Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Σκανάρισμα σώματος για επανασύνδεση με τον εαυτό μας

Σκανάρισμα σώματος για επανασύνδεση με τον εαυτό μας

Τι είναι ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός είναι μια πνευματική πρακτική ή τεχνική που συνήθως χρησιμοποιείται για την επίτευξη ψυχικής ηρεμίας, ευαισθησίας και επίγνωσης. Σε διάφορες παραδόσεις και πνευματικά μονοπάτια, ο διαλογισμός μπορεί να έχει διαφορετικούς στόχους και τρόπους πρακτικής.

Στη βασική του μορφή, ο διαλογισμός συνήθως περιλαμβάνει τον συγκεντρωμένο και εστιασμένο σκεπτικισμό σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, σκέψη, εικόνα ή αίσθηση. Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί μια κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας, συνειδητότητας και ενσυναίσθησης, όπου ο διαλογιζόμενος γίνεται παρατηρητής των σκέψεών του χωρίς να ταυτιστεί πλήρως με αυτές.

Ο διαλογισμός έχει πολλές μορφές και πρακτικές, ανάλογα με την πνευματική παράδοση, τη φιλοσοφία ή την προσωπική προτίμηση. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση σε μια συγκεκριμένη σκέψη ή λέξη (όπως μια μαντρα), την παρατήρηση της αναπνοής, την ανάλυση σκέψεων και συναισθημάτων, την εξάσκηση σε αίσθηση παρουσίας στο παρόν, και πολλές άλλες.

Ο διαλογισμός χρησιμοποιείται σε πολλές παραδόσεις, όπως η βουδιστική, η ινδουιστική, η ταοϊστική και η ψυχολογική προσέγγιση. Κάθε παράδοση μπορεί να έχει διαφορετικές τεχνικές διαλογισμού και προσεγγίσεις, αλλά γενικά ο στόχος είναι να επιτευχθεί ενότητα με τον εσωτερικό εαυτό, να κατανοηθούν καλύτερα οι σκέψεις και οι συναισθηματικές αντιδράσεις, και να επιτευχθεί γενικότερη αίσθηση ευεξίας.

Τα οφέλη του διαλογισμού περιλαμβάνουν τη μείωση του στρες, τη βελτίωση της συγκέντρωσης, την ανάπτυξη της συναισθηματικής ευαισθησίας και την αναζήτηση ενότητας με τον εσωτερικό εαυτό.

Σύντομο σκανάρισμα σώματος για επανασύνδεση με τον/ην εαυτό/ή σου

Τι είναι το σωματικό σκανάρισμα; Είναι μία από τις κεντρικότερες και βασικότερες πρακτικές ενσυνείδητου διαλογισμού, λόγω του ότι προσφέρει μια υλική και χειροπιαστή άγκυρα για την προσοχή μας, το σώμα μας. Μέσω μιας διαδρομής της προσοχής μας από όλο το σώμα.

Διαρκώς αλλάζει αλλά πάντα μας συντροφεύει, μας επαναφέρει στο παρόν. Η συχνή του πρακτική μειώνει τα συνολικά επίπεδα του στρες.

Πότε και πώς να τον εξασκώ;

Όποτε χρειάζεσαι να χαλαρώσεις το σώμα σου από την ένταση ή από ένα δύσκολο συναίσθημα. Όποτε βρεις χρόνο, ακόμη και καθημερινά. Πριν κοιμηθείς.Πώς πραγματοποιείται; Σε καθιστή ή ξαπλωτή στάση.

  • Bögels, S.M., Lehtonen, A., & Restifo, K. (2010). Mindful Parenting in Mental Health Care. Mindfulness (N Y); 1(2): 107-120.
  • Kabat-Ζinn J. (2013). Full catastrophe living: How to cope with stress, pain and illness using mindfulness meditation. Piatkus, Eds.
Γίνε μέλος σήμερα
Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method). Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος & Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD. Με κίνητρο την ανάγκη της να υποστηρίξεις τα παιδιά στην ανακάλυψη και την αποδοχή της πραγματικής τους φύσης, ξεκίνησε να μελετά τον εγκέφαλο, τις διεργασίες γνωστικής ανάπτυξης, τη σύνδεση νου-καρδιάς, τον γονεϊκό ρόλο και τις οικογενειακές δυναμικές. Aπό αυτήν τη σκοπιά, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στον καθένα που επιθυμεί να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να αγκαλιάσει τη ζωή. Παράλληλα με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες διδάσκει σε διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου και παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες πρώτης παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα