Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

S.t.o.p. δημιούργησε χώρο γύρω απο τις αυτόματες αντιδράσεις σου

S.t.o.p. δημιούργησε χώρο γύρω απο τις αυτόματες αντιδράσεις σου

Τι είναι ο διαλογισμός και ποια τα οφέλη του;

Ο διαλογισμός είναι μια πνευματική πρακτική που συνδέεται με τη συγκέντρωση της προσοχής και την εσωτερική ανασκόπηση. Στόχος του διαλογισμού είναι να επιτευχθεί μια ευαισθητοποιημένη και βαθιά κατανόηση του νου, των σκέψεων, των συναισθημάτων και του περιβάλλοντος.

Ο διαλογισμός μπορεί να υιοθετηθεί μέσω διάφορων τεχνικών και προσεγγίσεων, αλλά συχνά περιλαμβάνει την επικέντρωση της προσοχής σε ένα ειδικό αντικείμενο, όπως η αναπνοή, μια φράση, ένα συναίσθημα ή ακόμα και η ίδια η παρούσα στιγμή.

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλαπλά και έχουν τεκμηριωθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες:

  • Μείωση του στρες: Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου στρες και του άγχους, προσφέροντας μια χαλαρωτική παρένθεση από τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.
  • Βελτίωση της συγκέντρωσης: Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητας σου να επικεντρωθείς σε ένα μόνο αντικείμενο ή σκέψη, βελτιώνοντας έτσι τη συγκέντρωση και την παρατηρητικότητα.
  • Ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας: Ο διαλογισμός μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης, αυξάνοντας την αυτεπίγνωση, τη θετικότητα και την αίσθηση ευεξίας.
  • Αντιμετώπιση των συναισθημάτων: Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων, βοηθώντας να αναγνωρίσεις και να διαχειριστείς τα συναισθηματικά διλήμματα.
  • Ενίσχυση της αυτοσυνειδησίας: Ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου, τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου.
  • Βελτίωση των σχέσεων: Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο συνειδητών και εμπλεκόμενων σχέσεων με τους άλλους.

S.t.o.p. δημιούργησε χώρο γύρω απο τις αυτόματες αντιδράσεις σου.Tι είναι η άσκηση S.T.O.P.; 

Η άσκηση S.T.O.P. είναι μία σύντομη άσκηση-διαλογισμός που μου επιτρέπει να βγω άμεσα από την ενεργοποίηση αυτόματων αντιδράσεων, που με εγκλωβίζουν σε αυτοκαταστροφικές δυναμικές.

Μου επιτρέπει να πάρω απόσταση από τα ερεθίσματα που πυυροδοτούν έντονα συναισθήματα και αυτόματες αντιδράσεις, και να δώσω τον χρόνο στον εαυτό μου να ανακαλέσει την γνωστική ευελιξία που χρειάζομαι για να δω τις πραγματικές μου εναλλακτικές.

  • Bögels, S.M., Lehtonen, A., & Restifo, K. (2010). Mindful Parenting in Mental Health Care. Mindfulness (N Y); 1(2): 107-120.
  • Kabat-Ζinn J. (2013). Full catastrophe living: How to cope with stress, pain and illness using mindfulness meditation. Piatkus, Eds.
Γίνε μέλος σήμερα
Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method). Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος & Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD. Με κίνητρο την ανάγκη της να υποστηρίξεις τα παιδιά στην ανακάλυψη και την αποδοχή της πραγματικής τους φύσης, ξεκίνησε να μελετά τον εγκέφαλο, τις διεργασίες γνωστικής ανάπτυξης, τη σύνδεση νου-καρδιάς, τον γονεϊκό ρόλο και τις οικογενειακές δυναμικές. Aπό αυτήν τη σκοπιά, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στον καθένα που επιθυμεί να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να αγκαλιάσει τη ζωή. Παράλληλα με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες διδάσκει σε διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου και παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες πρώτης παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα