Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Γνώρισε τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Επεισόδιο 2

Τα συμπτώματα της βουλιμίας

Επεισόδιο 3

Επιπτώσεις στο σώμα & τη διάθεση

Επεισόδιο 4

Ο ρόλος του διατροφολόγου

Μια υγιής διατροφική συμπεριφορά καθοδηγείται από εσωτερικά σήματα (πείνα και κορεσμό) και όχι από εξωτερικά (πιέσεις, υποσχέσεις, τιμωρίες, επιβράβευση, διαφήμιση). Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλά προβλήματα της εφηβείας και της ενήλικης ζωής, όπως το να κάνει κάποιος δίαιτα με εμμονικό τρόπο ή να τρώει παρορμητικά, έχουν τη βάση τους στην πρώιμη παιδική ηλικία και στο ότι έμαθε να τρώει παρακινούμενος από εξωτερικά κίνητρα και μέσα.

Έρευνες δείχνουν ότι η συνεργασία μιας πολυκλαδικής ομάδας ειδικών (ψυχίατρος, ψυχολόγος, εξειδικευμένος παθολόγος και διατροφολόγος) πλαισιώνει τη θεραπεία κατάλληλα, από όλες τις πλευρές του προβλήματος, και δίνει τα βέλτιστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της διαταραχής.

Γνώρισε τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Ποιες είναι οι ΔΠΤ (Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής);

Ψυχογενής Ανορεξία – Ψυχογενής Βουλιμία – Επεισοδιακή Υπερφαγία

Υπάρχουν κοινά συμπτώματα;

Σχεδόν σε όλες τις ψυχιατρικές παθήσεις εμφανίζονται (παροδικές) διαταραχές στη σχέση των πασχόντων με το φαγητό. Στις ΔΠΤ όμως η διαταραγμένη σχέση του ατόμου με το φαγητό και την εικόνα του σώματος του είναι τα βασικά συμπτώματα. 

Οι πάσχοντες από διαταραχές πρόσληψης τροφής βιώνουν τη λήψη της τροφής ως κάτι δυνητικά «κακό» και «απειλητικό» για την εικόνα του σώματος τους. Για τον λόγο αυτόν, προσπαθούν να ελέγξουν την πρόσληψη της τροφής με όλους τους δυνατούς και ακραίους τρόπους. Ένα άτομο με διαταραχή πρόσληψης τροφής (ΔΠΤ) δίνει υπερβολική έμφαση στην διατροφή, στο σώμα, στο βάρος και στον έλεγχο τους. Με άλλα λόγια, η αυτοεκτίμηση συνδέεται με τις διατροφικές συνήθειες, το βάρος και το σώμα.

Τι ακριβώς είναι η ψυχογενής βουλιμία;

Είναι μια σοβαρή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από έναν κύκλο συμπεριφορών, που συνήθως ξεκινούν με επεισόδια ανεξέλεγκτης και υπερβολικής πρόσληψης τροφής. Τυπικά, το άτομο «καταβροχθίζει» σε σύντομο χρόνο μεγάλες ποσότητες φαγητού συνήθως πλούσιες θερμιδικά (π.χ. σοκολάτες, τσιπς, μπισκότα κλπ.). Χαρακτηριστικά, όσο το επεισόδιο είναι σε εξέλιξη νιώθει ότι είναι αδύνατο να σταματήσει το φαγητό. Αμέσως μετά, κυριεύεται από συναισθήματα ενοχών και δυσανεξίας και ξεκινά ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης & ελέγχου της τροφής 

Με ποιο τρόπο εκφράζεται αυτός ο έλεγχος;

Αφαγία, καθαρτικές συμπεριφορές, εξαντλητική γυμναστική κτλ, πλήττοντας έτσι την ίδια τη σωματική τους υγεία. Οι παραπάνω σκέψεις μπορούν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα πως, ίσως, αυτό που οι πάσχοντες από ΔΠΤ βιώνουν ως απειλητικό και προσπαθούν να ελέγξουν, δεν είναι απλώς και μόνο η τροφή, και πως τα πρώιμα βιώματα και η σχέση με τη μητέρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών.

Σε αυτό το βίντεο συζητάμε για τη ψυχογενή βουλιμία με τη Μαρία Χριστοπούλου, Διατροφολόγο & Κλινικός Διαιτολόγο.

Στόχοι Βίντεο:

  • Γνώρισε τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
  • Τα συμπτώματα της βουλιμίας
  • Επιπτώσεις στο σώμα & τη διάθεση
  • Ο ρόλος του διατροφολόγου

  • Κούντζα Μ. (2021). Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής, επιμέλεια Στ. Στυλιανίδης. Εκδόσεις Τόπος, σελ. 507-527
  • Fairburn, C., G., Cooper, Z., & Shafran, R. (2003). Cognitive behaviour therapy for eating disorders: a ‘transdiagnostic’ theory and treatment. Behaviour Research and Therapy (41), 509-528.
  • Abraham, S. & Llewellyn-Jones, D. Eating Disorders – The Facts. 5th Edition Oxford University Press.
Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Μαρία Γ. Χριστοπούλου

Μαρία Γ. Χριστοπούλου

Διατροφολόγος, Κλινικός Διαιτολόγος

Η Μαρία Γ. Χριστοπούλου είναι αδειοδοτημένος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και τη Παχυσαρκία. Η προσέγγιση που ακολουθεί βασίζεται στην ενσυνείδητη διατροφική εκπαίδευση (διαισθητική διατροφή) με στόχο την τροποποίηση συμπεριφοράς, τη σωματική, νοητική και τη ψυχική υγεία. Μπείτε στο προφίλ της Μαρίας και διαβάστε περισσότερα γι' αυτήν!

Διαβάστε περισσότερα