Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Πραγματικές ιστορίες: Θετικές εμπειρίες τοκετού

Όπως λέει μια σοφή παροιμία από την Πολυνησία, «Για να ξέρεις πού πας πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεσαι. Για να ξέρεις πού βρίσκεσαι πρέπει να ξέρεις από πού έρχεσαι». Αυτό ακριβώς κάναμε στη σειρά εκπομπών «Διεκδικώ τη γέννα μου». Αναδείξαμε το ιστορικό και κοινωνικό παρελθόν που μας έφερε στο σήμερα, προκειμένου να κατανοήσουμε σε βάθος το «γιατί» της μαιευτικής βίας στο τώρα μας. Στη συνέχεια εστιάσαμε με λεπτομέρεια, με επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία, με στατιστικά δεδομένα και με μαρτυρίες μαιών, γυναικών και ανδρών στο τι ακριβώς συμβαίνει καθημερινά στη χώρα μας στον περιγεννητικό τομέα και γιατί. Υπάρχουν όμως και θετικές εμπειρίες τοκετού;

Υπάρχουν θετικές εμπειρίες τοκετού;

Δημιουργούμε τη γέφυρα που μας οδηγεί στην τελευταία εκπομπή της σειράς, σε μια εκπομπή – Γιορτή Όνειρο. Σε αυτή την εκπομπή λοιπόν, αναδεικνύουμε όλα όσα πήγαν καλά, παρά το επιβαρυντικό πλαίσιο της μαιευτικής βίας που έχει επιβληθεί και μέσα σε αυτό κατάφερε να ανθίσει η ομορφιά και ο σεβασμός στη ζωή. 

Τι μας λένε οι μητέρες με θετικές εμπειρίες τοκετού;

Μητέρες με θετική εμπειρία τοκετού που είχαν στο σπίτι ή στο νοσοκομείο ή και στα δύο μας περιγράφουν τι έκαναν, πώς το έκαναν και τι υποστήριξη είχαν έτσι ώστε να βιώσουν έναν τοκετό έτσι όπως τον ονειρεύονταν. Αυτό μας βοηθά ώστε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε, ως γυναίκες που εγκυμονούν και γεννούν, ως μωράκια που γεννιούνται, ως σύντροφοι που συνοδεύουν, αγκαλιάζουν και γεννούν μαζί, αλλά και ως επαγγελματίες περιγεννητικής που ενημερώνουν, συνοδεύουν, ενδυναμώνουν, υποστηρίζουν, διευκολύνουν και σώζουν ζωές όταν και όπου αυτό χρειάζεται.

Ποια η σημασία της γέννας;

Η γέννα και η γέννηση είναι ένα μοναδικό, κοσμογονικό γεγονός στη ζωή δυο ανθρώπων, της γυναίκας που γεννά και του παιδιού που γεννιέται. Καθορίζει την συνέχεια της ζωής τους, ειδικά τη ζωή του ανθρώπου που γεννιέται. Το να διεκδικούμε έναν τοκετό έτσι όπως τον ονειρευόμαστε είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, δεν είναι καπρίτσιο, δεν είναι πολυτέλεια. 

Πώς μας επηρεάζει η μαιευτική βία;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πλέον καν την πολυτέλεια να διατηρούμε την ψευδαίσθηση ότι η περιγεννητική βία δεν έχει αντίκτυπο στη ζωή μας, ατομικά και συλλογικά, σε προσωπικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Όπως λέει και υπέροχη διάσημη μαία Robin Lim «ο ειρηνικός τοκετός θεραπεύει τη Μητέρα Γη». Η σημερινή κατάσταση στον πλανήτη μας μας δείχνει ξεκάθαρα πως ή θα ζήσουμε με αγάπη ή δεν θα υπάρχει η επιλογή της ζωής για εμάς. 

Γιατί χρειάζεται να ακούμε θετικές εμπειρίες τοκετού;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την Αρχή και η αρχή είναι η Αρχή της ζωής, της κάθε ζωής, κάθε μαμά μετράει, κάθε τοκετός είναι ένας τοκετός που αξίζει, που πρέπει, που οφείλουμε να βιωθεί με αγάπη, με σεβασμό, με χαρά, με δύναμη, με ενθουσιασμό, με αλώβητο όλο τον ηδονικό κραδασμό της πεμπτουσίας της ζωής. Το οφείλουμε στις γυναίκες, το οφείλουμε στα παιδιά, το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στην κοινωνία μας, το οφείλουμε στο μέλλον! Διεκδικούμε τη γέννα μας!

Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".

Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα