Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Μύθοι για τα αναπτυξιακά ορόσημα

«Εμένα το παιδί μου δεν μπουσούλησε, περπάτησε κατευθείαν!», «Το παιδί μου είναι σχεδόν 15 μηνών και δεν περπατάει ακόμα μόνο του», «Μην ανησυχείς τα αγόρια αργούν να μιλήσουν και εμένα στα δυόμιση άρχισε να μιλάει», «Δεν του αρέσει καθόλου να κάθεται μπρούμυτα»…

Οι παραπάνω είναι κάποιες από τις εκφράσεις που είτε έχουμε ακούσει στο κοντινό περιβάλλον μας, είτε στα άτομα που έρχονται στο γραφείο μας. Τα αναπτυξιακά ορόσημα είναι άλλωστε ένα hot topic ανάμεσα στις συζητήσεις των νέων μαμάδων μεταξύ τους. Οι αλλαγές στον πρώτο χρόνο ζωής ενός παιδιού είναι τόσο μεγάλες που είναι λογικό να απασχολούν ή ακόμα και να ανησυχούν τους νέους γονείς. 

Τι είναι τα αναπτυξιακά ορόσημα και γιατί είναι τόσο σημαντικά;

Είναι αναπτυξιακές δεξιότητες όπως το πρώτο γέλιο, το πρώτο βήμα που κατακτούν τα βρέφη με τον τρόπο που ανακαλύπτουν και μαθαίνουν το περιβάλλον. Τα περισσότερα αφορούν στο πρώτο έτος ζωής καθώς αυτά αντιστοιχούν αρκετά σε κάθε μήνα ξεχωριστά. Είναι δεξιότητες που αφορούν στην κοινωνική, συναισθηματική, γλωσσική και κινητική ανάπτυξη του βρέφους. Και όταν αυτές επιτυγχάνονται στα προτεινόμενα χρονικά διαστήματα τότε αποτελούν δείκτη σωστής ανάπτυξης του παιδιού. 

Τι γίνεται όμως όταν αυτά δεν πραγματοποιούνται στα αναμενόμενα χρονικά διαστήματα, ή και καθόλου; Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να τα επιτύχει όσο το δυνατόν καλύτερα; Τι πρέπει να προσέξω και να παρατηρήσω στην ανάπτυξη του παιδιού μου που μπορεί να υποδηλώνει κάποια δυσκολία σε αυτή; 

Το νευρικό σύστημα κλειδί στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

Το πρώτο ενάμιση έτος ζωής του παιδιού ο εγκέφαλος μεγαλώνει δυόμιση έως τρεις φορές το μέγεθός του. Τα πρώτα δύο χρόνια ζωής έχουμε γοργή ανάπτυξη τόσο της κατασκευαστικής δομής του εγκεφάλου όσο και των ψυχοκινητικών δεξιοτήτων. Αν υπάρχουν μπλοκαρίσματα στην ανάπτυξη της λειτουργίας αυτού μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ορόσημων του παιδιού.

Σε αυτό το βίντεο μάθουμε περισσότερα για τον ρόλο του νευρικού συστήματος στα αναπτυξιακά ορόσημα, τους μύθους που επικρατούν γύρω από αυτά και πώς μπορούμε οι ίδιοι οι γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στην καλύτερη δυνατή ψυχοκινητική ανάπτυξη. 

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο

  • Ποια είναι τα αναπτυξιακά ορόσημα του πρώτου έτους. 
  • Πρέπει να δίνω σημασία σε αυτά κάθε μήνα; Είναι όλα απαραίτητα;
  • Πώς μπορώ να υποστηρίξω το παιδί μου με κατάλληλες ασκήσεις για την σωστή ανάπτυξη αυτών;
  • Είναι όλα τα επίκαιρα παιχνίδια καλά και πώς μπορώ να ξέρω να διαλέγω για την κατάλληλη ηλικία;
  • Ποια είναι τα σημάδια που μπορώ να παρατηρήσω ότι δυσκολεύεται η ανάπτυξη του παιδιού;
  • Τι χρειάζεται να κάνω όταν παρατηρήσω αλλαγές στα αναπτυξιακά ορόσημα;

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18242747/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34819879/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24092983/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9100207/#:~:text=Hands%20and%20knees%20crawling%20before,provides%20children%20with%20independent%20mobility.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15246484/

Γίνε μέλος σήμερα
Ithaca Chiropractic Center

Σε συνεργασία με:

Ithaca Chiropractic Center

Οι Σπυριδούλα και η Μαρίνα παρακολούθησαν τετραετείς σπουδές στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας, στο τμήμα φυσικοθεραπείας. Έπειτα αποφοίτησαν απο το Anglo-European College of Chiropractic, που βρίσκεται στο Μπόρνμουθ της Αγγλίας. Εκεί, ολοκλήρωσαν τις πενταετείς σπουδές τους αποκτώντας τον τίτλο του Masters of Chiropractic. Έκτοτε έχουν εξειδικευτεί στο σύστημα Χειροπρακτικής φροντίδας Άνω Αυχενικής & έχουν ολοκληρώσει ακόμα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Φιλοσοφία της Χειροπρακτικής απο το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας,  Sherman Chiropractic College.

Διαβάστε περισσότερα