Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί με το άγχος των εξετάσεων;

Η Μαργαρίτα και η Μαρία ανανεώνουν το ραντεβού τους μαζί μας για να μοιραστούν απόψεις, ιδέες, δυσκολίες και λύσεις σχετικά με το περίφημο άγχος των εξετάσεων!

Τι είναι «άγχος των εξετάσεων»;

Τι το προκαλεί; Πότε εμφανίζεται; Ποιος το έχει; Υπάρχουν εξετάσεις χωρίς άγχος; Γιατί ξεχνώ αυτά που έχω διαβάσει; Κι όμως κάποιοι τα πάνε καλύτερα στις εξετάσεις απ΄ ότι συνήθως! Μπορώ να το αποφύγω; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν αγχώνομαι και με πιάνει το άγχος των εξετάσεων;

Η διαδικασία των εξετάσεων αποτελεί μια αρκετά στρεσογόνο κατάσταση που επιτείνει το καθημερινό μας άγχος, εμποδίζει τη λειτουργικότητα στις δραστηριότητές μας και περιορίζει την αποδοτικότητά μας. Συχνά, η μόνη σκέψη μας είναι πως όσο καλύτερη προετοιμασία έχω, τόσο λιγότερο άγχος θα νιώθω. Παρότι για αρκετούς από εμάς αυτό ισχύει, υπάρχουν φορές που όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε τόσο συνειδητοποιούμε το μέγεθος της άγνοιάς μας και τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Άλλοτε πάλι, η δυσκολία μας να διαχειριστούμε την πίεση που νοιώθουμε καθώς πλησιάζουν οι εξετάσεις, μας κάνει να παραλύουμε και να αναβάλλουμε το διάβασμα. Όσοι λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση τα καταφέρνουν τελευταία στιγμή με σημαντικό όμως κόστος στην ψυχική τους ισορροπία και τη σωματική τους υγεία.

Στρες Vs Άγχος

Αξίζει να κάνουμε μια διαφοροποίηση εδώ.

Στρες: Η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα νέο και απαιτητικό ερέθισμα, μπροστά σε οτιδήποτε απαιτεί κάποιο είδος προσαρμογής στη συμπεριφορά μου.

Άγχος: Κάτι διάχυτο, γενικό και αόριστο που μας προκαλεί φόβο και ένα αίσθημα αδυναμίας.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η διάκριση

Γιατί το στρες αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο, απτό, ορατό, πραγματικό και μπροστά μου. Κάτι για το οποίο μπορώ να κάνω κάτι!

Το άγχος από την άλλη, είναι ο δράκος στο μυαλό μου, το παιχνίδι της φαντασίας μου που με κάνει να κάνω το ένα σενάριο μετά το άλλο – στο μυαλό μου – και το κάθε ένα έχει χειρότερη έκβαση από το προηγούμενο. Εστιάζοντας σε κάποια στοιχεία της πραγματικότητας αλλοιώνει εντελώς την εικόνα και καθώς δεν υπάρχει τίποτα απτό είναι πολύ πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσω.

Πώς η κίνηση, το σώμα και η εκπαίδευση του νου μπορούν να βοηθήσουν με το άγχος των εξετάσεων;

Η σωματική χαλάρωση, η απόσπαση της προσοχής και ο έλεγχος των σκέψεων συντελούν στην επιτυχημένη διαχείριση του άγχους. Ο πιο άμεσος τρόπος να επιστρέψω στο παρόν και να διαχειριστώ αυτό που έχω μπροστά μου είναι να φύγω από το μυαλό μου και να επιστρέψω στο σώμα και την αναπνοή μου.

Η κίνηση είναι ο πιο άμεσος τρόπος.

 Όταν η κίνηση συνδυάζεται με έναν στόχο αλλαγής συμπεριφοράς ώστε να μπορέσω να κάνω κάτι αποτελεσματικότερα, τότε βλέπω το άγχος να μετατρέπεται σε στρες.

Το στρες είναι αναπόφευκτο και μάλιστα, μέχρι κάποιο σημείο επιθυμητό καθώς επιτρέπει την όξυνση της συγκέντρωσης και της προσοχής και την καλύτερη επίδοση. Πέραν κάποιου σημείου όμως είναι αντιπαραγωγικό, μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση ή σε επιθετικότητα και μειώνεται σημαντικά η ικανότητα της μνήμης, κάτι που δεν θέλω να μου συμβεί στις εξετάσεις μου!

Ποιο το αποτέλεσμα με το άγχος των εξετάσεων;

Δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του άγχους μέσω της κίνησης, αυτό μειώνεται, η διαχείριση των συναισθημάτων γίνεται πιο εύκολη και τα αποτελέσματα στις εξετάσεις είναι πια αντίστοιχα του κόπου που έβαλα στην προετοιμασία μου.

  • Paul E. Dennison – Switching On- the whole brain answer to dyslexia 1981– Edu-Kinesthetics, Inc. Ventura CA,
  • Gordon Stokes, Sans Stress Apprendre peut être facile, Editions Kammerer, St Cirgues, 2000
  • Eric Jensen – Learning with the Body in Mind- The Sicentific Basis for Energizers, Movement, Play, Games and Physical Education. 2000 The Brain Store, Inc., San Diego, CA
  • Paul E. Dennison – Brain Gym® and Me- Reclaiming the Pleasure of Learning, 2006 Edu-Kinesthetics, Inc. Ventura, CA
  • Andrews, B., & Wilding, J. M. (2004). “The relation of depression and anxiety to life-stress and achievement in students”. British Journal of Psychology. 95 (4): 509–521.
  • Spielberger, C.D., Anton, W.D, & Bedell, J. “The nature and treatment of test anxiety.” In Zuckerman, Μ., & Spielberger, C.D (Eds.)(2015). Emotions and Anxiety: New Concepts, Methods, and Applications. London: Psychology Press.
Γίνε μέλος σήμερα!
Μαργαρίτα Καμαριώτου

Μαργαρίτα Καμαριώτου

Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος γονέων

Η Μαργαρίτα Καμαριώτου είναι Εκπαιδευτικός, αδειοδοτημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων ΕΟΠΠΕΠ, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σύμβουλος Γονέων με σπουδές στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία & Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ολική Ποιότητα στην Εκπαίδευση. Εχει ιδρύσει & διευθύνει τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΚΑΜΑΡΙΩΤΟΥ στο Αιγάλεω. Την τελευταία 8ετία ασχολείται επισταμένα με την ανάπτυξη μεταγνωστικών ικανοτήτων (Μαθαίνω ΠΩΣ να Μαθαίνω) παιδιών & εφήβων βάσει του Ευρωπαϊκού Πλαισίου 9 Βασικών Δεξιοτήτων, γνώσεις απολύτως απαραίτητες στους αυριανούς πολίτες του 21ου αιώνα! Μπείτε στο προφίλ της για να μάθετε περισσότερα γι' αυτήν!

Διαβάστε περισσότερα
Mαρία Καρακωστάνογλου

Mαρία Καρακωστάνογλου

Brain Gym - Εξειδικευμένη Κινησιολογία

Καλωσορίζουμε τη Mαρία Καρακωστάνογλου, που εξειδικεύεται στο Brain Gym και την Εξειδικευμένη Κινησιολογία. Είμαστε τόσο χαρούμενοι για αυτή μας τη συνεργασία.

Διαβάστε περισσότερα
ΚΑΜΑΡΙΩΤΟΥ Εκπαιδευτικός Οργανισμός

Σε συνεργασία με:

ΚΑΜΑΡΙΩΤΟΥ Εκπαιδευτικός Οργανισμός

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «ΚΑΜΑΡΙΩΤΟΥ» με έδρα το Αιγάλεω, ιδρύθηκε το 1986 από τη Μαργαρίτα Καμαριώτου, εκπαιδευτικό /εκπαιδευτικό ψυχολόγο, με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Οργανισμός δραστηριοποιείται στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης τα τελευταία 34 χρόνια και στο χώρο της Πληροφορικής από το 2002. Μέσα από τη πολυετή πορεία μας έχουμε κατορθώσει να ξεχωρίσουμε χάρη στη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών μας & επιμόρφωση των συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών μας οι οποίοι διακρίνονται, εκτός από το επίπεδο σπουδών τους και για τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και ανθρώπινες αξίες. Μπείτε στο προφίλ για να μάθετε περισσότερα!

Διαβάστε περισσότερα