Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Τι είναι η... νοοτροπία;

Επεισόδιο 2

Αλλαγή γονεΐκού μοντέλου

Επεισόδιο 3

Νοοτροπία "ανάπτυξης" στα παιδιά

Επεισόδιο 4

Κλείσιμο

Ποιο είναι το κλειδί για την επιτυχία των παιδιών;

Πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλός μας και ποιο το κλειδί για την επιτυχία των παιδιών μας; Γιατί είναι σημαντική η αναπτυξιακή νοοτροπία στη παιδική ηλικία και πώς συνδέεται με τη μάθηση; Η καλλιέργεια μιας αναπτυξιακής νοοτροπίας (growth mindset) στα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και την ευτυχία τους. Δες το βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι!

Τι σημαίνει mindset;

Είναι η νοοτροπία μας, ο τρόπος που σκεφτόμαστε ο οποίος καθορίζεται από τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω μας που αυτά με τη σειρά τους προσδιορίζουν τη στάση μας απέναντι στα πράγματα.

Fixed VS Growth Mindset

Σε αυτήν τη σειρά, θα διερευνήσουμε τις διαφορές μεταξύ αυτού που ονομάζουμε στατικό τρόπο σκέψης ή στατική νοοτροπία (fixed mindset) και αναπτυξιακή νοοτροπία (growth mindset) και γιατί η δεύτερη είναι τόσο σημαντική για τα παιδιά.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν αποκτήσει αναπτυξιακό τρόπο σκέψης είναι πιθανότερο να κατέχουν και πολύ χρήσιμες δεξιότητες για το μέλλον τους όπως ανθεκτικότητα και εσωτερικό κίνητρο, πράγμα που θα τα βοηθήσει να πετύχουν στην ακαδημαϊκή αλλά και τη προσωπική τους Ζωή.

Είναι επίσης πιθανό να τολμούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να παίρνουν λελογισμένα ρίσκα μια και έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τα λάθη ως ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης.

Με ποιον τρόπο βοηθά τα παιδιά η αναπτυξιακή νοοτροπία;

Όταν τα παιδιά πιστεύουν ότι οι ικανότητές τους μπορούν να βελτιωθούν μέσω προσπάθειας και αφοσίωσης, είναι πιο πιθανό να θέτουν στόχους και να εργάζονται για να τους πετύχουν, ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. 

Τι επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε;

Κανένας άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί μόνο τον ένα τρόπο σκέψης, όλοι χρησιμοποιούμε και τους 2 ανάλογα την περίπτωση. Προγραμματίζουμε τον εγκέφαλό μας να έχει μια συγκεκριμένη στάση επηρεαζόμενοι από αυτά που οι σημαντικοί άλλοι, οι γονείς μας ή οι δάσκαλοί μας λένε και συχνά καταλήγουμε να πιστεύουμε για τον εαυτό μας «ετικέτες» που μας κολλάνε στο σχολικό ή οικογενειακό περιβάλλον αλλά δεν μας αντιπροσωπεύουν ως άτομα. 

Ποιος ο ρόλος μας ως γονείς;

Οι γονείς μπορούμε να παίξουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν αναπτυξιακό τρόπο σκέψης εφαρμόζοντας συγκεκριμένες τεχνικές, αφού πρώτα οι ίδιοι κατανοήσουμε αυτό τον τρόπο του σκέπτεσθαι και ξεπεράσουμε πιθανή δική μας στερεοτυπική ή και στατική νοοτροπία. 

Δες το βίντεο με την Μαργαρίτα Καμαριώτου και βοήθησε το παιδί σου να πετύχει τους στόχους του!

  • Carol S. Dweck,PH.D. ” MINDSET The new psychology of success”
  • Τζον Μεντινα  “BRAIN RULES”
  • “GROWTH MINDSET VS FIXED MINDSET” Canvas Art
  • ΓΕΤΙ The Growth Mindset Memory game 4+ Γιγάντιο παιχνίδι μνήμης με υφασμάτινα τετράγωνα.
Γίνε μέλος σήμερα
Μαργαρίτα Καμαριώτου

Μαργαρίτα Καμαριώτου

Σύμβουλος γονέων, Εκπαιδευτικός

Η Μαργαρίτα Καμαριώτου είναι Εκπαιδευτικός, αδειοδοτημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων ΕΟΠΠΕΠ, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σύμβουλος Γονέων με σπουδές στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία & Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ολική Ποιότητα στην Εκπαίδευση. Εχει ιδρύσει & διευθύνει τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΚΑΜΑΡΙΩΤΟΥ στο Αιγάλεω. Την τελευταία 8ετία ασχολείται επισταμένα με την ανάπτυξη μεταγνωστικών ικανοτήτων (Μαθαίνω ΠΩΣ να Μαθαίνω) παιδιών & εφήβων βάσει του Ευρωπαϊκού Πλαισίου 9 Βασικών Δεξιοτήτων, γνώσεις απολύτως απαραίτητες στους αυριανούς πολίτες του 21ου αιώνα! Μπείτε στο προφίλ της για να μάθετε περισσότερα γι' αυτήν!

Διαβάστε περισσότερα