Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Πώς μπορώ να κάνω μια ήρεμη συζήτηση όταν δεν υπάρχει διάθεση από τη άλλη μεριά;

Πώς μπορώ να κάνω μια ήρεμη συζήτηση όταν δεν υπάρχει διάθεση από τη άλλη μεριά;

Μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των γονέων μετά το διαζύγιο; Μπορούν οι γονείς να αποφασίζουν από κοινού σε θέματα ανατροφής των παιδιών τους ακόμη και μετά το διαζύγιο

Όταν η άλλη πλευρά δεν έχει διάθεση για μια ήρεμη συζήτηση, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί η επιθυμητή ατμόσφαιρα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να προσπαθήσεις να βελτιώσεις την κατάσταση.

 • Επίλεξε τη σωστή στιγμή. Διερεύνησε πότε θα υπάρξει ήρεμη διάθεση. Προσπάθησε να επιλέξεις μια κατάλληλη στιγμή για τη συζήτηση, όταν και οι δύο πλευρές είναι πιο ήρεμες και ανοικτές για διάλογο.
 • Εκφράσου με σεβασμό. Προσπάθησε να εκφραστείς με σεβασμό προς την άλλη πλευρά, ακόμα κι αν αυτή δείχνει αντίθετη διάθεση. Προσπάθησε να αποφύγεις την αντιπαράθεση και την επιθετικότητα. Αντί να αντιδράσεις με επιθετικότητα, προσπάθησε να διατηρήσεις την ήρεμη στάση σου και να επικεντρωθείς στην επίλυση του προβλήματος.
 • Άκουσε προσεκτικά. Δείξε ενδιαφέρον και άκουσε προσεκτικά τα αισθήματα και τις απόψεις της άλλης πλευράς. Δείξε ότι αντιλαμβάνεσαι τις ανησυχίες της και ότι είσαι ανοιχτός στο διάλογο.
 • Βρες κοινά σημεία. Αναζήτησε κοινά σημεία και σημεία συμφωνίας για να πετύχεις έναν πιο ουσιαστικό διάλογο. 
 • Ξεκαθάρισε τους στόχους σου. Πριν ξεκινήσετε τη συζήτηση, ξεκαθαρίστε και οι δύο πλευρές τους στόχους σας. Τι θέλετε να επιτύχετε από αυτήν τη συζήτηση; Μπορεί να είναι η επίλυση ενός προβλήματος, η κατανόηση της άποψης της άλλης πλευράς ή η αναζήτηση συμβιβασμών. Κρατήστε αυτούς τους στόχους ως κατευθυντήριες γραμμές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
 • Ζητήστε βοήθεια από έναν τρίτο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει η παρουσία ενός διαμεσολαβητή ή ενός ειρηνευτή που μπορεί να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση και στην επίλυση της διένεξης. Ένας διαμεσολαβητής μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση μιας ήρεμης και αμερόληπτης συζήτησης.

Η Μάρθα Μαρκάκη μας μιλάει για το ”Πώς μπορώ να κάνω μια ήρεμη συζήτηση όταν δεν υπάρχει διάθεση από τη άλλη μεριά;” . Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο, εξειδικευμένη στο οικογενειακό δίκαιο και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. 

 • Fisher, R. (2005). Daniel Shapiro Beyond reason, using emotions as you negotiate, , Penguin Books, , ISBN 9780143037781
 • Mellody P., Wells-Miller, A., Miller J.Κ. (2010). Eξάρτηση Συνεξάρτηση, εκδόσεις Φυτράκη, ISBN 9789605356255
 • Moore, C.W., & Bass, J. (2014). The mediation process, Practical Strategies for resolving conflict, 4th edition, ISBN 978111830430390000
 • Rosenberg, B. (2016). Μη βίαιη επικοινωνία, Marshall, εκδόσεις Κοντύλι, ISBN9789609661232
 • Siegel, J. P. (2014). The Mindful Couple. Clinical Social Work Journal 42(3):282-287 DOI:10.1007/s10615-014-0489-y
 • Sadhguru (2018). Relationships: Bond or Bondage. Jaico Publishing House, ISBN9386867648, 9789386867643
Γίνε μέλος σήμερα
Μάρθα Μαρκάκη

Μάρθα Μαρκάκη

Coach Διαζυγίου, Parenting Coach, Δικηγόρος, Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μάρθα Μαρκάκη. Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο, εξειδικευμένη στο οικογενειακό δίκαιο και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια σε αστικές, οικογενειακές και εμπορικές διαφορές (IMC Canada, ΥΔ), έχει μετεκπαιδευτεί στις διαπραγματεύσεις στο Harvard Law School (Program on Νegotiation) και έχει διαπιστευτεί ως Διαπραγματεύτρια (Harvard Law School, Academy of Professional Negotiators).

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα