Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Νέος σύντροφος και παιδιά από προηγούμενες και τη νέα σχέση / Οι προκλήσεις της ανασυνθεμένης οικογένειας

Την τελευταία δεκαετία, καταγράφονται σε δημογραφικές έρευνες, όλο και περισσότερες οικογένειες που δεν ανήκουν στο παραδοσιακό μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας, όπως αυτό της ανασυνθεμένης οικογένειας. Πρόκειται για οικογένειες που προκύπτουν από ενώσεις ενηλίκων, που έχουν ήδη έναν προηγούμενο γάμο στο ιστορικό τους και ενδεχομένως έχουν την επιμέλεια και φροντίδα ενός ή περισσότερων παιδιών. Συχνά, προστίθενται και νεα παιδιά, που γονείς είναι πλέον οι δύο νέοι σύντροφοι. 

Οι προκλήσεις, οι δυσκολίες, μα και τα πλεονεκτήματα μιας ανασυνθεμένης οικογένειας είναι πολλά, καθώς αποτελούν έναν συναισθηματικό χώρο συνάντησης, με μια νέα οικογενειακή ταυτότητα υπό διαμόρφωση. Η ταυτότητα αυτή  αναδύεται στο πλαίσιο μιας μεταμοντέρνας κοινωνίας  και παρουσιάζει χαρακτηριστικά αυτό – οργάνωσης και εξερεύνησης.

Τα μέλη της οικογένειας καλούνται να συνυπάρξουν με άγνωστα σε αυτά άτομα και να σχηματίσουν μια νέα οικογενειακή μονάδα με νέα οργάνωση, νέα δομή και κανόνες, νέους ρόλους και σχέσεις, νέες υποχρεώσεις και ευθύνες, για κάθε μέλος. Όλες αυτές οι αλλαγές φέρνουν αντιμέτωπους γονείς και παιδιά με πολλαπλά, εναλλασσόμενα συναισθήματα, άλλοτε ευχάριστα, μα και δυσφορικά. 

Ζήλια, δυσπιστία προς τα άγνωστα νέα αδέλφια και τον σύντροφο του υπάρχοντος γονέα, αίσθημα στέρησης ελευθερίας, δυσφορία από τη συνύπαρξη και το μοίρασμα του προσωπικού χώρου και χρόνου που μειώνονται, απέχθεια προς τον νέο σύντροφο του γονέα και τα νέα αδέλφια, θλίψη για τον χωρισμό της πρωτύτερης οικογένειας, είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο σπίτι μιας ανασυνθεμένης οικογένειας το πρώτο διάστημα συνύπαρξης. 

Συχνοί είναι και οι συνασπισμοί που δημιουργούνται, όταν ο ένας γονέας συνασπίζεται με τα δικά του παιδιά έναντι του νέου συντρόφου ή των παιδιών του συντρόφου ή όταν τα αδέλφια συνασπίζονται έναντι των νέων αδελφών που μπαίνουν στην οικογένεια. 

Οι συγκρούσεις, συνήθως, είναι αναπόφευκτες και απαιτείται καλή οργάνωση, ριζικές δομικές αλλαγές, καλή προετοιμασία και υψηλή ανθεκτικότητα από πλευρά ενηλίκων για να διαμορφωθεί σιγά σιγά μια νέα οικογένεια, στην οποία τα μέλη θα συνυπάρχουν χωρίς μόνιμες εντάσεις, θα συγκρούονται με υγιές, παραγωγικό τρόπο, θα συνυπάρχουν με αίσθημα αποδοχής και σεβασμού και θα απολαμβάνουν στο μέγιστο την οικογενειακή ζωή τους. 

Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες της ανασυνθεμένης οικογένειας, σε αυτό το βίντεο θα μιλήσουμε για:

  • Τι είναι μια ανασυνθεμένη οικογένεια και τα διαφορετικά μοντέλα της.
  • Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ανασυνθεμένης οικογένειας.
  • Συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στις ανασυνθεμένες οικογένειες. 
  • Πώς προετοιμάζουμε σωστά το έδαφος για την συνένωση των δύο οικογενειών;
  • Πώς διαχειριζόμαστε τους συνασπισμούς, τις συμμαχίες και τις συγκρούσεις που προκύπτουν;
  • Πώς διαμορφώνουμε ένα σαφές, νέο οικογενειακό πλαίσιο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των μελών;
  • Πώς διαχειριζόμαστε καταστάσεις ζήλιας, διεκδίκησης και θυμού μεταξύ των νέων αδελφών;
  • Πώς διαχειριζόμαστε τις σχέσεις και τις επαφές των παιδιών με τους βιολογικούς γονείς τους και πρώην δικούς μας συντρόφους;
  • Τι κάνω αν νιώθω ότι ο νέος σύντροφός μου μεροληπτεί υπέρ των δικών του παιδιών; Ποια είναι η σημασία της συντροφικής συμμαχίας;

Hayman, S., 2010. Τα παιδιά μου και τα παιδιά σας: Δημιουργήστε μια νέα οικογένεια και ζήστε μαζί με επιτυχία. Μαδρίτη, Πυραμίδα

Hawley, D. R., & DeHaan, L., 1996. Toward a Definition of Family Resilience: Integrating life-span and family perspectives. Family Process, 35, 283-298

Napier, A., 1997. Το ζευγάρι, Ο Εύθραυστος δεσμός. Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Σειρά Ανθρώπινα Συστήματα. Δ΄ Έκδοση, Ελληνικά Γράμματα.

Παπαδιώτη – Αθανασίου, 2000. Οικογένεια και Όρια. Συστημική Προσέγγιση. Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα

Ιωαννίδου, Β., 2012. Η Τέχνη της Συντροφικής Ζωής. Γνώση

Γίνε μέλος σήμερα
Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγος, Ψυχολόγος

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα