Βίντεο

Εισαγωγή

Διεκδικώ τη γέννα μου

Επεισόδιο 1

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το 1ο στάδιο τοκετού

Σε αυτό το βίντεο, η Όλυ Πατσούρα, Βοηθός μητρότητας, Βιολόγος, Ολιστική θεραπεύτρια & η Φωτεινή Μελετάκη, Βοηθός μητρότητας, Εισηγήτρια περιγεννητικής γιόγκα, μιλούν για το 1ο στάδιο του τοκετού, το οποίο υποδιαιρείται σε τρεις φάσεις: 

 • τη λανθάνουσα φάση
 • την ενεργό φάση 
 • τη μεταβατική φάση

Τι συμβαίνει πολλές φορές στο 1ο στάδιο τοκετού;

Θα αναφερθούμε λεπτομερώς στους τρόπους παρεμπόδισης ή/και επίσπευσης της φυσικής εξέλιξης του 1ου σταδίου, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν και σε ποιές περιπτώσεις αυτό συνιστά μαιευτική βία.

Ποιο είναι το βασικότερο θέμα στο 1ο στάδιο τοκετού;

Η πρωταρχική συνθήκη που επιτρέπει ή και προωθεί τη μαιευτική βία σε αυτό το στάδιο είναι η άγνοια και η παραπληροφόρηση σχετικά με την ίδια τη φύση του σταδίου: τη διάρκειά του και συχνά την απουσία σταθερή εξέλιξης που μπορεί να παρουσιάζει για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Τι είναι το 1ο στάδιο τοκετού;

Το πρώτο στάδιο έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από τα τρία στάδια του τοκετού και μπορεί να έχει πολύ διαφορετική διάρκεια από γυναίκα σε γυναίκα και από τοκετό σε τοκετό. Είναι η φάση κατά την οποία η μήτρα αρχίζει να συσπάται και ξεκινάει η σταδιακή διαστολή του τραχήλου με στόχο να φτάσει την τέλεια διαστολή, δηλαδή τα 10 εκατοστά. Ξεκινάει με σχετικά τακτικές συσπάσεις χωρίς πάντα σταθερή εμφάνιση ή/και με τη ρήξη των υμένων (σπάνε τα νερά) με ή χωρίς παρουσία συσπάσεων.

Ποια είναι η διάρκεια του 1ου σταδίου στον τοκετό;

Μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες, μέχρι μερικές ώρες και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό σε κάθε περίπτωση (δεν αναφερόμαστε σε εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου, ούτε σε παθολογία). 

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο;

Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε αναλυτικά τα πιο κοινά παραδείγματα μαιευτικής βίας που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του 1ου σταδίου καθώς και τις παρεμβάσεις χωρίς ιατρική αναγκαιότητα οι οποίες συχνά επιβάλλονται:

 • Κολπική εξέταση για τον έλεγχο της διαστολής του τραχήλου
 • Παρεμβάσεις που επιταχύνουν, συχνά βίαια, την εξέλιξη του 1ου σταδίου (φαρμακευτική παρέμβαση, τεχνητή ρήξη υμένων, συχνή κολπική εξέταση, βίαιη διάνοιξη τραχήλου “ελικοπτεράκι”)
 • Ακινητοποίηση στο κρεβάτι σε ύπτια θέση
 • Απαγόρευση αλλαγής θέσεων τοκετού και εξώθησης
 • Χρήση της τουαλέτας
 • Υποχρεωτική χρήση ενδοφλέβιου ορού με ταυτόχρονη απαγόρευση κατανάλωση τροφής και υγρών
 • Εξέταση από το ορθό
 • Ανεξέλεγκτη είσοδος του προσωπικού στο δωμάτιο της επιτόκου
 • Απουσία σεβασμού στην κατάσταση της επιτόκου από το προσωπικό (δυνατές ομιλίες/απεύθυνση στην επίτοκο σε οποιαδήποτε στιγμή, δυνατά φώτα, φασαρία)
 • Πρόκληση απογοήτευσης και φόβου στην επίτοκο με παραπλανητικά και μη υποστηρικτικά σχόλια για την ικανότητά της να γεννήσει χωρίς παρεμβάσεις
 • Λεκτική βία (ειρωνεία, υποτιμητικά και προσβλητικά σχόλια, αποκαρδιωτικά σχόλια προς την επίτοκο, εξύβριση της επιτόκου)
 • Απαγόρευση έκφρασης και εκτόνωσης του πόνου της επιτόκου με φωνή, βογκητό, κλάμα

Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τις αιτίες για όλες αυτές τις παρεμβάσεις και θα αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα αλλάξει η σημερινή συνθήκη μαιευτικής βίας έτσι ώστε όλες οι γυναίκες να γεννούν με σεβασμό και ασφάλεια και όλα τα μωρά να έρχονται στον κόσμο με έναν ειρηνικό και φροντιστικό τρόπο.

Είμαστε όλες και όλοι μαζί σε αυτό, γυναίκες, σύντροφοι και επαγγελματίες. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, για εμάς, για την κοινωνία μας, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τη γέννα μας!

Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".

Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Μαία, Οne to one care specialist

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την μαία Έλλη Καστρίκα. Από το 2014 εφαρμόζει το μοντέλο φροντίδας one to one care στην αίθουσα τοκετού, με κύριο γνώμονα την ολιστική προσέγγιση στον τοκετό. Eίναι εξωτερική συνεργάτης του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η Έλλη, έχει μια ενεργή παρουσία στο χώρο της μαιευτικής έχοντας συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια για θέματα θηλασμού, προετοιμασίας της γονεικότητας. Είναι πιστοποιημένη επαγγελματίας για βρεφικό μασάζ. Η ίδια έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Βιολογία της Αναπαραγωγής. Παράλληλα έχει κοινωνική δράση αφού είναι εθελοντής στον οργανισμό HOPEGENESIS Την συναντάμε να ξεκινά ένα καινούργιο κύκλο σπουδών σαν Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Στόχος να προωθήσει μοντέλα μαιευτικής φροντίδας με ολιστική προσέγγιση προς τους μελλοντικούς γονείς.

Διαβάστε περισσότερα
Ιωάννα Βαλιώτη

Ιωάννα Βαλιώτη

Εισηγήτρια Γιόγκα, Μαία

Η Ιωάννα Βαλιώτη είναι Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια και πιστοποιημένη εισηγήτρια yoga και περιγεννητικής yoga απο την Yoga Alliance USA και έχει εργαστεί τα τελευταία 13 χρόνια με γυναίκες στην εγκυμοσύνη και στην λοχεία. Εξειδικεύεται στην προετοιμασία των εγκύων - ζευγαριών για τον τοκετό και την γονεικότητα μέσω της yoga και βιωματικών σεμιναρίων αλλά και στην αποκατάσταση του σώματος μετά τον τοκετό με ήπιες και επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές. Είναι υπέρμαχος του φυσικού και φυσιολογικού τοκετού και προάγει μέσα απο την προσέγγιση της την πνευματικότητα και την ιερότητα του τοκετού.

Διαβάστε περισσότερα