Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting σήμερα!

Επεισόδιο 1

Σχολική Ετοιμότητα: Ποια τα κριτήρια για την επόμενη τάξη και πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου;

«Πότε είναι έτοιμο το παιδί μου, για να ενταχθεί στην Α’ Δημοτικού;»
«Από τι εξαρτάται η Σχολική Ετοιμότητα;»
«Ποια είναι τα βασικά κριτήρια αυτής;»
«Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου;»
Σκέφτεσαι, αν το Νηπιαγωγείο έχει προετοιμάσει σωστά το παιδί σου για να ενταχθεί στην Α’ Δημοτικού. Όμως έχεις σκεφτεί αν του προσφέρεις ό,τι χρειάζεται αυτή τη δεδομένη περίοδο της ζωής του;

Τι σημαίνει σχολική ετοιμότητα;

Η σχολική ετοιμότητα είναι ένας πολυδιάστατος όρος που αφορά στην επιτυχή ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Αρχικά, συνδεόταν αποκλειστικά με τη βιολογική ωριμότητα, η οποία θεωρούνταν ότι είναι ο μοναδικός παράγοντας που συμβάλλει στη σχολική ετοιμότητα. Τη δεκαετία του 60 η αντίληψη αυτή αλλάζει, με τον Bruner να υποστηρίζει ότι η μαθησιακή ετοιμότητα εξαρτάται περισσότερο από την ικανότητα των εκπαιδευτικών να προσαρμόζουν τις ιδέες και τις έννοιες στο εξελικτικό επίπεδο των παιδιών (Bruner, 1966)

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ο όρος σχολική ετοιμότητα περιλαμβάνει την ετοιμότητα του ίδιου του παιδιού, την ετοιμότητα του σχολείου για τα παιδιά, την ικανότητα της οικογένειας και της κοινότητας να υποστηρίζει την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών (American Academy of Pediatrics, 2018). Επομένως, έμφαση πρέπει να δίνεται όχι μόνο στις γνωστικές ακαδημαϊκές δεξιότητες, αλλά ταυτόχρονα και στις λεκτικές, νοητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές κ.α δεξιότητες του παιδιού, καθώς και στις πρώιμες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που τις αναπτύσσουν.

Σε αυτό το βίντεο συζητάμε με τη Στέλλα Ζαντίδου, Λογοθεραπεύτρια, για το τι είναι η Σχολική Ετοιμότητα και ποια εφόδια πρέπει να έχει ένα παιδί για να φοιτήσει στην Α’ Δημοτικού.

Μέσα από το βίντεο θα μάθεις:

  • Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να φοιτήσει στην Α’ Δημοτικού
  • Ποια κριτήρια ορίζουν την επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων
  • Πόσο ρόλο παίζει η προετοιμασία στο σπίτι και στο Νηπιαγωγείο
  • Τι μπορώ να κάνω σαν γονέας
  • Τι ισχύει στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ένα παιδί δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σχολικού πλαισίου

Ελπίζουμε να σου άρεσε αυτό το βίντεο. Περιμένουμε τα σχόλια σου.

Στο Βίντεο συζητάμε παρέα με τη Στέλλα Ζαντίδου, Λογοθεραπεύτρια.
speechfourfouri@gmail.com

Γίνε μέλος σήμερα
Στέλλα Ζαντίδου

Στέλλα Ζαντίδου

Λογοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των expert τη Στέλλα Ζαντίδου, κλινική Λογοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του Πρότυπου Κέντρου Λογοθεραπείας «Φουρφούρι» στην πόλη της Καστοριάς. Το Φουρφούρι αποτελεί έναν όμορφο χώρο, φιλικό προς κάθε παιδί και την οικογένειά του. Στόχος της Στέλλας είναι η δημιουργία ομάδας, μέσω του τριγώνου παιδί- γονέας- θεραπευτής, για να επιτευχθούν πιο σύντομα και ολιστικά οι θεραπευτικοί στόχοι. Επίσης, οι δράσεις που πραγματοποιεί στον χώρο της, αποσκοπούν στην ενίσχυση της περιβαντολλογικής συνείδησης και της ανάπτυξης της επικοινωνίας και των δεξιοτήτων, μέσα από κατασκευές, μουσική και φυσικά, το παιχνίδι. Αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας, αποτελεί η συζήτηση, καθοδήγηση και στήριξη του γονέα, ο οποίος αποτελεί πρότυπο για το κάθε παιδί.

Διαβάστε περισσότερα