Βίντεο
Γίνε μέλος στο Project Parenting!
Πρώτες βοήθειες: Έλεγχος Προσέγγισης Περιστατικού
Πρώτες βοήθειες: Έλεγχος Προσέγγισης Περιστατικού διαβάστε παρακάτω
Ελέγχοντας την ανταπόκριση του θύματος μπορείς να επιβεβαιώσεις εάν έχει αισθήσεις και ανταποκρίνεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Ο έλεγχος αυτός είναι σημαντικός για να κατανοήσεις την κατάσταση του θύματος και να αποφασίσεις ποιες περαιτέρω ενέργειες πρέπει να ακολουθήσεις.
Δες το βίντεο για να μάθεις πώς κάνεις έλεγχο προσέγγισης περιστατικού!
Είναι σημαντικό να προσέξεις την ανταπόκριση του θύματος για να εκτιμήσεις την κατάστασή του. Ανάλογα με την ανταπόκριση που λάβεις, προχώρησε σε κατάλληλες ενέργειες για την προστασία και την ασφάλειά του. Θυμήσου πάντα να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια αμέσως.
Ακολούθησε αυτά τα βήματα για να ελέγξεις την ανταπόκριση του θύματος:
Έλεγχος ανταπόκρισης του θύματος (ελέγχω αν έχει αισθήσεις):
– Πλησιάζω το θύμα και γονατίζω δίπλα του, στο ύψος των ώμων του.
– Τοποθετώντας τα χέρια μου στους ώμους του, κουνάω τους ώμους ελαφρά πάνω κάτω και ρωτάω: «Είσαι καλά;» δυνατά, καθαρά, 3 φορές.
– Σε βρέφος, δίνω ελαφρά χτυπηματάκια στα πέλματα.
– Εάν απαντήσει / ανταποκριθεί, τότε το θύμα έχει τις αισθήσεις του και έχει και αναπνευστική λειτουργία, οπότε το τοποθετώ σε θέση ανάνηψης και καλώ σε βοήθεια.
– Εάν δεν ανταποκριθεί, θα πρέπει να ελέγξω αν έχει αναπνευστική λειτουργία.
Εάν το θύμα δεν ανταποκρίνεται και φαίνεται να έχει χάσει τις αισθήσεις του, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τη διαδικασία της ανανήψεως ή των πρώτων βοηθειών που έχεις μάθει, προκειμένου να διασφαλίσεις την παροχή αναπνοής και κυκλοφορίας αέρα στο θύμα.
Εάν το θύμα ανταποκρίνεται και έχει αισθήσεις, επικοινωνεί μαζί σου ή κινείται, πρέπει να επαγρυπνείς για άλλα πιθανά τραύματα ή προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει. Εξέφρασε την παρουσία σου και δείξε τη φροντίδα σου για το θύμα, αλλά μην το μετακινείς αν δεν υπάρχει απειλή για τη ζωή του ή κίνδυνος περαιτέρω τραυματισμού. Προσπάθησε να διατηρήσεις το θύμα σε μια θέση άνεσης και να παρέχεις πρώτες βοήθειες για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα εμφανιστεί, αν είσαι εξοικειωμένος με τις διαδικασίες.
Είναι σημαντικό να παραμείνεις ήρεμος και να διατηρήσεις την εμπιστοσύνη του θύματος, δίνοντάς του την αίσθηση ότι είναι ασφαλές και βρίσκεται υπό φροντίδα.


Σοφία Δούμα
Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert
Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting
Συντακτική ομάδα

Σε συνεργασία με:
Κύκλος
Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!
Διαβάστε περισσότερα