Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Πώς το μυαλό επηρεάζει το σώμα μας;

Πολλοί από εμάς έστω και μία φορά στη ζωή μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχοσωματικά συμπτώματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο άνθρωπος είναι μια ολότητα. Αυτό σημαίνει πως ό,τι τον απαρτίζει ανήκει σε μία ενότητα. Νους, καρδιά, ιστοί, αδένες και όργανα όλα ανήκουν σε ένα σώμα! Το ίδιο σώμα. Τη στιγμή που ο άνθρωπος πίστεψε στη διχοτόμηση νου και σώματος ξεκίνησαν τα διάφορα ζητήματά του. Γιατί όσο το ένα είναι ξεχωριστό από το άλλο είναι αδύνατο να επιλυθούν ζητήματα που θα υποδήλωναν αυτήν την ενότητα. 

Πώς δημιουργούνται τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Η επιστήμη έχει πλέον πολυάριθμες αποδείξεις ότι ο νους – οι σκέψεις μας δηλαδή επηρεάζουν άμεσα και καθοριστικά το σώμα, τη φυσιολογία και την κατάστασή του γενικότερα – επομένως στο σύνολό της την υγεία του. 

Τι πυροδοτεί τα συναισθήματα που επηρεάζουν το σώμα μας

Η σχέση του πώς σκεφτόμαστε και του πώς αισθανόμαστε αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο με τη βαθύτερη μελέτη των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, καταστάσεις όπου το σώμα και το μυαλό συνδέονται στενά μέσα από ένα συγκεκριμένο σύνολο συναισθημάτων και συμπτωμάτων. Με τη σ ειρά τους τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαπιστωθεί ότι πυροδοτούνται και σχετίζονται στενά με συγκεκριμένες αιτίες, όπως για παράδειγμα μια έντονη απογοήτευση, μια απώλεια, μια απόρριψη, με τη μοναξιά κ.λπ., ακόμη και με πολύ συγκεκριμένες πεποιθήσεις και τραύματα.

Ποια είναι η κύρια αιτία των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θεωρία του John Sarno, ο οποίος έχει διεξάγει πολύ εκτενή έρευνα επάνω στα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η οποία υποστηρίζει ότι η εμφάνιση και εκδήλωση διαφόρων σωματικών συμπτωμάτων αποτελεί έναν τρόπο απόσπασης του νου με τρόπο ασυνείδητο από βαθύτερα συναισθηματικά ζητήματα. Με απλά λόγια υποστηρίζει πως τα σωματικά συμπτώματα είναι ένας τρόπος αποφυγής βιώματος του συναισθηματικού πόνου λόγω της απόστασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον άνθρωπο και τη βαθύτερη αλήθεια του, που πολλές φορές είναι φυσικά επίπονη.

Ποια πεδία επηρεάζονται από τη σκέψη μας;

Το μυαλό, ως πιλότος του συστήματός μας και η κατάστασή του, η οποία φυσικά καθορίζεται από την ποιότητα των σκέψεων μας επηρεάζει καταλυτικά την υγεία. Το άγχος μπορούμε να πούμε ανοίγει τις πύλες στην ασθένεια, ενώ οι περιοριστικές μας σκέψεις, ακόμη κι αν δεν αποδεικνύονται αληθινές, πλήττουν το νευρικό μας σύστημα. Το μυαλό μπορεί να επηρεάσει ακόμη το βάρος μας, το γήρας ή αντίστροφα τη νεότητα.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τη σημασία της κατανόησης της λειτουργίας του μυαλού, της επίδρασής του στη σωματική, νοητική, συναισθηματική αλλά και στην πνευματική υγεία.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο

 1. Τι σημαίνει ψυχοσωματικό σύμπτωμα.
 2. Για ποιον λόγο εκδηλώνουμε ψυχοσωματικά συμπτώματα.
 3. Παραδείγματα ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
 4. Πώς και πόσο επηρεάζει η σκέψη το σώμα μου.
 5. Πώς αποτυπώνεται αυτό στη φυσιολογία του σώματος.
 6. Πώς διαχειρίζομαι/αντιμετωπίζω ένα τέτοιο σύμπτωμα.
 7. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την άρρηκτη σύνδεση νου-σώματος υπέρ μου.
 8. Τι ρόλο διαδραματίζει ο διαλογισμός σε αυτό.
 9. Πώς θα το μεταδώσω όλο αυτό και θα το διδάξω και στο παιδί μου.

Στόχος βίντεο

Με τελικό στόχο να γνωρίσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας και την αλήθεια του, να μάθουμε τι σημαίνει και πώς χτίζεται η αληθινή θεραπεία σε όλα τα επίπεδα και να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε σωματική, νοητική, συναισθηματική και πνευματική υγεία σε βάθος χρόνου βοηθώντας εμάς και τους αγαπημένους μας.

Βιβλιογραφία

 1. Evette Rose (2013), Metaphysical Anatomy, εκδ. Damonza
 2. John Sarno (2018), Healing Back Pain: The Mind-Body Connection, εκδ. Grand Central Life & Style; 1st edition
 3. John Sarno (2019), The Mindbody Prescription: Healing the Body, Healing the Pain, εκδ. Grand Central Publishing
 4. John Sarno (2007), The Divided Mind: The Epidemic of Mindbody Disorders, εκδ. Harper Perennial
 5. Jo Marchant (2018), Ένα ταξίδι στην επίδραση του μυαλού στο σώμα, εκδ. Πεδίο
Γίνε μέλος σήμερα!
Μαρία Λιάτη

Μαρία Λιάτη

Theta Healer®, Ομοιοπαθητικός, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λιάτη Ψυχοθεραπεύτρια, Ομοιοπαθητικός και Theta Healer, με σπουδές και προϋπηρεσία σε όλα τα παραπάνω. Έχει εργασιακή εμπειρία σαν Ψυχοθεραπεύτρια και εξειδικεύεται στις συντροφικές σχέσεις, στις αγχώδεις διαταρχές, στις διατροφικές διαταραχές και άλλα! Μπείτε στο προφίλ της και διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία!

Διαβάστε περισσότερα