Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Παιχνίδι για Παιδιά μη Τυπικής Ανάπτυξης

Η Ανάπτυξη διαφέρει από άτομο σε άτομο. Και πολλές φορές ως γονείς ανησυχούμε μήπως το παιδί μας δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά. Πώς το παιχνίδι μπορεί να ενισχύσει τα παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης;

Τι σημαίνει να έχεις παιδί μη τυπικής ανάπτυξης;

Λέγοντας αναπτυξιακές δυσκολίες εννοούμε τις σημαντικές αποκλίσεις που παρατηρούνται από τον φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης. Οι δυσκολίες αυτού του τύπου εκδηλώνονται ως καθυστέρηση και δυσλειτουργία στην κοινωνική, συναισθηματική, γνωστική και βιολογική εξελικτική πορεία του ατόμου. Συνήθεις περιπτώσεις μη Τυπικής Ανάπτυξης είναι τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού, με άλλες διάχυτες Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές (π.χ. ΔΕΠΥ), με Κινητικές ή άλλου τύπου Αναπηρίες.

Τι συναισθήματα έχει ένας γονιός παιδιού μη τυπικής ανάπτυξης;

Το να αποκλίνει ένα παιδί από την τυπική πορεία της ανάπτυξης, είναι μια κατάσταση που πολλές φορές τρομάζει τους γονείς. Αισθήματα απογοήτευσης, ματαίωσης, αδικίας, θλίψης, ενοχής και ίσως ντροπής, τους κατακλύζουν πολλές φορές. Η δυσκολία να κατανοήσουν τον διαφορετικό τρόπο που το παιδί τους παίζει, δυσχεραίνει την επικοινωνία και γεμίζει αγωνία τους γονείς για το πώς και με ποιον τρόπο θα βοηθήσουν το παιδί τους να ενταχθεί σε ένα περιβάλλον τυπικής Ανάπτυξης.

Ποιος ο ρόλος του παιχνιδιού;

Το παιχνίδι αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού και επιτρέπει σε παιδιά τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης να βιώσουν πληθώρα συναισθημάτων, να αλληλεπιδράσουν με τους συνομηλίκους και το περιβάλλον τους, να αναπτύξουν δημιουργική σκέψη, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να πάρουν αποφάσεις, να ανταποκριθούν σε νέες καταστάσεις και να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους. Γι αυτό αποτελεί και το βασικότερο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Εργαλείο για την Ανάπτυξη ενός παιδιού.

Παιχνίδι για Παιδιά μη Τυπικής Ανάπτυξης

Έλα, λοιπόν, να δούμε:

  • Ποια είναι τα εξελικτικά Στάδια του Παιχνιδιού και πώς παρεκκλίνει ένα παιδί μη Τυπικής Ανάπτυξης από αυτά.
  • Ποια είναι τα Κοινωνικά Στάδια Ανάπτυξης του Παιχνιδιού και σε ποια από αυτά προσκολλάται ίσως ένα παιδί μη Τυπικής Ανάπτυξης.
  • Τι παρατηρούμε σε ένα παιδί μη Τυπικής Ανάπτυξης στον τρόπο που παίζει. (Έκφραση, Επικοινωνία, Φαντασία, Δημιουργικότητα, Αυθορμητισμός, Κοινωνικές Δεξιότητες)
  • Ποιες είναι οι συνήθεις Ανορθόδοξες Παιγνιώδεις Συμπεριφορές ενός παιδιού μη τυπικής Ανάπτυξης και πώς τις αντιμετωπίζουμε.
  • Με ποιον τρόπο προσεγγίζουμε ένα παιδί μη τυπικής Ανάπτυξης όταν παίζει και ποιοι είναι εξελικτικά οι στόχοι που θέτουμε.
  • Πώς το παιχνίδι λειτουργεί ως Θεραπευτικό Εργαλείο στην Ολόπλευρη Ανάπτυξη του Παιδιού (Κοινωνικά, Συναισθηματική, Γνωστικά, Κινητικά, κλπ)
  • Σε ποια σημεία στην Ανάπτυξη ενός Παιδιού μη Τυπικής Ανάπτυξης εστιάζουμε.
  • Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένα παιδί μη τυπικής Ανάπτυξης στο ομαδικό Παιχνίδι και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε.
  • Πώς δομούμε τα παιχνίδια στο περιβάλλον ενός παιδιού μη τυπικής Ανάπτυξης και ποια παιχνίδια το βοηθούν αναπτυξιολογικά.

Με αυτό το βίντεο θέλουμε:

Να σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις και να νιώσεις οικειότητα με τον μοναδικό τρόπο που ένα παιδί μη τυπικής ανάπτυξης παίζει.

Να αντιληφθείς αν οι ανησυχίες σου πως το παιδί σου παίζει ανορθόδοξα είναι υπαρκτές ή απλά ανησυχίες.

Πώς θα απολαύσεις ως Γονέας το να παίζεις με το παιδί σου, όσο διαφορετικός κι αν είναι ο τρόπος που αυτό γίνεται.

Γίνε μέλος σήμερα
Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγος, Ψυχολόγος

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα