Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Ολιστική αποκατάσταση μετά τον τοκετό

Κάθε φορά που μια γυναίκα γεννάει μαζί με το παιδί γεννιέται και μια μητέρα. Ασχέτως αν η μητέρα αυτή έχει γεννήσει και έχει ήδη παιδιά με κάθε νέο παιδί έχουμε ξανά την ανάδυση μιας νέας μητέρας. Η μητέρα αυτή παραμελλείται συχνά από τον περίγυρο αλλά έχει την τάση και η ίδια να παραμελεί συχνά τον εαυτό της. Το σώμα της μητέρας κάνει περίπου τόσο καιρό όσο η εγκυμοσύνη να επανέλθει στα ενεργειακά επίπεδα που ήταν πριν την σύλληψη. Μια γυναίκα δηλαδή πρέπει να φροντίζει ανελλιπώς τον εαυτό της για περίπου 12 μήνες. 

Είναι ανάγκη μαζί με την φροντίδα του μωρού να φροντίζει και ολιστικά τον οργανισμό της ώστε να μπορέσει να απολαύσει τις πρώτες στιγμές με το μωρό της έχοντας δύναμη και ηρεμία μέσα της.Όταν η μητέρα είναι σε όλα τα επίπεδα της υγιής (ψυχικά,σωματικά,ενεργειακά,ορμονικά και πνευματικά) είναι και το μωρό ακόμα καλύτερα.

Γιατί να φροντίσω τον εαυτό μου ολιστικά μετά τον τοκετό;

Πάρα πολλές μητέρες βιώνουν αυτή την μετάβαση ως στρεσογόνα, το να ξαναβρεθεί η λειτουργικότητα και η ισορροπία της στην καθημερινότητα, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Μα φυσικά αυτό που είναι συχνά το μεγαλύτερο ζητούμενο για την μητέρα και το ζευγάρι, είναι το να δημιουργήσουν μια αρμονική ισορροπία αναμεσα στην σχέση τους, στις ατομικές τους ανάγκες αλλά και στην οικογένεια που δημιουργήθηκε, να δημιουργήσουν ένα ασφαλή συναισθηματικό δεσμό με το νέο μέλος χωρίς να χάσουν τις ισορροπίες τους. Όταν το βάρος της φροντίδας πηγαίνει και στην μητέρα τότε οι ισορροπίες έρχονται πολύ πιο γρήγορα.Γιατί οταν η μητέρα είναι καλά είναι όλη η οικογένεια ακόμα καλύτερα.

Τι σημαίνει ολιστική υποστήριξη;

Μετά τον τοκετό η ανάγκη για ολιστική υποστήριξη και φροντίδα είναι μεγάλη.Το σώμα της μητέρας χρειάζεται φροντίδα αλλά και το ψυχικό ,το ενεργειακό και το ορμονικό της κομμάτι εξίσου καθώς είναι όλα αλληλένδετα. Έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι οι ορμονικές αλλαγές που βιώνει μια γυναίκα σε συνδυασμό με την ενεργειακή εξάντληση μπορεί να πυροδοτήσει την έξαρση ψυχικών ασθενειών ή αυτοάνοσων ασθενειών όπως π.χ.  λύκος ή Χασιμότο. Ολιστικά σημαίνει λοιπόν ότι δουλεύουμε με συγκεκριμένες ασκήσεις και τρόπους την σωματική μας αποκατάσταση όπου βοηθάμε τους μύες και τους τένοντες τόσο να ξανασφίξουν και να ξαναβρούν την δύναμη τους όσο και να ξεκουράζονται.Ταυτόχρονα δουλεύουμε την ενεργειακή μας ισορροπία για να έχουμε αυξημένα ενεργειακά αποθέματα και καθημερινές αντοχές..καθώς με την  αυπνία και την κούραση εξαντλούμαστε και πρέπει συνειδητά να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας και σε αυτό το κομμάτι.Ταυτόχρονα ενισχύουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα και την ορμονική μας ισορροπία με φυσικό τρόπο.

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο για την ολιστική υποστήριξη του οργανισμού μετά τον τοκετό;

  • Σε αυτό το βίντεο μιλάμε για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας μετά τον τοκετό
  • Τι σημαίνει ολιστική υποστήριξη; 
  • Πως μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου τον πρώτο καιρό;
  • Πώς μπορώ να αυξήσω την σύνδεσή μου με το μωρό μου, χτίζοντας εναν υγιή δεσμό; 
  • Πως μπορώ βρώ χρόνο για τον εαυτό μου; 
  • Πως μπορώ να αυξήσω την καθημερινή μου ενέργεια; 
  • Πώς μπορώ να έχω καθημερινές αντοχές ακόμα και αν είμαι άυπνη ή κουρασμένη; 
  • Πως μπορώ να φροντίσω την ψυχική μου ανθεκτικότητα και την ορμονική μου ισορροπία; 
  • Πως μπορώ να προστατευτώ από την έξαρση υπαρχόντων ψυχικών ασθενειών;

Ainur, S., Herawati, L., & Widyawati, M. N. (2020). The benefits of holistic therapy for psychological disorders in postpartum mother: A systematic review. STRADA Jurnal Ilmiah Kesehatan, 9(2), 1708-1717.

Chautems, C. (2021). Negotiated breastfeeding: holistic postpartum care and embodied parenting. Routledge.

Davis, W., McCue, K., Papierniak, B., Raines, C., & Simanis, L. (2020). Emotional and practical needs in postpartum women: the role of family and friend support and social networks. Handbook of Perinatal Clinical Psychology, 189-199.

Plumb, G. (1983). A holistic approach to postpartum depression. Women & Therapy, 2(1), 5-17.

Zauderer, C., & Davis, W. (2012). Treating postpartum depression and anxiety naturally. Holistic nursing practice, 26(4), 203-209.

Truijens, S. E., Meems, M., Kuppens, S. M., Broeren, M. A., Nabbe, K. C., Wijnen, H. A., … & Pop, V. J. (2014). The HAPPY study (Holistic Approach to Pregnancy and the first Postpartum Year): design of a large prospective cohort study. BMC Pregnancy and Childbirth, 14(1), 1-12.

Γίνε μέλος σήμερα
Κωνσταντίνα Σουργιαδάκη

Κωνσταντίνα Σουργιαδάκη

Ανθρωπολόγος (M.Sc), Βοηθός Μητρότητας, Ειδική Παιδαγωγός (M.A), Ολιστική Θεραπεύτρια

Η Κωνσταντίνα Σουργιαδάκη είναι Ανθρωπολόγος, Ειδική Παιδαγωγός και θεραπεύτρια Yoga & Ayurveda. Εργάζεται χρόνια στον κλάδο της ολιστικής θεραπείας και το όνειρό της είναι να δώσει τις κατάλληλες μεθόδους στους γονείς και ιδιαίτερα στις μητέρες για μια ψυχικά και σωματικά ισορροπημένη ζωή. Οι γονείς όντας σε ισορροπία μπορούν να στηρίξουν με τον μέγιστο δυνατό τρόπο τα παιδιά τους.

Διαβάστε περισσότερα