Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Με ποιους τρόπους εκφράζεται το άγχος της ενηλικίωσης;

Επεισόδιο 2

Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι έφηβοι να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους;

Επεισόδιο 3

Γιατί οι έφηβοι αγχώνονται τόσο πολύ με την εικόνα τους;

Επεισόδιο 4

Πως αντιμετωπίζουν το διαζύγιο των γονιών οι έφηβοι;

Επεισόδιο 5

Πως διαχειρίζονται το θάνατο οι έφηβοι;

Επεισόδιο 6

Ποιοι είναι οι φόβοι των γονιών για τα παιδιά τους στο στάδιο της εφηβείας;

Επεισόδιο 7

Κλείσιμο

Η εφηβεία, αυτή η σημαντική φάση της ζωής, είναι γεμάτη προκλήσεις και αναζητήσεις, όπου οι νέοι αναπτύσσουν την ταυτότητά τους και αντιμετωπίζουν ποικίλα άγχη. Η επιστημονική κοινότητα, εμπλουτίζοντας την κατανόησή της για την εφηβική ψυχολογία, αρχίζει να εστιάζει όχι μόνο στα προβλήματα αλλά και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν την περίοδο. Με βάση τη θετική ψυχολογία, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων και των θετικών πτυχών του ατόμου, αρκετές ερευνητικές προσεγγίσεις έχουν αρχίσει να αναλύουν τα άγχη των εφήβων με έναν θετικό φωτισμό. Από την ανάγνωση των κοινωνικών δυνατοτήτων μέχρι την ενίσχυση της ψυχολογικής ευεξίας, αυτή η προσέγγιση ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής ευαισθησίας και αναζήτησης.

Στη σειρά αυτή θα μιλήσουμε για πολλά που σε απασχολούν ως γονιό ενός έφηβου παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Θα δούμε πως διαφοροποιούνται τα άγχη των εφήβων στη σημερινή εποχή σε σχέση με παλιότερες δεκαετίες. 
 2. Με ποιες συγκρούσεις εσωτερικές έρχεται αντιμέτωπος ένας έφηβος. 

Γιατί είναι τόσο δύσκολη τελικά η εφηβεία;

 • Από τη μια υπάρχουν οι ραγδαίες αλλαγές σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο έφηβος και από την άλλη καλείται να βαδίσει σιγά σιγά προς το δρόμο της ενηλικίωσης. Αυτό για πολλούς εφήβους μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό και να κάνουν ότι μπορούν για να το αποφύγουν. 
 • Άλλοι έφηβοι βιάζονται να αποχωριστούν τους γονείς τους, χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής. Η ισορροπία αυτή λοιπόν που χρειάζεται να βρεθεί ανάμεσα στην ανάγκη του εφήβου για αυτονόμηση, αλλά ταυτόχρονα και για καθοδήγηση είναι αυτή που θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε μέσα από τη σειρά αυτή. 

Ποιες είναι οι καινούργιες και οι παλιές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας έφηβος;

 • Η μεγαλύτερη πρόκληση πλέον είναι η διαχείριση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 
 • Οι παγίδες είναι πολλές και οι γονείς χρειάζεται εδώ να παίξουν ένα ρόλο εξισορροπητικό, δίνοντας στον έφηβο τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με καινούργιες πληροφορίες, έχοντας ωστόσο υπόψιν του τους κινδύνους που απορρέουν από την πληθώρα πληροφοριών και ερεθισμάτων.
 • Οι προκλήσεις με τις οποίες έτσι κι αλλιώς θα έρθει αντιμέτωπος ένας έφηβος είναι το να απαντήσει στο ερώτημα του ποιος είναι, τι του αρέσει, πως βλέπει το μέλλον του και ποια είναι οι σχέση του με τους συνομηλίκους του.

Τι θα μάθει ο γονιός που θα μπορέσει να τον βοηθήσει στη σχέση του με το παιδί του;

 • Θα μάθει να ακούει το παιδί του, να μπορεί να στέκεται δίπλα του και όχι από πάνω του.
 • Να μπορεί να το βοηθήσει να εμπιστευθεί τον εαυτό του χωρίς να υπονομεύει την αυτονομία του. 
 • Κυρίως, αυτό που θα καταλάβει είναι ότι οι έφηβοι χρειάζονται τους γονείς τους ακόμη και όταν δεν τους το δείχνουν γι’ αυτό χρειάζεται οι γονείς να είναι εκεί όταν το παιδί τους τους χρειαστεί.
 • Τέλος, θα θίξουμε και μερικά δύσκολα θέματα όπως είναι το διαζύγιο και ο θάνατος στο περιβάλλον του εφήβου.

 • Αλεξανδρίδης, Α., (2018). Παιδικοί φόβοι. Εκδόσεις Ίκαρος.
 • Λαζαράτου, Ε.,(2022). Η φροντίδα της ψυχικής υγείας του παιδιού στην κοινότητα. Εκδόσεις Βήτα.
 • Λαζαράτου, Ε., & Μαγκλάρα, Κ., (2022). Ψυχική υγεία στην εφηβεία. Φυσιολογικές και παθολογικές εκβάσεις. Εκδόσεις Βήτα.
 • Ντολτό, Φ., (2003). Η ασυνείδητη εικόνα του σώματος. Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
 • Siegel, D., (2020). Η δύναμη και ο πλούτος του εφηβικού εγκεφάλου. Εκδόσεις Κάκτος.

 

Γίνε μέλος σήμερα
Κέλλυ Κόντου

Κέλλυ Κόντου

Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Κέλλυ Κόντου με δεκαετή εμπειρία στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μετά τις αρχικές σπουδές της στην Ψυχολογία απέκτησε μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι εκπαιδευμένη Ομαδική Αναλύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια και Θεραπεύτρια Ζεύγους. Επίσης, έχει εκπαιδευτεί στην Συμβουλευτική Γονέων από την Β' Πανεπιστημιακή κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Αυτή την στιγμή συνεχίζει την εκπαίδευση της στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων, και είναι εκπαιδευόμενο μέλος του British Association of Counselling and Psychotherapy. Ασχολείται με την ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων, θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, συμβουλευτική γονέων, ψυχοθεραπεία γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας και ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Θα μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία και τις γνώσεις της!

Διαβάστε περισσότερα