Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Πόσες μητέρες κρύβεις μέσα σου & γιατί γίνεσαι η μητέρα σου;

Πόσες μητέρες κρύβεις μέσα σου & γιατί γίνεσαι η μητέρα σου;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιοι ρόλοι σου αναλογούν ως Μητέρα και πώς διαμορφώνεται αυτή σου η Ταυτότητα; Πόσες φορές πιάνεις τον εαυτό σου να επαναλαμβάνεις λόγια της μητέρας σου; Πόσες φορές νιώθεις να πράττεις όπως έπραττε η γιαγιά σου; Κάποιες φορές νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά κάνοντας ό,τι κι εκείνες. Κι άλλες αυτοπαρηγορείσαι ότι «έγινα σαν τη μάνα μου», σε όσα δεν σου αρέσουν.  Γιατί, δυσκολεύεσαι να αλλάξεις αυτά τα πρότυπα;

Μητέρα, ένα σύμβολο ισχυρό μέσα στην απαλότητα της θηλυκότητάς του. ‘Έχουμε όλοι μας κάποιες φορές μιλήσει, αναφερθεί, σκεφτεί, νιώσει για τη σχέση μας με τη μητέρα.

Πόσες μητέρες κρύβεις μέσα σου;

Κάθε μητέρα και κάθε γυναίκα που μπορεί να επιλέξει να γίνει μητέρα, φέρνει μέσα της από τη μια τον συμβολικό πλούτο της «μητέρας» σύμβολο. Και από την άλλη, την αλήθεια της για τη μητέρα όπως τη συνάντησε στη ζωή της με τα ανυψώματα της αγάπης και της ανιδιοτέλειάς της και τα παραπατήματα της ασμίλευτης προσωπικότητάς της.

‘Έχουμε ευκαιρίες στη ζωή μας να μπούμε στο ρόλο της μητέρας. Και μέσα από εμάς να μεταδώσουμε τις ποιότητές της, όπως αυτή της περιποίησης προς ένα ζώο, της τρυφερότητας προς το σύντροφό μας, της φροντίδας προς τον εαυτό μας, της παρουσίας μας προς τους γονείς μας, της σύνδεσής μας με την ίδια τη φύση.”

Γιατί γίνεσαι η μητέρα σου

Ο κατάλογος με τις ποιότητές της είναι μακρύς, το ίδιο και οι δυνατότητες να προσφέρουμε αυτές τις ποιότητες όπως και να τις λάβουμε.

H Χαρά Κουκουράκη, Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού και Εκπαιδεύτρια Γονέων, μαζί με τη Μαρίνα Αρπλιά, ιδρύτρια του Project Parenting, συζητάνε για τη διαγενεαλογική επίδραση της Μητρότητας. 

-Aldort N. (2010). Αναθρέφοντας τα παιδιά μας αναθρέφουμε τον εαυτό μας. Αλκυών: Αθήνα
-Stahl St. (2018). Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Δίοπτρα: Αθήνα
-Μπουκάι Χ. & Ντ. (2017). Γονείς και Παιδιά, Εργαλειοθήκη για τη συντήρηση μιας δύσκολης σχέσης. Όπερα: Αθήνα
-Σατίρ Β. (1989). Πλάθοντας Ανθρώπους. Κέδρος: Αθήνα
Γίνε μέλος σήμερα!
Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα