Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Πρώτες βοήθειες: Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας

Διαβάστε για Πρώτες βοήθειες: Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας

Ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας αφορά την αξιολόγηση της φυσιολογικής λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος ενός ατόμου. Είναι η διαδικασία αξιολόγησης της αναπνοής ενός ατόμου για τη διαπίστωση εάν αναπνέει κανονικά ή υπάρχει κάποια δυσλειτουργία. Αποτελεί σημαντική δεξιότητα σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του ατόμου και την ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, πρέπει να επικεντρωθείς στα εξής στοιχεία:

Παρατήρηση: Παρατήρησε το θύμα για τυχόν αναπνευστικά προβλήματα. Αναζήτησε κινήσεις του θώρακα, της κοιλίας και του διαφράγματος. Αν η αναπνοή είναι απουσιάζουσα ή ανεπαρκής, τότε πρέπει να αναλάβεις άμεση δράση.

Ακρόαση: Τοποθέτησε το αυτί σου κοντά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου για να ακούσεις ή να αισθανθείς την αναπνοή του. Αναζήτησε τον ήχο της αναπνοής και την αίσθηση της παροχής αέρα.

Αίσθηση: Τοποθέτησε το χέρι σου πάνω στο θώρακα του ατόμου και αναζήτησε κινήσεις ανεβαίνουν και κατεβαίνουν με την αναπνοή. Αν δεν αισθάνεσαι καμία κίνηση, αυτό μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα με την αναπνοή.

Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστώσεις ότι ο άνθρωπος δεν αναπνέει ή αναπνέει ανεπαρκώς, πρέπει να προχωρήσεις στην παροχή ανανηψίας ή άλλων κατάλληλων μέτρων ανάκτησης της αναπνοής.

Θυμήσου ότι ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση πνιγμού ή άλλων προβλημάτων αναπνοής. Με τη σωστή αξιολόγηση και την αντίδραση, μπορείς να παρέχεις πολύτιμη βοήθεια και να σώσεις ζωές.

Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας:

– Πλησιάζω το θύμα και κάθομαι με τα γόνατά μου δίπλα του, στο ύψος των ώμων.

– Κάνω ελαφρά έκταση της κεφαλής του θύματος.

– Τοποθετώντας το αυτί μου πάνω από τη μύτη και το στόμα του, ελέγχω την αναπνοή του για 10 δευτερόλεπτα.

– Ακούω: την αναπνοή.

– Βλέπω: τον θώρακα και την κοιλιά του να ανασηκώνονται.

– Αισθάνομαι: την αναπνοή του στο πτερύγιο του αυτιού μου.

Δες το βίντεο και μάθε πώς να κάνεις έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας σε ενήλικες και παιδιά!

Γίνε μέλος σήμερα
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα