Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Τι είναι το ενδομήτριο περιβάλλον;

Επεισόδιο 2

Γιατί είναι σημαντικό το ενδομήτριο περιβάλλον;

Επεισόδιο 3

Πώς διαμορφώνεται το ενδομήτριο περιβάλλον;

Επεισόδιο 4

Λιγα λογια για το στρες

Επεισόδιο 5

Πως επηρεάζει το στρες το ενδομήτριο περιβάλλον;

Επεισόδιο 6

Τρόποι να διαχειριστώ το στρες

Επεισόδιο 7

Πρακτική Άσκηση

Επεισόδιο 8

Κλείσιμο

Πώς επηρεάζει το στρες την εγκυμοσύνη, το μωρό, και το ενδομήτριο περιβάλλον; Και τι στο καλό είναι αυτό το ενδομήτριο περιβάλλον; Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία του παιδιού σου στο μέλλον και πώς μπορείς να το διαμορφώσεις;

Τους πρώτους 9 μήνες της ζωής μας φιλοξενούμαστε στο σώμα της μητέρας μας. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτή η πρώτη κατοικία μας; Φαντάσου ένα δέντρο που μεγαλώνει σε ένα όμορφο χωράφι, και ένα που μεγαλώνει σε μία χωματερή. Και τα δύο αναπτύσσονται, μεγαλώνουν, ανθίζουν. Είναι όμως με την ίδια ευκολία; Ποιο από τα δύο θα είναι πιο χαρούμενο και θα αναπτυχθεί σε όλο το δυναμικό του; Έλα να δούμε παρέα τις επιδράσεις του στρες στην εγκυμοσύνη, αλλά και εύκολους τρόπους αντιμετώπισής του, για την ευημερία τη δική σου και του μωρού σου.

Πως επιδρά το στρες στην εγκυμοσύνη;

Όλοι γνωρίζουμε τις επιδράσεις του στρες στην υγεία του ανθρώπου. Η εγκυμοσύνη από μόνη της, ως περίοδος μεγάλων αλλαγών και προετοιμασίας για το μωρό που έρχεται, είναι στρεσογόνος περίοδος. Στην κουλτούρα της χώρας μας δε, που αντιμετωπίζει την έγκυο ως άρρωστη είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην αγχωθείς κατά την εγκυμοσύνη. Αυτό όμως επιδρά αρνητικά στην εγκυμοσύνη και την υγεία του μωρού σου, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλοκές στην κύηση και επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ορμόνες του στρες διαμορφώνουν το ενδομήτριο περιβάλλον μέσα στο οποίο το μωρό σου χτίζει τις βάσεις της υγείας του. 

Τι είναι το ενδομήτριο περιβάλλον;

Το περιβάλλον της μήτρας, όλες οι ορμονικές, μικροβιακές, χημικές πληροφορίες που λούζουν το μωρό, είναι αυτό που λέμε ενδομήτριο περιβάλλον. Είναι το σώμα σου, η φυσική σου κατάσταση, τα συναισθήματα, οι φόβοι, οι αγωνίες σου, όλα όσα επηρεάζουν την υγεία σου. Εδώ μπαίνουν οι βάσεις της υγείας του ανθρώπου όπως μας λέει η επιγενετική, καθώς φτιάχνονται από το μηδέν όλα τα συστήματα του οργανισμού. 

Πως διαχειρίζομαι το στρες στην εγκυμοσύνη;

Σε αυτή τη σειρά του Project Parenting  θα δούμε πρακτικούς τρόπους διαχείρισης του στρες στην εγκυμοσύνη.

Στόχοι αυτής της σειράς είναι:

  • Να δούμε τις επιδράσεις του στρες στην εγκυμοσύνη και το μωρό
  • Να δούμε πως επιδρά στο ενδομήτριο περιβάλλον
  • Τι ακριβώς είναι το ενδομήτριο περιβάλλον
  • Γιατί είναι σημαντικό
  • Πως μπορώ να το διαμορφώσω
  • Πρακτικούς τρόπους διαχείρισης του στρες στην εγκυμοσύνη

van den Heuvel, M. I. (2022). From the Womb into the World: Protecting the Fetal Brain from Maternal Stress During Pregnancy. Policy Insights from the Behavioral and Brain Sciences, 9(1), 96–103. https://doi.org/10.1177/23727322211068024

Γίνε μέλος σήμερα
Ηλέκτρα Οικονομίδου

Ηλέκτρα Οικονομίδου

Χοροθεραπεύτρια DRLST, Μαία

Η Ηλέκτρα Οικονομίδου είναι Μαία και Χοροθεραπεύτρια DRLST. Έχει σπουδάσει μαιευτική και έχει πολυετή εμπειρία σαν μαία και έχει επίση ιδρύσει το Birth Engineering.

Διαβάστε περισσότερα