Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Πριν το διαζύγιο: Υπάρχει συνταγή για επιτυχημένες μακροχρόνιες σχέσεις;

Μια ερώτηση που υπάρχει συνήθως και βρισκόμαστε μπροστά της είναι αν πριν το διαζύγιο μπορούμε να σώσουμε τη σχέση μας.

Οι συνθήκες της κοινωνίας μας

Η μακροχρόνια δέσμευση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία 40 χρόνια. Η διαδρομή που διανύθηκε στην πραγματικότητα ήταν αντιστρόφως ανάλογη με το χρονικό αυτό διάστημα.

Η θέση της γυναίκας μετακινήθηκε από το σπίτι στην αγορά εργασίας και από θεατής της ζωής έγινε ρυθμιστής της. Παράλληλα, ο άντρας που πολλές φορές αναλάμβανε ρόλο επισκέπτη και ενδεχομένως χορηγού της οικογένειας έγινε “συνέταιρος” και παρά το γεγονός ότι αποφορτίστηκε από την αποκλειστική ευθύνη των οικονομικών βαρών ταυτόχρονα επιφορτίστηκε και με καθημερινές διαδικαστικές εργασίες.

Πώς αυτή η νέα πραγματικότητα επιφορτίζεται;

Αν σε όλη την παραπάνω συνθήκη προσθέσουμε τα παιδιά, τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν προκύψει τα τελευταία 10-12 χρόνια αλλά και την επιρροή που πολλές φορές ασκεί ο ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος στο ζευγάρι και που σε αρκετές περιπτώσεις δεν συμβαδίζει με τη νέα τάξη πραγμάτων, αλλά αντίθετα παραμένει προσκολλημένος σε παλιές και περιοριστικές  πεποιθήσεις τα πράγματα δυσκολεύουν πραγματικά και δημιουργούν ένα επιβαρυντικό περιβάλλον για την υγιή εξέλιξη των σύγχρονων ζευγαριών.

Πότε μια μακροχρόνια σχέση φτάνει στο στάδιο πριν το διαζύγιο;

Ο ψυχίατρος – νευρολόγος Ματθαίος Γιωσαφάτ στο βιβλίο του “Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί” αναφέρει ότι μόνο το 5% με 10% των γάμων (μακροχρόνιων δεσμεύσεων θα πω εγώ) είναι αληθινά ευτυχισμένοι. Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται υπερβολικό ή απαισιόδοξο, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πως προσωπικά πιστεύω πως είναι πολύ πιθανό να ισχύει, άλλωστε το θέμα εδώ δεν είναι το συμβιώνω, αλλά το συμπορεύομαι.

Τι είναι αυτό που αλλάζει πολλές φορές μέσα στη σχέση πριν το διαζύγιο;

Πολλές φορές μιλώντας με ζευγάρια ακούω τη φράση “εμείς είμαστε αντισυμβατικοί δεν παντρευτήκαμε ποτέ για να μη χαθεί το πάθος και παρ’ όλα αυτά νιώθουμε να βαλτώνουμε”. Στο σημείο αυτό κρύβεται και μία από τις μεγαλύτερες παγίδες που δημιουργήθηκε εξ ΄αιτίας της αλλαγής που έχει βιώσει η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια και στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.

Και ποια είναι αυτή;

Μα το ότι μπερδεύτηκαν οι έννοιες στη συνείδηση των ανθρώπων. Γιατί ο γάμος τι είναι στην πραγματικότητα; Είναι η δέσμευση δύο ανθρώπων που οδηγούμενοι από την αγάπη του ενός για τον άλλο αποφασίζουν ότι θα περπατήσουν χέρι-χέρι στη ζωή και που όλο αυτό το επισφραγίζουν είτε στην εκκλησία για όσους από εμάς πιστεύουν είτε με τη συμβολή του νόμου στην περίπτωση του πολιτικού γάμου. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να το βλέπουμε σαν σύμβαση ή σαν μία δέσμευση προκειμένου να τεκνοποιήσουμε. Γιατί ακριβώς αυτή η πεποίθηση της σύμβασης έιναι που μας οδηγεί τελικά στα αδιέξοδα.

Γιατί αποφασίζω να ενώσω τη ζωή μου με έναν άλλον άνθρωπο;

Όταν αποφασίζω να ενώσω τη ζωή μου με έναν άλλο άνθρωπο, με όποια μορφή και αν το κάνω (θρησκευτικο-πολιτικό γάμο, σύμφωνο συμβίωσης, ανταλλαγής υποσχέσεων του ενός προς τον άλλο κ.ο.κ) θα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο ότι αναλαμβάνω την ευθύνη αυτής της δέσμευσης  η οποία γεννιέται μέσα μου με μοναδικό κίνητρο την αγάπη. Η ευθύνη αυτή είναι σε πολλές περιπτώσεις το κλειδί της “επιτυχίας” ή” της αποτυχίας”.

Η διαφορά από το χτες στο σήμερα

Στα χρόνια των παππούδων μας ή των γονιών μας , για τους μεγαλύτερους από εμάς, το κλειδί αυτής της “επιτυχίας” ήταν η εξάρτηση. Είτε η οικονομική εξάρτηση από την πλευρά των γυναικών που εξαιτίας του ότι δεν εργάζονταν αναγκάζονταν για οικονομικούς λόγους να παραμένουν μέσα στις σχέσεις τους, είτε της εξάρτησης της αυτοεξυπηρέτησης που στην περίπτωση  των αντρών δεν μπορούσαν να ζήσουν μόνοι αφού δεν γνώριζαν τον τρόπο να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες(φαγητό , καθαριότητα κ.τ.λ).

Στη σύγχρονη εποχή το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει απαλλαγεί από αυτές της συμβάσεις. Δυστυχώς όχι εντελώς όμως. Στο σημείο αυτό ο ευρύτερος κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος κάνει αρκευτά εκτεταμένη ζημιά.

Ακούω πολύ συχνά από πελάτες μου τις φράσεις:

  • Οι γονείς μου με πιέζουν. Πού θα πάει αυτή η σχέση;
  • Η μητέρα μου έχει παράπονα γιατί εκείνη ή εκείνος προτιμά τη βοήθεια της δικής της/ του μητέρας.
  • Ο καιρός περνάει και όλοι με ρωτούν πότε θα κάνουμε παιδάκι;
  • Οι φίλοι μου μου λένε ότι με κάνει ότι θέλει.
  • Οι γονείς του/της έχουν άποψη για την οικονομική μας διαχείριση.

Πώς σας φαίνονται οι παραπάνω φράσεις σας θυμίζουν κάτι;

Και φανταστείτε σε όλη αυτή την εξίσωση δεν έχουμε καν προσθέσει ούτε το τρέξιμο της καθημερινότητας και φυσικά ούτε το τεράστιο κεφάλαιο “παιδιά”.

Έτσι μέσα σε αυτό το βίντεο συζητάμε για τη ζωή πριν το διαζύγιο, τα εξής:

  • Γιατί οι σχέσεις των ζευγαριών βαλτώνουν;
  • Ποιες είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις που δεν επιτρέπουν στη σχέση να έχει την υγιή εξέλιξη που της αξίζει;
  • Πώς μπορούμε να δούμε τη σχέση μας με διαφορετικό τρόπο;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη για να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα;
Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Κωνσταντίνα Κουλουλία

Κωνσταντίνα Κουλουλία

Life and business coach

Καλωσορίζουμε στην ομάδα μας την life and business coach Κωνσταντίνα Κουλουλία. H Κωνσταντίνα γνωρίζοντας ότι ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί πυρήνα ανάπτυξης και εξέλιξης των ανθρώπων που την αποτελούν εργάζεται μαζί τους εκπαιδεύοντας τους να λειτουργούν ομαδικά και υποστηρικτικά έτσι ώστε να είναι δυνατοί και αποτελεσματικοί απέναντι στις προκλήσεις της καθημερινότητας και να απολαμβάνουν τα δώρα της ζωής και της κοινής τους διαδρομής.

Διαβάστε περισσότερα