Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting σήμερα!

Επεισόδιο 1

Πώς ενισχύω τη συγκέντρωση ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες;

Η συγκέντρωση είναι ούτως ή άλλως μια κατάσταση, η οποία για πολλούς από εμάς δεν είναι εύκολα επιτεύξιμη. Ακόμα περισσότερο για ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες. Πώς μπορείς λοιπόν να ενισχύσεις τη συγκέντρωση ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες;

Ποιες είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι μια νευρολογική διαταραχή η οποία πλήττει μία ή και περισσότερες από τις βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην κατανόηση ή τη χρήση της γλώσσας, προφορική ή γραπτή, και μπορεί να εκδηλωθεί σαν αδυναμία του παιδιού στο να ακούει, να σκέφτεται, να μιλάει, να γράφει, να προφέρει τις λέξεις, ή να εκτελεί μαθηματικούς υπολογισμούς.

Κάθε παιδί, έφηβος, ή ενήλικος με μαθησιακή δυσκολία είναι μοναδικός.

Παρουσιάζει διαφορετικό συνδυασμό και σοβαρότητα προβλημάτων. Είναι ένα άτομο με μία, ή περισσότερες σημαντικές ελλείψεις στις βασικές διαδικασίες μάθησης.
Το άτομο που παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες έχει συνήθως νοημοσύνη μέσου όρου ή πάνω από τον μέσο όρο. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στο δυναμικό του ατόμου με βάση το επίπεδο νοημοσύνης του (τι θα μπορούσε δυνητικά να πετύχει), και στο τι πραγματικά πετυχαίνει στη ζωή του.

Πώς επηρεάζεται η συγκέντρωση ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες;

Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν ενδεικτικά:

  • Δυσκολίες διατήρησης της πληροφορίας
  • Ελλιπή χρήση στρατηγικών μνήμης και μάθησης
  • Άγχος, απόσυρση, κατάθλιψη, κακή εικόνα του εαυτού
  • Ελλιπή ή μη δομημένη πλευρίωση
  • Σύγχυση ως προς το κυρίαρχο μάτι, χέρι, πόδι.
  • Έλλειψη ευχέρειας στην ανάγνωση, όχι αρκετά γρήγορος ρυθμός
  • Δυσανάγνωση αυθόρμητη γραφή
  • Δυσκολία στην κατανόηση συνολικά του μαθηματικού προβλήματος.

Πώς επηρεάζει το σώμα τη μάθηση και κατ’ επέκταση τη συγκέντρωση ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες;

Ο άνθρωπος μπορεί να μάθει ουσιαστικά μόνο αυτό που μπορεί να αντιληφθεί μέσω των αισθητηρίων οργάνων του. Διαταραχές στα όργανα αυτά (μάτια, αυτιά, αιθουσαίο σύστημα ισορροπίας) επηρεάζουν ως εκ τούτου, σημαντικά τη μαθησιακή διαδικασία.

Η εκπαίδευση των αισθητηρίων οργάνων είναι σημαντική για τις σχολικές επιδόσεις.

Το Brain Gym όπως και το Bal-A-Vis-X βοηθούν στην εκπαίδευση της όρασης, της ακοής, του συντονισμού, της συνεργασίας όρασης/ακοής/κινητικότητας και του αιθουσαίου συστήματος ισορροπίας με εξαιρετικά αποτελέσματα στην ταχύτητα ανάγνωσης, γραφής, συγκέντρωσης, μνήμης, αυτό-ελέγχου, ορθογραφίας. Υποστηρίζοντας την απόκτηση ή ανάκτηση των απαραίτητων σωματικών δεξιοτήτων για τη μάθηση, βοηθά τους μαθητές να μπορέσουν να δώσουν τη συνειδητή προσοχή τους στα γνωσιακά κομμάτια της μάθησης με αποτέλεσμα καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερα αποτελέσματα.

Ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης

Η έγκαιρη διάγνωση και σωστή φροντίδα των αρνητικών επιπτώσεων στις αισθήσεις και της μη σωστής λειτουργίας αυτών, είναι μαζί με τα προληπτικά μέτρα, σημαντικά θεμέλια για την ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών και των εφήβων. Παρέχουν υποστήριξη στους μαθητές ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

– Ιωαννίδου, Λ. “Μαθησιακές δυσκολίες. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς”. Προσπελάστηκε 02/12/2021 από https://www.paidiatros.com/paidi/mathisi-sxoleio/school-learning-disabilities

– Γκουγκούμη, Μ. “Ποια είναι τα συμπτώματα των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες στη σχολική ηλικία;” Προσπελάστηκε 02/12/2021 από https://special-learners.gr/ποια-είναι-τα-συμπτώματα-των-μαθητών-μ/

– Καρακωστάνογλου, Μ. “Καλή ισορροπία, καλοί βαθμοί…” Προσπελάστηκε 02/12/2021 από https://www.kinesiology.gr/gr/mathisiakes-dyskolies/kali-isorropia-kaloi-vathmoi

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Mαρία Καρακωστάνογλου

Mαρία Καρακωστάνογλου

Brain Gym - Εξειδικευμένη Κινησιολογία

Καλωσορίζουμε τη Mαρία Καρακωστάνογλου, που εξειδικεύεται στο Brain Gym και την Εξειδικευμένη Κινησιολογία. Είμαστε τόσο χαρούμενοι για αυτή μας τη συνεργασία.

Διαβάστε περισσότερα
Μαρία Γκουγκούμη

Μαρία Γκουγκούμη

Ειδική Παιδαγωγός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας τη Μαρία Γκουγκούμη. Αποφοίτησε ως ψυχοπαιδαγωγός από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας – Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Ειδική Αγωγή μέσα από πλήθος σεμιναρίων που σχετίζονται με την ειδική αγωγή. Εκπαιδεύτηκε στο θεραπευτικό παιχνίδι Κ.Α.Λ.Ε.Σ.Μ.Α. για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Είναι κάτοχος πιστοποίησης γραφής Braille και έχει εκπαιδευτεί στην εφαρμογή του TEACCH. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΔΕΠΥ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός με μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, νοητική υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά σεμινάρια σχετικά με τη διάγνωση και αποκατάσταση νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Είναι δημιουργός της εκπαιδευτικής πλατφόρμας www.special-learners.gr και όνειρό της είναι να δημιουργήσει εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία θα κάνουν προσιτή τη γνώση σε όλα τα παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα
Special Learners

Σε συνεργασία με:

Special Learners

Καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στην ομάδα μας την πλατφόρμα special-learners, ένα site για όσους αναζητούν κάτι φρέσκο και διασκεδαστικό που λατρεύουν τόσο οι μαθητές κι οι γονείς τους όσο και οι θεραπευτές. Έχουν αναπτύξει υλικό με βάση το Διαδίκτυο που είναι δημιουργικό, προσιτό, φιλικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε παιδιού. Η δημιουργός του Μαρία Γκουγκούμη, πιστεύει ότι οι μαθησιακές δραστηριότητες πρέπει να είναι διασκεδαστικές, λειτουργικές και διαδραστικές. Γνωρίζει ότι δεν έχουν όλοι οι θεραπευτές χρόνο να αναζητήσουν νέες ιδέες ή τον προϋπολογισμό για να αποκτήσουν νέο υλικό. Από την επαφή της με τους γονείς, γνωρίζει πως οι γονείς αναζητούν συνεχώς υλικό για τα παιδιά τους που είναι να είναι διασκεδαστικό και να τους δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύπτουν μόνα τους τη γνώση. Οι μαθητές περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στις smartphone συσκευές και δείχνουν εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Με τα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια μαθαίνουν παίζοντας! Για να βοηθήσει, έχει δημιουργήσει αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα και σας καλεί να να την επισκεφτείτε!

Διαβάστε περισσότερα