Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Τι είναι η ψυχολογική υποστήριξη;

Επεισόδιο 2

Σημάδια ότι ένα παιδί χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη.

Επεισόδιο 3

Συχνές απορίες γονιών πριν το πρώτο ραντεβού με έναν ψυχολόγο.

Σε τρομάζει το να ακούσεις ότι το παιδί μπορεί να έχει ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη; Φοβάσαι ότι μπορεί να στιγματιστεί; Πάρε μια ανάσα!

Τι σημαίνει ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων;

Με το πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότερο αποενοχοποιείται ο ρόλος του ψυχολόγου και περισσότεροι γονείς απευθύνονται σ’ έναν ειδικό ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών των παιδιών τους. Θα συζητήσουμε τι ακριβώς είναι η ψυχολογική υποστήριξη και πώς θα ωφελήσει το παιδί σου.

Πώς λειτουργούν οι συναντήσεις αυτές;

Θα δούμε αναλυτικά τι σημαίνει ένα παιδί να λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη ποιες είναι οι μέθοδοι και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Τι καταφέρνει να μάθει για τον εαυτό του το παιδί και τι δεξιότητες αναπτύσσει;

Ποιος είναι ο κατάλληλος θεραπευτής για την ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού;

Θα συζητήσουμε ποιοι είναι οι επαγγελματίες που προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη, τι εκπαίδευση χρειάζεται να έχουν λάβει και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για ένα γονιό να διαλέξει το θεραπευτή του παιδιού του.

Πώς να καταλάβω αν το παιδί μου χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη;

Ο κάθε γονέας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα όταν το παιδί του βιώνει μία δυσκολία καθώς βλέπει αλλαγές στη συμπεριφορά και την καθημερινή του ρουτίνα που μπορεί να τον ανησυχήσουν. Παρόλα αυτά, ο νηπιαγωγός, ο δάσκαλος, ο προπονητής ή άλλα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού μπορεί να αντιληφθούν μία δυσκολία του που μπορεί να μην εμφανίζεται στο οικογενειακό πλαίσιο γι’ αυτό και η συζήτηση μπορεί αρκετές φορές να ξεκινήσει από εκείνους.

Ποια είναι τα σημάδια που μπορεί να με προϊδεάσουν;

Θα δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι παράγοντες που χρειάζεται να μας κινητοποιήσουν αλλά και ποιες είναι οι συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές ενός παιδιού ή εφήβου που ίσως χρήζουν περαιτέρω βοήθειας.

Πώς προετοιμάζω το παιδί μου για την πρώτη του συνάντηση;

Μία από τις πιο συνήθεις ανησυχίες του γονιού είναι πώς θα επικοινωνήσει στο παιδί τους ότι θα ήθελε να κάνει μία συνάντηση με έναν ψυχολόγο. Θα αγγίξουμε, λοιπόν, και αυτό το θέμα ώστε ο γονέας να είναι προετοιμασμένος για τη συζήτηση αυτή και τυχόν απορίες του παιδιού.

Στόχοι βίντεο:

  • Τι είναι η ψυχολογική υποστήριξη;
  • Ποια είναι τα σημάδια που χρειάζεται να παρατηρήσει ένας γονέας στο παιδί ή τον έφηβο;
  • Πώς επιλέγω τον θεραπευτή του παιδιού μου;
  • Ποια είναι η συνήθης διαδικασία;
  • Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για την πρώτη συνάντηση;

  1. «Συμβουλευτική Ψυχολογία στα παιδιά: Θεωρία & Εφαρμογές», GELDARD KATHRYNGELDARD DAVID, Πεδίο
  2. «Πρόληψη & Προαγωγή της ψυχικής υγείας στο σχολείο & την οικογένεια», Χατζηχρήστου Γ. Χρυσή, 2015, Gutenberg
  3. «Parenting Through the Storm: Find Help, Home, and Strength When Your Child Has Psychological Problems», Ann Douglas
  4. «Αντιμετώπιση αγχογόνων καταστάσεων στο Κοινωνική & Συναισθηματική Αγωγή στο σχολείο,» Χατζηχρήστου Γ. Χρυσή, 2011, Τυπωθήτω
Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Ευαγγελία Ζιωτοπούλου

Ευαγγελία Ζιωτοπούλου

Σύμβουλος Οικογένειας - Ψυχολόγος

Η Ευαγγελία Ζιωτοπούλου είναι Ψυχολόγος και Σύμβουλος Οικογένειας. Είναι μία περήφανη μαμά 3 υπέροχων κοριτσιών και μία σύμβουλος γονέων γεμάτη όρεξη να σταθεί δίπλα σε κάθε οικογένεια. Όνειρό της ένας κόσμος που οι γονείς προετοιμάζονται κατάλληλα για τον νέο τους ρόλο, υποδέχονται στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους όπως το έχουν ονειρευτεί και έχουν ένα δίκτυο ανθρώπων δίπλα τους να τους βοηθά να τα μεγαλώσουν σ’ ένα κλίμα ενσυναίσθησης και αγάπης! Από το 2018 έχει ιδρύσει με πολύ μεράκι το κέντρο συναισθηματικής ανάπτυξης και ειδικής αγωγής «Εκ Βαθέων» στο οποίο υποδέχεται παιδιά και εφήβους και με την συνεργασία της διεπιστημονικής της ομάδας, τους υποστηρίζει να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό, την μοναδικότητα και την διαφορετικότητά τους. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα