: 10.1017/S0029665117004098

Kerr, M. A., McCann, M. T., & Livingstone, M. B. (2015). Food and the consumer: could labelling be the answer? Proc Nutr Soc, 74(2), 158-163. doi:10.1017/S0029665115001676 

Yang WH, Drouin MA, Herbert M, Mao Y, Karsh J. The monosodium glutamate symptom complex: assessment in a double-blind, placebo-controlled, randomized study. J Allergy Clin Immunol. 1997 Jun;99(6 Pt 1):757-62. doi: 10.1016/s0091-6749(97)80008-5. PMID: 9215242.

Kobylewski S, Jacobson MF. Toxicology of food dyes. Int J Occup Environ Health. 2012 Jul-Sep;18(3):220-46. doi: 10.1179/1077352512Z.00000000034. PMID: 23026007.

Schab DW, Trinh NH. Do artificial food colors promote hyperactivity in children with hyperactive syndromes? A meta-analysis of double-blind placebo-controlled trials. J Dev Behav Pediatr. 2004 Dec;25(6):423-34. doi: 10.1097/00004703-200412000-00007. PMID: 15613992. 

Jakszyn P, Gonzalez CA. Nitrosamine and related food intake and gastric and oesophageal cancer risk: a systematic review of the epidemiological evidence. World J Gastroenterol. 2006 Jul 21;12(27):4296-303. doi: 10.3748/wjg.v12.i27.4296. PMID: 16865769; PMCID: PMC4087738.

Todd PA, Benfield P, Goa KL. Guar gum. A review of its pharmacological properties, and use as a dietary adjunct in hypercholesterolaemia. Drugs. 1990 Jun;39(6):917-28. doi: 10.2165/00003495-199039060-00007. PMID: 2164467.

Daly J, Tomlin J, Read NW. The effect of feeding xanthan gum on colonic function in man: correlation with in vitro determinants of bacterial breakdown. Br J Nutr. 1993 May;69(3):897-902. doi: 10.1079/bjn19930089. PMID: 8329363.

Tobacman JK. Review of harmful gastrointestinal effects of carrageenan in animal experiments. Environ Health Perspect. 2001 Oct;109(10):983-94. doi: 10.1289/ehp.01109983. PMID: 11675262; PMCID: PMC1242073.

https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfCFR/CFRSearch.cfm?fr=184.1733

Bateman B, Warner JO, Hutchinson E, Dean T, Rowlandson P, Gant C, Grundy J, Fitzgerald C, Stevenson J. The effects of a double blind, placebo controlled, artificial food colourings and benzoate preservative challenge on hyperactivity in a general population sample of preschool children. Arch Dis Child. 2004 Jun;89(6):506-11. doi: 10.1136/adc.2003.031435. Erratum in: Arch Dis Child. 2005 Aug;90(8):875. PMID: 15155391; PMCID: PMC1719942.

Γίνε μέλος σήμερα
Ολυμπία Βλασερού

Ολυμπία Βλασερού

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Η Ολυμπία Βλασερού έχει πτυχίο Διατροφής- Διαιτολογίας, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Διαβάστε περισσότερα