Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Πόσο σημαντική είναι η εξάσκηση για το παιδί;

Πόσο σημαντική είναι η εξάσκηση για το παιδί;

Θέλεις να βοηθήσεις το παιδί σου να είναι υπεύθυνο και να είναι ανεξάρτητο μεγαλώνοντας, όπως όλοι οι γονείς. Η υπευθυνότητα ενός ατόμου υπάρχει από τη γέννησή του ή μήπως χρειάζεται να την καλλιεργήσει κατά την διάρκεια της ζωής του; Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται γνωρίζοντας τι θα πει υπευθυνότητα, την αποκτά όμως με το πέρασμα των χρόνων, σταδιακά και με αρκετή εξάσκηση! Πόσο σημαντική είναι η εξάσκηση για το παιδί σου όμως;

Από ποια ηλικία ξεκινάει ένα παιδί να αναλαμβάνει ευθύνες;

Πολλές φορές αναρωτιέσαι τι ευθύνες θα μπορούσες να ζητήσεις από το παιδί σου να αναλάβει και εάν είναι η σωστή στιγμή να ξεκινήσει. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, συνεπώς ο ρυθμός ανάπτυξης, η ωριμότητά του και οι ευθύνες που μπορεί να αναλάβει, διαφέρουν. 

Όμως, μπορείς να του αναθέτεις για αρχή πολύ απλές δουλίτσες, όπως το να μαζεύει τα παιχνίδια του αντί να τα αφήνει σκορπισμένα σε όλο του το δωμάτιο, όταν πλέον έχει τελειώσει με τον χρόνο παιχνιδιού του ή να φτιάξει την τσάντα του για το σχολείο, φροντίζοντας να μην ξεχάσει να πάρει το κολατσιό του. Αργότερα θα είναι σε θέση να αναλάβει και ευθύνες που επηρεάζουν και την υπόλοιπη οικογένεια, πέρα από τον εαυτό του.

Είναι όμως αυτό μονόδρομος για την επιτυχία;

Όταν προσπαθείς να καλλιεργήσεις την υπευθυνότητα στο μικρό σου πλασματάκι, πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και να γνωρίζεις ότι δεν θα είναι άριστο από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβει μια ευθύνη. Μεγάλη σημασία έχει σε όλη αυτή τη διαδικασία η επανάληψη της διαδικασίας ώστε το παιδί να μπορέσει να βελτιωθεί στην σωστή ολοκλήρωση της ευθύνης που έχει αναλάβει.

Ποιος μπορεί να εξηγήσει τα πάντα για την σημασία της εξάσκησης για το παιδί;

Για την σημασία της εξάσκησης για το παιδί μας μιλάει η Χαρά Κουκουράκη, Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού. Όνειρό της είναι να  μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν,  και απολαμβάνουν τη ζωή. 

Παρακολουθώντας αυτό το σύντομο βίντεο, θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την σημασία της εξάσκησης και πώς να βοηθήσεις έμπρακτα το παιδί να εξελιχθεί.

Δες όλα τα επεισόδια της σειράς, με την Χαρά Κουκουράκη, που αποκαλύπτει τα 3 μυστικά για να μεγαλώσεις ένα υπεύθυνο παιδί!

  • Πουχόλ Ε., & Λουθ Ι.,
  • Dinkmeyer D.& MacKay G., Το Υπεύθυνο Παιδί και Πως να το μεγαλώσουμε, 2000, Θυμάρι
  • Filiozat I., Στην Καρδιά των Συναισθημάτων του Παιδιού, 2000, Ενάλιος
  • Filiozat I., Τα Δοκίμασα Όλα, 2015, Ενάλιος
Γίνε μέλος σήμερα
Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγος, Ψυχολόγος

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα