Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Τι είναι η αυχεναλγία;

Επεισόδιο 2

Ποια η διάγνωση και ποια η θεραπεία;

Επεισόδιο 3

Θεραπεύεται η αυχεναλγία;

Πόνος στον αυχένα

Τι ονομάζουμε ως πόνο στον αυχένα;

Ο αυχένας ή αλλιώς αυχενική μοίρα είναι ένα συντονισμένο δίκτυο οστών, αθρώσεων, μυών, νεύρων και συνδέσμων. Ο ρόλος της είναι να προσφέρει στήριξη στην περιοχή του κεφαλιού, προστατεύσει την σπονδυλική στήλη και προσφέρει πολλά στην περιοχή του αυχένα και της κεφαλής.

Από τι αποτελέιται ανατομικά η περιοχή του αυχένα;

Ο αυχένας ξεκινάει από την βάση του κρανίου και αποτελείται από εφτά σπονδύλους όπου ξεκινούν την σπονδυλική στήλη (Α1 – Α7). Συνδέει επίσης την θωρακική μοίρα (στήθος) της σπονδυλικής στήλης με την οσφυϊκή μοίρα(μέση).

Ποια η πιο συχνή αιτία που εμφανίζεται ο πόνος στον αυχένα;

Οι σύνδεσμοι, οι μύες και οι τένοντες που εντοπίζονται στην περιοχή βοηθούν στη σταθεροποιήση και την κινητοποίηση της αυχενικής μοίρας. Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο προκύπτει ο πόνος στον αυχένα είναι όταν κάποια δομή της αυχενικής μοίρας υποστεί κάποιον τραυματισμού. Ο λόγος για τον οποίο προκύπτει ο τραυματισμός είναι λόγω υπερχρήσης ή απότομης κίνησης ή βίαιης κίνησης.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να ερεθιστεί κάποιο νεύρο στην αυχενική μοίρα ή στην σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να προκαλέσει χρόνιο πόνο ή νευρολογικές βλάβες. Μερικά παραδείγματα τα κατά τα οποία ο πόνος μπορεί να οφείλεται στον ερεθισμού κάποιου νεύρου είναι: εκφυλιστική πάθηση, διόγκωση κάποιου σημείου πάνω στην άρθρωση των facet.

Πόση συχνή η εμφάνιση της αυχεναλγίας στην χώρα μας;

Η εμφάνιση της αυχεναλγίας (πόνου στον αυχένα) είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς παγκοσμίως. Είναι κοινός τόσο σε ενήλικες όσο και σε ανήλικους. Σύμφωνα με στατιστικές έχουν δείξει ότι περίπου 1.000.000 Έλληνες υποφέρουν από αυχεναλγία. Μάλιστα κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό ανεβαίνει στο 30% του πληθυσμού. Από τα άτομα αυτά, περίπου οι μισοί δηλώνουν ότι τα συμπτώματα τους είναι τόσο σοβαρά ή ενοχλητικά που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τέλος, πιο συχνά συναντάται σε γυναίκες αντί άνδρες ( 2- 4 φορές συχνότερα).

Σε πόσες κατηγορίες διακρίνεται ο πόνος στον αυχένα;

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να θεωρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις ασήμαντος διότι τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα τα συμπτώματα να ταλαιπωρούν τόσο το άτομο που του είναι δύσκολο να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις βασικές του ανάγκες μέχρι να δυσκολεύεται να κοιμηθεί και να μπορέσει να ντυθεί. Ο πόνος διακρίνεται σε τρείς κατηγορίες:

 • Οξύ πόνο: Ο πόνος διαρκεί λιγότερο από τέσσερις βδομάδες.
 • Υποξύς πόνος: Ο πόνος διαρκεί από τέσσερις βδομάδες μέχρι δώδεκα βδομάδες.
 • Χρόνιος πόνος: Ο πόνος διαρκεί από τρεις μήνες μέχρι χρόνια.

Στόχοι του βίντεο:

Τι είναι αυχεναλγία;

 • Ποια είναι τα γενικά συμπτώματα του πόνου στον αυχένα ή αλλιώς αυχεναλγίας.
 • Μηχανισμοί πόνου.
 • Ο ρόλος της ψυχολογίας στην εμφάνιση της αυχεναλγίας.

Διάγνωση & Θεραπεία

 • Πόσο σημαντική είναι η λήψη ιατρικού ιστορικού.
 • Πώς ακριβώς εξετάζει ο φυσιοθεραπευτής το άτομο που έχει αυχεναλγία.
 • Ποια είναι τα είδη θεραπείας που υπάρχουν σχετικά με την αυχεναλγία.

Θεραπεύεται η αυχεναλγία;

 • Αν χρειάζεται η φαρμακευτική αγωγή καθώς και το κολάρο που φοράνε πολλά άτομα για την αντιμετώπιση της αυχεναλγίας.
 • Ποιος ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή.
 • Σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση.

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Παναγιώτης Πισσαλίδης

Παναγιώτης Πισσαλίδης

Φυσιοθεραπευτής

Ο Παναγιώτης Πισσαλίδης είναι ειδικός στο να αντιμετωπίζει τραυματισμούς και παθήσεις που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα. Το όνειρο του είναι μέσω της εργασίας του να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν (μυοσκελετικά) ώστε να χαμογελούν συνέχεια και φυσικά να μη πονάνε.

Διαβάστε περισσότερα