Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Ορθορεξία: Το να προσέχεις πάρα πολύ τη διατροφή σου μπορεί να γίνει διατροφική διαταραχή;

Η ορθορεξία είναι μια πρόσφατα αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή, που επινοήθηκε από τον Bratman το 1997. Ο όρος που δημιουργήθηκε από τις λέξεις orthos (σωστό) και orexis (όρεξη), περιγράφει άτομα των οποίων η εστίαση στην υγιεινή διατροφή οδηγεί σε υποσιτισμό και άρα κακή θρέψη. Οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο τρόφιμα που είναι ασφαλή για την υγεία τους.   

Πότε μπορεί αυτό το γεγονός να μετατραπεί σε ορθορεξία; Δηλαδή σε διατροφική διαταραχή;

Παρατηρείται λοιπόν μια εμμονική εστίαση σε διατροφικές πρακτικές που πιστεύεται ότι προάγουν τη βέλτιστη ευεξία μέσω της υγιεινής διατροφής (με άκαμπτους διατροφικούς κανόνες και περιορισμούς με άγχος και αποστροφή, επαναλαμβανόμενες και επίμονες ενασχολήσεις που σχετίζονται με το φαγητό, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, με συνεπακόλουθη, κλινικά σημαντική, βλάβη (π.χ. ιατρικές ή ψυχολογικές επιπλοκές, μεγάλη αγωνία ή/και έκπτωση σε σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας).

Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε την ορθορεξία;

Η υπερβολική ενασχόληση με τις πηγές τροφίμων, τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων, των δεδομένων που αναφέρονται στις ετικέτες τροφίμων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της ορθορεξίας. Ο όρος «παθολογικά υγιεινή διατροφή» έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να ορίσει τη νευρική ορθορεξία.

Τι συμβαίνει με την ορθορεξία;

Ο επιπολασμός της ορθορεξίας στην κοινωνία κυμαίνεται από 1% έως 60% και σχετίζεται κυρίως με τον τρόπο ζωής. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ορθορεξίας αυξάνεται.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Όλοι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν την κλινική κατάσταση που ονομάζεται νευρική ορθορεξία, γι’ αυτό και μια λεπτομερής λήψη ιστορικού είναι αναγκαία. Η αιφνιδιαστική πρόληψη για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης σχετικά με τις μοντέρνες δίαιτες, τις τεχνικές γρήγορης απώλειας βάρους και τα μη επιστημονικά ελεγμένα εμπορικά προϊόντα απώλειας βάρους θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη της ανάπτυξης ορθορεξίας.

Η έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση είναι το κλειδί για το περιορισμό των επιπλοκών.

Αυτό γίνεται με έλεγχο για νευρική ορθορεξία σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Αυτό θα περιλαμβάνει όλα τα άτομα που ζουν με συνθήκες που απαιτούν διατροφική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη, NASH – μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, PCOS –σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, δυσλιπιδαμία και καρδιαγγειακές παθήσεις. Η προσέγγιση σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είναι προσωποκεντρική, εξατομικευμένη και σίγουρα διεπιστημονική.

Dunn, T. M., & Bratman, S. (2016). On orthorexia nervosa: A review of the literature and proposed diagnostic criteria. Eating Behavior, 21, 11-17.

National Centre for Eating Disorders. (2017). Thoughts about orthorexia. Available at: https://eating-disorders.org.uk/thoughts-about-orthorexia/ [Accessed 5 Apr 2017]

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Μαρία Γ. Χριστοπούλου

Μαρία Γ. Χριστοπούλου

Διατροφολόγος, Κλινικός Διαιτολόγος

Η Μαρία Γ. Χριστοπούλου είναι αδειοδοτημένος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και τη Παχυσαρκία. Η προσέγγιση που ακολουθεί βασίζεται στην ενσυνείδητη διατροφική εκπαίδευση (διαισθητική διατροφή) με στόχο την τροποποίηση συμπεριφοράς, τη σωματική, νοητική και τη ψυχική υγεία. Μπείτε στο προφίλ της Μαρίας και διαβάστε περισσότερα γι' αυτήν!

Διαβάστε περισσότερα