Βίντεο

Εισαγωγή

Διεκδικώ τη γέννα μου: εκπομπή για τη μαιευτική βία

Επεισόδιο 1

Παρεμβάσεις στον Τοκετό: Πρόκληση Τοκετού

Σε αυτή την εκπομπή, η Φωτεινή Μελετάκη και η Όλυ Πατσούρα μιλήσανε, μαζί με τις καλεσμένες τους, για την πρόκληση τοκετού ως μορφή μαιευτικής βίας.

Γενικές πληροφορίες για τη μαιευτική βία

Η γέννα είναι ένα κοσμογονικό καθημερινό γεγονός. Ίσως η μοναδική εμπειρία που είναι τόσο συνηθισμένη και ταυτόχρονα σχεδόν εξωπραγματική: η γέννηση ενός ολότελα νέου ανθρώπου μέσα από έναν άλλο άνθρωπο! Μια ευτυχισμένη γέννα είναι το πιο καθοριστικό και ενδυναμωτικό γεγονός στη ζωή δύο ανθρώπων: του μωρού και της μητέρας! Και όμως στις μέρες μας, μια ευτυχισμένη γέννα δεν είναι και τόσο συνηθισμένο γεγονός.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλο και συχνότερα οι Γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι η δύσκολη ή και δυσάρεστη εμπειρία γέννας που είχαν δεν οφειλόταν στη φύση της ίδιας της γέννας αλλά στο ότι ο τοκετός τους ήταν τραυματικός.

Η πρόκληση τοκετού ώς μορφή μαιευτικής βίας:

  • Τι είναι η πρόκληση τοκετού;
  • Πότε είναι απαραίτητη; 
  • Πότε είναι αναίτια; Γιατί προτείνεται ή και επιβάλλεται από τον/την γυναικολόγο;
  • Παραδείγματα πρόκλησης με “συναίνεση”.
  • Παραδείγματα πρόκλησης με εξαπάτηση.
  • Μια επικίνδυνη αλυσιδωτή αντίδραση: “η μία παρέμβαση φέρνει την άλλη”.
  • Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τη μητέρα;
  • Ποιες είναι οι επιπτώσεις για το μωρό;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε για την αναίτια πρόκληση;

Δημιουργούμε μια μεγάλη αγκαλιά που μας χωράει όλες, ανεξάρτητα από το πώς γεννήσαμε και γιατί. Μια αγκαλιά αγάπης, κατανόησης, αποδοχής, φροντίδας και ενδυνάμωσης για εμάς, τα παιδιά και τις οικογένειές μας, για την κοινωνία μας.

Είμαστε όλες και όλοι μαζί σε αυτό, γυναίκες, σύντροφοι και επαγγελματίες. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, για εμάς, για την κοινωνία μας, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τη γέννα μας!

Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".

Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Ηλέκτρα Οικονομίδου

Ηλέκτρα Οικονομίδου

Μαία, Χοροθεραπεύτρια DRLST

Η Ηλέκτρα Οικονομίδου είναι Μαία και Χοροθεραπεύτρια DRLST. Έχει σπουδάσει μαιευτική και έχει πολυετή εμπειρία σαν μαία και έχει επίση ιδρύσει το Birth Engineering.

Διαβάστε περισσότερα
Ιωάννα Βαλιώτη

Ιωάννα Βαλιώτη

Εισηγήτρια Γιόγκα, Μαία

Η Ιωάννα Βαλιώτη είναι Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια και πιστοποιημένη εισηγήτρια yoga και περιγεννητικής yoga απο την Yoga Alliance USA και έχει εργαστεί τα τελευταία 13 χρόνια με γυναίκες στην εγκυμοσύνη και στην λοχεία. Εξειδικεύεται στην προετοιμασία των εγκύων - ζευγαριών για τον τοκετό και την γονεικότητα μέσω της yoga και βιωματικών σεμιναρίων αλλά και στην αποκατάσταση του σώματος μετά τον τοκετό με ήπιες και επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές. Είναι υπέρμαχος του φυσικού και φυσιολογικού τοκετού και προάγει μέσα απο την προσέγγιση της την πνευματικότητα και την ιερότητα του τοκετού.

Διαβάστε περισσότερα