Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Πρώτες βοήθειες: Αντιμετώπιση πνιγμονής για βρέφος

Αντιμετώπιση πνιγμονής για βρέφος

Η απόφραξη του αεραγωγού είναι μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντίδραση. Κατά την απόφραξη, ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα μέσω του αεραγωγού, προκαλώντας αναπνευστική δυσκολία και πνιγμό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από αντικείμενα όπως παιχνίδια, φαγητό και άλλα αντικείμενα που μπορεί να εμποδίσουν τη φυσιολογική είσοδο και έξοδο του αέρα.

Είναι σημαντικό να διακρίνουμε την απόφραξη του αεραγωγού από τον πνιγμό. Ο πνιγμός συμβαίνει όταν υπάρχει είσοδος νερού ή άλλου υγρού στους πνεύμονες μετά από εμβύθιση στο νερό, ενώ η απόφραξη του αεραγωγού αποτελεί εμπόδιο για την είσοδο και έξοδο αέρα. Η απόφραξη του αεραγωγού μπορεί να είναι είτε μερική, όταν υπάρχει ακόμη κάποια κυκλοφορία αέρα, είτε πλήρης, όταν ο αέρας εμποδίζεται πλήρως.

Αντιμετώπισε την απόφραξη του αεραγωγού με αμεσότητα και προσοχή. Αν το θύμα δεν μπορεί να αναπνεύσει ή να μιλήσει, κάνε τα εξής:

Ζήτησε βοήθεια αμέσως και κάλεσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ).

Για τη πνιγμονή στο βρέφος οι κινήσεις είναι διαφοροποιημένες λόγω του μικρότερου σωματότυπου.

Το βασικό είναι να πιάσουμε σωστά το βρέφος.

-Βάζω τα τέσσερα δάχτυλα κάτω από το σαγόνι του στο ένα αυτί και τον αντίχειρα κάτω από το άλλο αυτί. Έτσι σταθεροποιώ το βρέφος στο ΄χερι μου. 

-Ξαπλώνω το μωρό πάνω στο γόνατό μου μπρούμυτα. Μπορώ να είμαι καθισμένη σε μια καρέκλα για παράδειγμα ή γονατιστή.

-Κατεβάζω το κεφάλι του χαμηλότερα από το θώρακα για να εκμεταλλευτώ τη βαρύτητα.

-Χτυπάω πέντε φορές την ωμοπλάτη του.

-Αν δεν βγει το αντικείμενο κάνω πιέσεις Heimlich.

-Επαναλαμβάνω εναλλάξ τις πιέσεις μέχρι να βγει το αντικείμενο που αποκλείει τον αεραγωγό ή μέχρι να φτάσει η βοήθεια του ΕΚΑΒ.

Θυμήσου, η άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις απόφραξης του αεραγωγού ή πνιγμού μπορεί να σώσει ζωές. Είναι σημαντικό να διατηρείς την ψυχραιμία σου και να ακολουθείς τις σωστές τεχνικές αντιμετώπισης που έχεις μάθει. Μην διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια και να προσπαθήσεις να κρατήσεις το θύμα ήρεμο και σίγουρο ότι βρίσκεται υπό φροντίδα.

Γίνε μέλος σήμερα
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα