Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το Σεξ

Η σεξουαλικότητα εμφανίζεται κατά τη γέννηση και αναδύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ανεξάρτητα από τις ικανότητες του κάθε ατόμου. Πολύ συχνά, οι γονείς, σοκαριζόμαστε όταν αντιλαμβανόμαστε πως το μόλις 2 ετών παιδί μας τρίβει με ευχαρίστηση τα γεννητικά του όργανα, με πόσο δέος το 3χρονό μας αγγίζει το στήθος μας ή το πέος του μπαμπά. Κι όσο το παιδί αναπτύσσεται, τόσο μεγαλώνει και η περιέργειά του, για το γιατί αλλάζει το σώμα του. Η επιθυμία του να εξερευνήσει τις διαφορές του δικού του σώματος από τα σώματα των άλλων, η ανάγκη του να γνωρίζει πως γεννηθήκαμε, γιατί αγκαλιαζόμαστε, γιατί φιλιόμαστε. Ρωτούν πολλά και συχνά μας φέρνουν σε αμηχανία. 

Η στάση που θα κρατήσουμε ως γονείς απέναντι σε αυτές τις ερωτήσεις και τις συμπεριφορές θα διαμορφώσει και την σχέση που θα αναπτύξει το παιδί με το ίδιο του το σώμα, με το άλλο φύλο.  Θα διαμορφώσει το πώς θα αντιμετωπίσει αργότερα με σύνεση και χωρίς ενοχή την σεξουαλική του επιθυμία, με το πως θα διαχειριστεί με αυτοσεβασμό και ωριμότητα τις σεξουαλικές ή σχεσιακές προτάσεις που θα του γίνουν. 

  • Πώς, όμως, θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε στα παιδιά μας μια υγιή Σχέση με οτιδήποτε περικλείει η σφαίρα της ‘’Σεξουαλικής Ζωής’’; 
  • Πώς θα το διδάξουμε να αγαπάει, να φροντίζει και να αποδέχεται το Σώμα του; 
  • Να σέβεται το Σώμα και την Προσωπικότητά του, μα και των άλλων; 
  • Να λέει όχι και να βάζει όρια όταν νιώθει την ατομικότητα και την προσωπικότητά του να απειλείται από άλλους;
  • Να αναπτύσσει σχέσεις που βασίζονται στον αλληλοσεβασμό και την επιθυμία, και όχι τον καταναγκασμό, για Ερωτική Επαφή; 
  • Και πως αυτή η Ερωτική Πράξη θα γίνεται με ωριμότητα, σύνεση, αυτογνωσία και θα οδηγήσει σε μια όμορφη κι όχι μια τραυματική εμπειρία;  

Δεδομένου ότι η Σεξουαλικότητα αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο της προσωπικότητας και της αίσθησης του εαυτού και ευνοεί τη δημιουργία στενών σχέσεων που βασίζονται σε αισθήματα ασφάλειας, υποστήριξης, αγάπης και στοργής, είναι σημαντικό εμείς οι γονείς πρώτοι να λύσουμε τις απορίες μας, να συζητήσουμε τα όσα μας γεμίζουν ντροπή και ενοχή γύρω από το θέμα σεξ, να σπάσουμε τη φούσκα με τα ‘’ταμπού’’ που έχουμε για την σεξουαλική ζωή και τις σχέσεις. 

Στο βίντεό μας θα συζητήσουμε χωρίς ‘’κόκκινα από ντροπή’’ μάγουλα, ανοιχτά για όλα όσα απασχολούν τους γονείς γύρω από το πως να μιλήσουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους για το Σεξ, τις Ερωτικές Επαφές, τις Σχέσεις. 

Πιο συγκεκριμένα θα δούμε:

  • Για το πότε και πώς μπορείτε να ξεκινήσετε συζητήσεις γύρω από το Σεξ. 
  • Να μάθετε το πως θα απαντήσετε με πληρότητα σε όλα τα Ερωτήματα των παιδιών, χωρίς να τους γεμίσετε αίσθημα ντροπής, ενοχής, αηδίας ή αποστροφής από το σεξ. 
  • Να  δούμε τι απασχολεί τα παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας γύρω από το θέμα σεξ και τι στάση κρατούν και πώς αυτή διαμορφώνεται. 
  • Να νιώσουμε ικανοί να διδάξουμε στα παιδιά μας τον τρόπο να Προστατεύουν το Σώμα και την Προσωπικότητά τους και να αναζητούν σχέσεις υγιείς και όχι τοξικές ή τραυματικές. 

Κόκκινη Αλεπού, 2023. 15 Βιβλία για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, 15 βιβλία για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση – Κόκκινη Αλεπού (kokkinialepou.gr)

Ρέιτσελ Μπράιαν, 2020. Σύναιση για Παιδιά, Κάκτος & Gordon Hellas

ΑΑCAP, 2018. Sex: Talking to your ChildSex: Talking to your Child (aacap.org) 

Heather C. S.E.X: The all you need to know sexuality guide to get you through teens and twenties.

Levy, B. In Love and in Danger: A Teen’s guide for breaking free of abusive relationships.

Mayers, K., Heller, D. & Heller, J., 2003. Damaged sexual self-esteem: A kind of disability. Sexuality and Disability, 2, 269-282. 

Noon, S., & Hickling, M., 2016. Μιλώντας για το Σεξ σήμερα. Kaktos & Gordon Hellas

Γίνε μέλος σήμερα
Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγος, Ψυχολόγος

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα