Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Πώς επηρεάζει η έκθεση στις οθόνες το παιδί;

Παιδιά και έκθεση σε οθόνες ή απλά μεγαλώνοντας παιδιά τον 21ο αιώνα; Οι οθόνες κερδίζουν όλο και περισσότερο χρόνο και χώρο στη ζωή μας μαζί με όλα τα συνεχώς νέα τεχνολογικά επιτεύγματα. Πώς επηρεάζει η έκθεση στις οθόνες το παιδί;

Τι άλλαξε ανάμεσα στα παιδιά και την έκθεση στις οθόνες;

Μετά από σχεδόν 2 χρόνια πανδημίας και εγκλεισμού, έχοντας περάσει ένα τόσο μεγάλο διάστημα με δραματική αύξηση της διάρκειας χρόνου παραμονής μπροστά σε οθόνες από μικρούς και μεγάλους, είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς. 

Είναι οι οθόνες μέρος της ζωής μας;

Μεγαλώνοντας παιδιά σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να συντονιστούμε με την εποχή. Οι οθόνες είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και είναι πολύ σημαντικό να  μπορούμε να τις εντάξουμε στη ζωή μας και των παιδιών μας προς όφελος της ανάπτυξής τους και όχι εις βάρος της.

Τι να ακούσει ένας γονιός για την έκθεση στις οθόνες;

Από την πολύ μικρή ηλικία των παιδιών, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την επιλογή της χρήσης του κινητού, της τηλεόρασης, του υπολογιστή ως ένα μέσο για απασχόληση ή απόσπαση του παιδιού. Συχνά οι οδηγίες που ακούμε ή οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Άλλες πάλι φορές δεν μας είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για περιορισμό της χρήσης ή οι συνέπειες μιας αλόγιστης χρήσης. Αποφασίσαμε λοιπόν να δούμε όλα αυτά μαζί.

Σε αυτό το βίντεο η Αφροδίτη Κονδύλη, PCI Certified Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων, Σύμβουλος θηλασμού IBCLC, Φαρμακοποιός  συν-ιδρύτρια του Κύκλου και δημιουργός του Parent Coach LAB μιλά με τη Μαριτίνα Συμβουλίδη, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια για τα παιδιά και της οθόνες.

Θα μιλήσουμε μαζί για:

  • το πώς επηρεάζει η έκθεση στις οθόνες την ανάπτυξη και δομή του εγκεφάλου
  • πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος την ώρα της χρήσης
  • πώς μπορεί να επηρεαστούν συμπεριφορές και λειτουργίες από μακρά χρήση
  • έκθεση σε οθόνες ανάλογα με την ηλικία
  • τι σημαίνει μια ενημερωμένη χρήση της τεχνολογίας
  • πώς μπορούμε να εξισορροπούμε την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας στα παιδιά
  • κανόνες και έκθεση σε οθόνες, είναι εφικτό;

Θα μάθουμε μαζί για:

  1. Υπερλειτουργία κατώτερου εγκεφάλου και πώς επηρεάζεται ο παιδικός εγκέφαλος .
  2. Βάσει του παραπάνω, τι προγράμματα προτιμώνται ανάλογα την ηλικία του παιδιού;
  3. Πώς επηρεάζονται σωματικά τα παιδιά (λιγότερη σωματική ασκηση, ανάγκη για απελευθέρωση ενέργειας μετα την έκθεση σε οθόνες);
  4. Εξισορρόπηση μέσα από της σχέση τους μαζί μας, την επαφή με τη φύση, το περιβάλλον του σπιτιου κτ.λ 
  5. Σημαντικό κομμάτι να αναφέρουμε ότι η χρήση της οθόνης να γίνεται με προθεση και να μην είναι η «babysitter».

  1. Comstock, G. & Scharrer, E. (2007). Media and the American child. Burlington, MA:  Academic Press. 
  2. Rideout, V. & Hamel, E. (2006). The media family: Electronic media in the lives of infants, toddlers, preschoolers, and their parents, p. 5. Menlo Park, CA: Henry J. Kaiser Foundation.
  3. Vandewater, E. A., Rideout, V. J., Wartella, E. A., Huang, X., Lee, J. H., & Shim, M. (2007). Digital childhood: Electronic media and technology use among infants, toddlers, and preschoolers. Pediatrics, 119(5), pp. 1006-1015.
  4. American Academy of Pediatrics Council on Communications (2011). Media use by children younger than 2 years. Pediatrics, 128(5), pp. 1040-1045. 
  5. American Academy of Pediatrics Council on Communications and Media (2010). Media education. Pediatrics, 126(5), pp. 1012-1017; American Academy of Pediatrics Council on Communications and Media (2011). Media use by children younger than 2 years. Pediatrics, 128(5), pp. 1040-1045; and Kirkorian, H. L., Wartella, E. A., & Anderson, D. R. (2008). Media and young children’s learning. Future of Children, 18(1), pp. 39-61. 
  6. Mares, M-L, Palmer, E., & Sullivan, T. (2008). Prosocial effects of media exposure. In Calvert, S. L. & Wilson, B. J. (Eds.), The handbook of children, media, and development, pp. 268-289. Thousand Oaks, CA: Sage. 
  7. Kirkorian, H. L., Wartella, E. A., & Anderson, D. R. (2008). 
  8. Bittman, M., Rutherford, L., Brown, J., & Unsworth, L. (2011). Digital natives? New and old media and children’s outcomes. Australian Journal Of Education, 55(2), pp. 161-175; American Academy of Pediatrics Council on Communications (2009). Media violence. Pediatrics, 124, pp. 1495-1503. 
  9. Haugland S. W. & Wright J. L. (1997). Young children and technology: A world of discovery. Boston, MA: Allyn and Bacon
Γίνε μέλος σήμερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα
ParentCoach LAB by Afroditi Kondyli

Σε συνεργασία με:

ParentCoach LAB by Afroditi Kondyli

Καλοσωρίζουμε στην πλατφόρμα μας την Αφροδίτη Κονδύλη, ξεκίνησε το προσωπικό της ταξίδι με τους γονείς το 2015, 2 χρόνια μετά τη γέννηση της κόρης της. Σπούδασε Φαρμακευτική και στην ενασχόληση της με την επιστήμη, αγάπησε πέρα από τις γνώσεις για τον άνθρωπο και την υγεία του, το μοίρασμα των γνώσεων , την παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής.Το 2013, ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στον θηλασμό και το 2015 πιστοποιήθηκε ως Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC. Το 2016 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση ως βοηθός μητρότητας και πιστοποιήθηκε ως AATH Εκπαιδεύτρια γονέων από την Attachment Parenting International. Το 2016 έγινε συν-ιδρύτρια του «Κύκλου" και μαζί άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά για γυναίκες, μητέρες και γονείς. Το 2021 πιστοποιήθηκα ως PCI Certified Parent Coach από το Parent Coaching Institution σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Pacific University of Seattle

Διαβάστε περισσότερα