Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Όρια και Συγκρούσεις

Καθημερινά ως γονείς αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές προκλήσεις και μπαίνουμε σε διαμάχες με τα παιδιά μας. Από τις πιο απλές καθημερινές δυσκολίες όπως πόσο θα φάει, πόση ώρα θα κάτσει στην τηλεόραση, θέλω αυτό το παιχνίδι ή και όταν καταλήγουμε σε έντονες εκρήξεις θυμού (tantrums), η καθημερινότητα πολλές φορές μοιάζει δύσκολη.

 Η γονεϊκότητα όμως δεν είναι μόνο ένας ρόλος αλλά είναι η δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ γονέα και παιδιού. Αυτή η σχέση που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι μια σχέση που στηρίζεται στον σεβασμό, στην αποδοχή και στην ασφάλεια. 

Για αυτό ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό τελικά να δούμε ποιες είναι οι δύσκολες στιγμές μας στην καθημερινότητα με το παιδί . Τι είναι αυτό που πραγματικά μας δυσκολεύει και καταλήγουμε σε συγκρούσεις.

Είναι τα όρια που μας δυσκολεύουν συνήθως. Προσπαθούμε να θέτουμε όρια με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μας είχαν μάθει παρόλαυτα αρκετές φορές καταλήγουμε σε συγκρούσεις με το παιδί μας.

Πως μπορούμε όμως αντί να καταλήγουμε σε συγκρούσεις να προλαμβάνουμε κάποιες καταστάσεις. Πώς μπορούμε να θέσουμε όρια χωρίς πάντα να καταλήγουμε στη σύγκρουση.  

Πώς θα θέσουμε όρια με σεβασμό ανάλογα την ηλικία;

Πριν μιλήσουμε για όρια πρώτα από όλα χρειάζεται να ενημερωθούμε για τα αναπτυξιακά στάδια σε κάθε ηλικία. Τι κατανοεί το παιδί ανάλογα την ηλικία, τι να περιμένουμε από το παιδί ανάλογα την ηλικία για να δούμε πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε το όριο μας. Πολλές φορές οι προσδοκίες μας είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να κατανοήσει και να διαχειριστεί το παιδί και αυτό αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία μας. Είναι σημαντικό κάθε φορά που θέλουμε να επικοινωνήσουμε ένα όριο να αναρωτηθούμε εάν αυτό αφορά την ασφάλεια του και την συναισθηματική του εξέλιξη ή αν αφορά μια δική μας πεποίθηση. Θα δούμε λοιπόν αναλυτικά τι να περιμένουμε ανάλογα την ηλικία από κάθε παιδί και με ποιον τρόπο θα επικοινωνήσουμε τα όρια με σεβασμό.

Μπορούμε να αποφύγουμε τελείως τις συγκρούσεις;

Να αποφύγουμε τις συγκρούσεις στην σχέση μας με τα παιδιά μας, δεν μπορούμε. Οι συγκρούσεις εμπεριέχονται στις ανθρώπινες σχέσεις. Μπορούμε , όμως , να τις μειώσουμε αν είναι μοτίβο στην σχέση μας με τα παιδιά, μπορούμε να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε και να επανασυνδεόμαστε με τα παιδιά μας, μετά από μια σύγκρουση.

Με τις παλαιότερες μεθόδους διαπαιδαγώγησης συνήθως οι γονείς ήμασταν σε σχέση ισχύος και εξουσίας και παρατηρούσαμε την αντίδραση των παιδιών στις ηλικίες της εφηβείας. Σήμερα όμως προσπαθώντας να αλλάξουμε αυτού του είδους την σχέση με τα παιδιά μας και εστιάζοντας σε μια διαφορετική γονεϊκότητα μπορούμε να προλάβουμε πολλές συγκρούσεις, μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα κάποιες δυσκολίες στην σχέση μας όπως και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειρίζονται και τα ίδια τις δικές τους ‘μάχες’.

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο;

  • Χρειάζονται τα όρια;
  • Πώς μπορούμε να θέτουμε όρια με σεβασμό ανάλογα την ηλικία;
  • Πώς προλαμβάνω τις καθημερινές συγκρούσεις;
  • Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις συγκρούσεις;
  • Πώς μπορώ να επανασυνδεθώ με το παιδί μου;
  • Πώς μπορώ να χτίσω την επικοινωνία μου με το παιδί με βάση την ασφαλή σύνδεση;

Σε αυτό το βίντεο θα συζητήσουμε για τα όρια και τις συγκρούσεις που έχουμε να διαχειριστούμε στην καθημερινότητά μας ως γονείς.

Isabelle Filiozat (1999)Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού (Βασιλική Κοκκίνου μετ.) Ν. Χαλκηδόνα Ενάλιος

Naomi Aldort. (2005) Αναθρέφοντας τα παιδιά μας αναθρέφουμε τον εαυτό μας (Μαϊα Παπαγιανόπουλου μετ.) Αθήνα. Αλκυών

Shefali Tsabary (2010) The conscious parent. London . Hoddler and Stoughton

Γίνε μέλος σήμερα
Έλενα Κοντογιάννη

Έλενα Κοντογιάννη

Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.

Διαβάστε περισσότερα