Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να πάει το παιδί σε δικό του δωμάτιο;

Ένα από τα πιο κοινά ερωτήματα που ανακύπτουν όταν γίνεται λόγος για τον ύπνο των παιδιών είναι πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί να μετακομίσει στο δικό του δωμάτιο.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες και την ετοιμότητα του κάθε παιδιού. Είναι σημαντικό να αναζητήσεις τα σήματα που δείχνουν ότι το παιδί σου είναι έτοιμο να μετακομίσει.

Κατά την εξέλιξη του παιδιού, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που υποδεικνύουν ότι είναι κατάλληλη η στιγμή για τη μετάβαση. 

Κάποια από αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, την ικανότητα του παιδιού να ηρεμεί και να κοιμάται μόνο του τη νύχτα, καθώς και την ανεξαρτησία σε άλλους τομείς της ζωής του, όπως η τουαλέτα ή η ανεξαρτησία από τη θηλαστική ρουτίνα. Όλα αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το παιδί μπορεί να είναι έτοιμο να αναπτύξει τη δική του ατομική ώρα ύπνου σε δικό του δωμάτιο.

Είναι σημαντικό να ακούς τις ανάγκες του παιδιού σου και να αντιδράς σε αυτές με αγάπη και ευαισθησία.

Αναλογίσου την κατάσταση ετοιμότητας του παιδιού σου και προχωρήστε στη μετάβαση στο δικό του δωμάτιο μόνο όταν νιώθεις ότι είναι έτοιμο. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη μετάβαση σε στάδια, ξεκινώντας με μικρές περιόδους ύπνου στο δωμάτιό του, και αυξάνοντας τον χρόνο σταδιακά, ώσπου το παιδί να αισθανθεί άνετα και ασφαλές να κοιμάται εκεί.

Ακολουθώντας την προσέγγιση του attachment parenting, θα στηρίξεις τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σου και θα του παρέχεις την αγάπη και την ασφάλεια που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Μην βιάζεσαι να κάνετε τη μετάβαση στο δικό του δωμάτιο, αλλά ακολούθησε το ρυθμό του παιδιού σου και προσάρμοσε την προσέγγισή σου ανάλογα. Με την υποστήριξη και την αγάπη σου, το παιδί σου θα αναπτύξει σιγά-σιγά τη δική του ανεξαρτησία και θα απολαύσετε μαζί αυτή την υπέροχη φάση της ανάπτυξής του.

Δες το βίντεο για να μάθεις ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει το παιδί σε δικό του δωμάτιο!

Έλενα Κοντογιάννη

  • Η λύση στο πρόβλημα του ύπνου χωρίς δάκρυα-Elizabeth Pantle
  •  Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας-Κατερίνα Χρυσανθοπούλου
  • Παπαδιώτη, Β. (2014) Οικογένεια και όρια, Τόπος
  • Ρασιδάκη, Χ. (2013) Ξέρω να λέω όχι, Πατάκης
  • Σίγκελ, Ντ. & Πέιν Μπράισον Τ., (2019) Ο εγκέφαλος του ναι, Πατάκης
  • Φιλιοζά, Ι. (2015) Τα δοκίµασα όλα, ΕνάλιοςΔεσμοί Καρδιάς -Barbara Nicholson, Lysa Parker

 

Γίνε μέλος σήμερα
Έλενα Κοντογιάννη

Έλενα Κοντογιάννη

Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα