Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Συμμετοχή ή χειραγώγηση στις επιλογές του παιδιού;

Συμμετοχή ή χειραγώγηση στις επιλογές του παιδιού;

Διλήμματα. Μια λέξη που οι γονείς ξέρουμε πολύ καλά, καθώς τα βιώνουμε από τη στιγμή που έρχεται το παιδί μέχρι και όσο μεγαλώνει.
Ένα βασικό δίλημμα που αντιμετωπίζουμε είναι το…
– Πότε,
– υπό ποιες συνθήκες
– και για ποιους λόγους
δίνουμε επιλογές στα παιδιά μας;

Καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε τις επιλογές του μικρού ανθρώπου (παιδιού) από το τι θα φορέσει μέχρι σε ποιο χόμπι θα συμμετέχει, κάτι αρκετά δύσκολο, ακόμα περισσότερο όταν η δική μας παιδική ηλικία, δεν συμπεριλάμβανε σεβασμό στις επιλογές μας. Επιλογές από πολύ μικρές ηλικίες για πολύ βασικά και απλά πράγματα και επιλογές πιο δύσκολες με μεγαλύτερη βαρύτητα, όπως ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει το παιδί.

Οι γονείς θέλουν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά τους και είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να είναι τα παιδιά τους ευτυχισμένα. Αυτό είναι μια γενική και αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Εξίσου αδιαμφισβήτητα όμως δεχόμαστε και την ιδέα ότι αν το παιδί μου δεν είναι ευτυχισμένο, σημαίνει ότι κάνω εγώ κάτι λάθος, φυσικά, και με την απαραίτητη υποστήριξη της εκτενέστατης βιβλιογραφίας που εξηγεί πώς οι καθημερινές αποφάσεις των γονιών καθορίζουν το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, καθώς και των παραδείγματα ευτυχισμένων γονιών που έχουν ευτυχισμένα παιδιά, ή γονιών που τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν πολλές και παρόμοιες δυσκολίες στη ζωή τους και στα οποία έχουμε διαρκή πρόσβαση μέσα από τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης.

H Χρυσάνθη Κωστάρα, Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού & ενδυνάμωσης, βρέθηκε μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη στην εκπομπή της «Parents’ Lab: Σύγχρονο εργαστήριο γονεϊκότητας».

Σε αυτή την εκπομπή συζητήσαμε για:

  • Το αν δίνουμε πραγματικά επιλογές στα παιδιά μας;
  • Πόσο εύκολο είναι να είμαστε υποστηρικτικοί στις δικές τους επιλογές ακόμα και αν δεν είναι αυτές που θα θέλαμε εμείς να κάνουν;
  • Πώς ο χώρος για επιλογές επηρεάζει την αυτονομία τους, την αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση στο μέλλον;
  • Πώς οι επιλογές βοηθούν το παιδί να αναγνωρίσει ποιότητες και χαρακτηριστικά στον εαυτό του, αλλά και ποιότητες στη σχέση μας μαζί του;
  • Πώς όλα αυτά μας επηρεάζουν πρακτικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς;

Ελπίζουμε να σου άρεσε αυτό το Βίντεο. Περιμένουμε τα σχόλιά σου.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό βασίζεται στην επαγγελματική μας εμπειρία, την οποία έχομυ συλλέξει μέσα από σεμινάρια και ομάδες  που πραγματοποιούμε. Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφτείτε και το προφίλ μας στο Project Parenting, ώστε να δείτε τόσο την εκπαίδευση μας όσο και την επαγγελματική μας εμπειρία.

Γίνε μέλος σήμερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Χρυσάνθη Κωστάρα

Χρυσάνθη Κωστάρα

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Η Χρυσάνθη Κωστάρα είναι Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ενδυνάμωσης & Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχει 15ετή εμπειρία γύρω από θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και έχει ιδρύσει την ατομική επιχείρηση “Find Your Bliss Συμβουλευτική”. Όραμα της είναι να ενεργοποιεί και να δίνει δημιουργική κατεύθυνση στη δυναμική που βρίσκεται μέσα μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κάνει εξατομικευμένες συμβουλευτικές συνεδρίες, εργαστήρια, ομάδες, ομιλίες και συνεργασίες με επιχειρήσεις για θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Μπείτε στο προφίλ της Χρυσάνθης και διαβάστε περισσότερα γι' αυτήν!

Διαβάστε περισσότερα