Βίντεο
Γίνε μέλος του Project Parenting!
Πώς να επικοινωνήσω τον αποθηλασμό στο παιδί μου;
Πώς να επικοινωνήσω τον αποθηλασμό στο παιδί μου;
Η επικοινωνία του αποθηλασμού στο παιδί σου αποτελεί ένα ευαίσθητο και σημαντικό κομμάτι της μετάβασης σε μια νέα φάση της ανάπτυξής του. Καθώς πλησιάζετε σε αυτήν την αλλαγή, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις μια προσεκτική προσέγγιση που θα στηρίξει το παιδί σου σε αυτήν τη μετάβαση.

Ο πρώτος και σημαντικός κανόνας είναι η ειλικρίνεια.
Εξήγησε στο παιδί σου με απλά λόγια τον αποθηλασμό και τους λόγους πίσω από αυτήν την αλλαγή. Χρησιμοποίησε λόγους που να είναι κατανοητοί για την ηλικία του, όπως η ανάπτυξη και η ανεξαρτησία που αυτό μπορεί να φέρει.
Η αγάπη και η υποστήριξη είναι ουσιαστική.
Δείξε στο παιδί σου ότι ανεξαρτήτως των αλλαγών, η αγάπη και η προσοχή παραμένουν αμετάβλητες. Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο για να παίξετε, να αγκαλιάσεις και να επικοινωνήσετε με το παιδί σου, για να ενισχύσεις το δέσιμο μεταξύ σας.
Απόδειξη ανυποχώρητης αγάπης προς το παιδί σου μπορεί να είναι και ο χρόνος που αφιερώνεις για να ακούς τις ανησυχίες και τις σκέψεις του. Εξέφρασε την κατανόησή σου για το πώς αισθάνεται σε αυτήν τη μετάβαση και δείξε ότι είσαι δίπλα του για να το στηρίξεις.
Δημιούργησε μια νέα ρουτίνα.
Ο αποθηλασμός μπορεί να συνοδεύεται από αλλαγές στο πρόγραμμα του παιδιού σου. Προσπάθησε να δημιουργήσεις μια νέα, σταθερή ρουτίνα που θα συμπεριλαμβάνει ειδικό χρόνο για σένα και το παιδί σου. Αυτό μπορεί να συμπεριλάβει δραστηριότητες που απολαμβάνετε μαζί, όπως διαβάσματα, παιχνίδια και βόλτες.
Δείξε κατανόηση στις αντιδράσεις του παιδιού σου.
Κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά στον αποθηλασμό. Μπορεί να εκδηλώσει αναστάτωση, ανησυχία ή αντίσταση. Άκουσε τις ανησυχίες του και πρόσφερε την απαραίτητη παρηγοριά και πολλές αγκαλιές!
Τέλος, θυμήσου ότι ο αποθηλασμός είναι μια φυσιολογική μετάβαση που σηματοδοτεί την ανάπτυξη και την ανεξαρτησία του παιδιού σου. Με αγάπη, ειλικρίνεια και υποστήριξη, μπορείς να διαμορφώσεις μια θετική και ομαλή μετάβαση που θα ενισχύσει το δέσιμό σας και θα στηρίξει το παιδί σου στην εξερεύνηση του νέου κεφαλαίου της ανάπτυξής του.
- Davis, A., Coleman, C., & Kramer, R. (2021). Parenting styles and types: Breastfeeding attitudes in a large sample of mothers. Midwifery, 103, 103142.
- Tharner, A., Luijk, M. P., Raat, H., Ijzendoorn, M. H., Bakermans-Kranenburg, M. J., Moll, H. A., Jaddoe, V. W., Hofman, A., Verhulst, F. C., & Tiemeier, H. (2012). Breastfeeding and its relation to maternal sensitivity and infant attachment. Journal of developmental and behavioral pediatrics : JDBP, 33(5), 396–404.
- Gibbs, B. G., Forste, R., & Lybbert, E. (2018). Breastfeeding, Parenting, and Infant Attachment Behaviors. Maternal and child health journal, 22(4), 579–588.
- Britton, J. R., Britton, H. L., & Gronwaldt, V. (2006). Breastfeeding, sensitivity, and attachment. Pediatrics, 118(5), e1436–e1443.
- Dettwyler K. A. (2004). When to wean: biological versus cultural perspectives. Clinical obstetrics and gynecology, 47(3), 712–723.


Αφροδίτη Κονδύλη
PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού
Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...
Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting
Συντακτική ομάδα

Σε συνεργασία με:
Κύκλος
Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!
Διαβάστε περισσότερα