Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Πρώτες βοήθειες: Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικα ή παιδί

Πρώτες βοήθειες: Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικα ή παιδί διαβάστε παρακάτω

Όταν αντιμετωπίζεις μια πνιγμονή σε ενήλικα ή παιδί, η άμεση αντίδραση και η παροχή πρώτων βοηθειών είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του θύματος. 

Κάλεσε βοήθεια: Αμέσως καλέσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ) για να ειδοποιήσεις τους επαγγελματίες υγείας. Είναι σημαντικό να έχεις επαγγελματική βοήθεια στην τοποθεσία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Έλεγξε την ανταπόκριση: Προσπάθησε να επικοινωνήσεις με το θύμα και να δεις αν ανταποκρίνεται. Ρώτησέ το αν είναι καλά ή αν χρειάζεται βοήθεια. Αν δεν ανταποκρίνεται και δεν αναπνέει ή αναπνέει δυσκολευμένα, πρέπει να προχωρήσεις στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Χτυπήματα στην πλάτη:

Υποστηρίζουμε τον θώρακα του θύματος, ώστε να μην πέσει με το χτύπημα και τοποθετούμε το κεφάλι χαμηλότερα από τον θώρακα, ώστε να εκμεταλλευτούμε τη βαρύτητα για την έξοδο του αντικειμένου.

Δίνουμε 5 χτυπήματα στην πλάτη (τα χτυπήματα είναι απότομα και δυνατά, με την παλάμη).

Ανάμεσα από τις ωμοπλάτες.

Το κεφάλι τοποθετείται χαμηλότερα από τον θώρακα και στηρίζουμε τον θώρακα με την παλάμη του άλλου χεριού.

Η τεχνική αυτή έχει παραλλαγές όταν γίνεται σε ενήλικα, σε παιδί και σε βρέφος.

Τεχνική Heimlich:

Δίνουμε 5 πιέσεις. 

Στην κοιλιά, πάνω από τον αφαλό.

Με τη γροθιά μας, με φορά προς τα μέσα και πάνω (η γροθιά στο στομάχι και η παλάμη του άλλου χεριού επάνω από τη γροθιά).

Και αυτή η τεχνική έχει παραλλαγές όταν γίνεται σε ενήλικα, παιδί και βρέφος.

Συνεχίζουμε εναλλάσσοντας 5 χτυπήματα στην πλάτη και 5 πιέσεις Heimlich μέχρι να βγει το ξένο σώμα από τον αεραγωγό ή μέχρι να έρθει βοήθεια.

Εάν το ξένο σώμα δεν βγαίνει, το θύμα θα χάσει τις αισθήσεις του.

Σε αυτή την περίπτωση, προχωράμε σε ΚΑΡΠΑ, ξεκινώντας με 5 εμφυσήσεις στα παιδιά και βρέφη.

Εκπαιδευμένη βοήθεια: Εάν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την πνιγμονή, πάρε βοήθεια από επαγγελματίες πρώτων βοηθειών ή ιατρικό προσωπικό που μπορεί να παρέμβει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Να θυμάσαι πάντα ότι η πνιγμονή είναι μια έκτακτη κατάσταση που απαιτεί άμεση δράση. Με την εφαρμογή των σωστών τεχνικών πρώτων βοηθειών και την επικοινωνία με επαγγελματίες, μπορείς να βοηθήσεις στην προστασία και στην ασφάλεια των ανθρώπων γύρω σου.

Γίνε μέλος σήμερα
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα