Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Πώς να πω όχι στο παιδί;

Πώς να πω όχι στο παιδί;

Μια τόσο μικρή λέξη, είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί! Ειδικά στο παιδί. Νιώθεις ότι με το να του πεις όχι, το ματαιώνεις, το στενοχωρείς, το πληγώνεις, του στερείς όσα θέλει. Δεν είσαι καλός γονιός. Κι όμως! Το να γνωρίζεις ότι χρειάζεται να πεις όχι και να βρεις τον σωστό τρόπο να πεις όχι στο παιδί, είναι ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορείς να του κάνεις! Πώς να πω όχι στο παιδί μου όμως;

Το “Όχι” είναι υγιεινό!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για τη συναισθηματική του ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγησή του είναι σημαντικό να ακούει τη λέξη όχι. Έτσι θα νιώθει πιο ασφαλής γνωρίζοντας τα όριά του. Και παρόλο που μοιάζει με ματαίωση, θα βιώνει λιγότερες ματαιώσεις. 

Μην περιμένεις να είναι εύκολο!

Το ότι εσύ θα πεις όχι δεν σημαίνει ότι το παιδί θα το δεχτεί! Πώς θα το διαχειριστείς; Δεν κάνουμε spoil, θα μάθεις μέσα από τη συζήτηση με τις επαγγελματίες. Το να θέτεις όμως όρια, δεν κρίνεται από το αποτέλεσμα. 

Είτε λες στο παιδί σου ότι δεν μπορεί να βγει έξω και να παίξει επειδή κάνει πολύ κρύο, είτε λες όχι όταν ζητά να πάει στο σπίτι ενός φίλου του πριν τελειώσει τα μαθήματά του, ακούγοντας τη λέξη «όχι» μια στο τόσο μπορεί να είναι καλό. Θέτει ένα ξεκάθαρο όριο και όταν χρησιμοποιείται σωστά, δείχνει ότι νοιάζεσαι.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πείτε όχι σε ένα παιδί, αλλά δεν είναι όλοι αποτελεσματικοί. Εάν πείτε όχι στο παιδί σας, είναι σημαντικό να δείξετε ότι το εννοείτε.

Τι θα μάθεις από αυτή τη συζήτηση:

  • Γιατί είναι σημαντικό στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού μου να του λέω «όχι»;
  • Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Επιτρέπονται όλα αρκεί το παιδί να υπακούσει στο «όχι»;
  • Υπάρχουν σημαντικά και ασήμαντα όχι;
  • Ποια είναι η δυσκολία των γονέων να εκφράσουν το «όχι» στο παιδί τους;
  • Τι πρέπει να αλλάξουμε στον εαυτό μας ως γονείς για να μπορούμε να λέμε «όχι»;

Απαντάμε στις δικές σου ερωτήσεις!

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια και η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ, Ψυχολόγος PhD, απαντάνε στις πραγματικές δικές σου ερωτήσεις, για το πώς να βάλω όρια και πώς να πω όχι στο παιδί μου;!

Βιβλιογραφία

Lerner C. (2021).Your Child Needs You to Be Responsive, Not Reactive.

https://www.psychologytoday.com/us/blog/zero-six/202101/your-child-needs-you-be-responsive-not-reactive

Phillips, A. (2020). Mτφρ. Ροντογιάννη, Κ. Όταν λέμε «όχι». Γιατί είναι σημαντικό για τους γονείς και το παιδί; Εκδ. Πατάκη. 15η έκδοση.

Φέιμπερ, Α., Μάζλις, Ι. (2020). Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν. 7η έκδοση.

Morin, Α (2021). Saying No to Kids and Actually Mean It https://www.verywellfamily.com/how-to-say-no-to-kids-and-mean-it-1094817

Πάρε την προσφορά!
Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method). Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος & Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD. Με κίνητρο την ανάγκη της να υποστηρίξεις τα παιδιά στην ανακάλυψη και την αποδοχή της πραγματικής τους φύσης, ξεκίνησε να μελετά τον εγκέφαλο, τις διεργασίες γνωστικής ανάπτυξης, τη σύνδεση νου-καρδιάς, τον γονεϊκό ρόλο και τις οικογενειακές δυναμικές. Aπό αυτήν τη σκοπιά, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στον καθένα που επιθυμεί να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να αγκαλιάσει τη ζωή. Παράλληλα με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες διδάσκει σε διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου και παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες πρώτης παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα
Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα