Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Τι είναι η Μέθοδος Feldenkrais και πώς λειτουργεί

Επεισόδιο 2

Διαφορές με άλλες μεθόδους

Επεισόδιο 3

Πρακτική άσκηση συνειδητότητας ξαπλωμένη

Επεισόδιο 4

Πρακτική άσκηση συνειδητότητας σε καρέκλα

Οι τελευταίες έρευνες στις νευροεπιστήμες έρχονται να επιβεβαιώσουν και να ανοίξουν ένα πεδίο στο χώρο της θεραπείας που ως τώρα δεν υπήρχε ξεκάθαρα στο τοπίο. Μία μέθοδος είναι και η μέθοδος Feldenkrais, ανερχόμενη τα τελευταία μερικά χρόνια και στη χώρα μας, η οποία δείχνει τον δρόμο, πως μέσα από την κίνηση και τη νευροπλαστικότητα (τη ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει τα χαρακτηριστικά του και να δημιουργεί νέες συνθήκες μάθησης) μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες ψυχοσωματικές συνθήκες για τη ζωή μας και να ρυθμίσουμε μια γκάμα από πολλά θέματα που μας απασχολούν και περιορισμούς που βιώνουμε,

Τι είναι και τι κάνει η Μέθοδος Feldenkrais; 

Η μέθοδος σωματικής εκπαίδευσης Feldenkrais® αναπτύχθηκε από τον ρωσοϊσραηλινό μηχανικό, αθλητή πολεμικών τεχνών και ερευνητή της ανθρώπινης ανάπτυξης και του νευρικού συστήματος, Moshe Feldenkrais (1904-1984). Είναι μια ιδιαίτερη μέθοδος διερεύνησης και εκπαίδευσης της κίνησης, σχετίζεται με τη μαθησιακή ικανότητα και λειτουργεί θεραπευτικά σχετικά με θέματα ανάπτυξης, λειτουργικότητας και αποκατάστασης. Αυτό που την κάνει μοναδική είναι ο τρόπος δράσης και η μαθησιακή διαδικασία που προτείνει, η οποία βοηθάει το μαθητή (και όχι θεραπευόμενο) να συνειδητοποιήσει τις κινητικές του συνήθειες, να βρει καλύτερους τρόπους λειτουργικότητας, αλλάζοντας τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί το νευρικό του σύστημα και να αποκαταστήσει την ποιότητα, ελευθερία και αξιοπρέπεια που χρειάζεται για να ζει με ευτυχία και αρμονία.   

Πώς λειτουργεί η μέθοδος Feldenkrais;

Η μέθοδος βασίζεται σε αρχές της φυσικής, βιομηχανικής και μιας εμπειρικής κατανόησης της μάθησης και της ανθρώπινης ανάπτυξης. 

Η δουλειά του Feldenkrais practitioner είναι να επικεντρωθεί στο άτομο σε μια περιοχή ολιστικού σωματικού ενδιαφέροντος ή τρόπο (somatic) και όχι ασχολούμενος μόνο με το υλικό σώμα. Δουλεύουμε με ένα σύστημα εκπαίδευσης της κίνησης και της επίγνωσης, διαχωρίζοντας έτσι τον τρόπο αυτό της εκπαίδευσης και της μάθησης, από ένα άλλου τύπου περιβάλλον που ασχολείται με ασκήσεις άθλησης ή φυσικής κατάστασης. Αφορά το πως θα κινούμαστε καλύτερα, μέσα από το γίνουμε περισσότεροι ευαίσθητοι απέναντι στο σώμα και αποκτώντας τη δεξιότητα της κίνησης με λιγότερη προσπάθεια (effort) και περισσότερη ευχαρίστηση. 

Ποια είναι τα οφέλη αυτών των δεξιοτήτων; 

Είναι ότι οι μαθητές (και όχι θεραπευόμενοι) αποκτούν τον οργανικό τρόπο μάθησης (που όλοι έχουμε ως μωρά και νήπια)που χρησιμοποιεί την κίνηση για να πετύχει τη γνώση του εαυτού ως προς τις σωματικές αλλά και πνευματικές συνήθεις. 

Η μέθοδος αναγνωρίζει το ότι το μυαλό και το σώμα είναι συνδεδεμένα ως ένα όλο. 

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε την αλλαγή δεν περιορίζεται στο σώμα, συνήθως οι αλλαγές που βιώνουν οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μέθοδο, βιώνονται πέρα από το σώμα. Αναγνωρίζοντας και φέρνοντας στην προσοχή μας τις συνήθειες που το μυαλό μας έχει αναπτύξει σε βάθος χρόνου και της προσωπικής εμπειρίας ζωής μας, αναπτύσσουμε καλύτερες κινητικές-σωματικές συνήθειες κι έτσι ζούμε πιο μαλακά και με άνεση σε όλες τις πτυχές.  

Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος Feldenkrais;  

Η Μέθοδος Feldenkrais ως μαθησιακή διαδικασία και θεραπεία μπορεί να πάρει δύο μορφές που λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά και συμπληρωματικά. 

 1. Ομαδικά μαθήματα με λεκτική καθοδήγηση από τον practitioner. Λέγονται Awareness Through Movement και πρόκειται για μια σειρά συνήθως ωριαίων μαθημάτων, που ασχολούνται με την παρατήρηση, την οργάνωση και την εμβάθυνση σε μια σειρά κινήσεων ή λειτουργιών και περιοχών του σώματος. Η έμφαση είναι στον αργό ρυθμό, τις πολλές παραλλαγές, τη συχνή παύση και παρατήρηση του εαυτού, τον παιγνιώδη τρόπο και την αποδοχή που ενθαρρύνεται. Δεν αποτελούν μυϊκή άσκηση ή «διόρθωση», αλλά ότι συμβαίνει και ο τρόπος που το σώμα αλλάζει και το άτομο χτίζει επίγνωση και επανεκπαιδεύει τον εαυτό του σχετικά με την προσπάθεια, τη συνείδηση, τη συνήθεια και τα όρια, συμβαίνει με την ατομική διαχείριση με μηδενική ελάχιστη παρέμβαση από τον practitioner τόσο στο επίπεδο της μίμησης (δεν υπάρχει επίδειξη των κινήσεων, είναι όλο λεκτικό) και ο δάσκαλος σπάνια ακουμπά τους μαθητές. 
 1. Ατομικά μαθήματα με ελάχιστη λεκτική καθοδήγηση και περισσότερη έμφαση στην επαφή μέσω των χεριών με απτικές ήπιες, αργές και ελαφριές κινήσεις. Ακριβώς αντίθετα με τα ATM μαθήματα, εδώ ο pract. ακουμπά και μετατοπίζει απαλά το σώμα του μαθητή, «Φωτίζοντας» περιοχές και κινήσεις που είναι γνώριμες, αλλά στη συνέχεια και πολύ σταδιακά και «άγνωστες» για το νευρικό σύστημα του ατόμου. Με μεγάλη ευαισθησία «ακούει» το σώμα του μαθητή, τη συνήθεια, την αναπνοή, τον τρόπο που ανταποκρίνεται στα απτικά ερεθίσματα, τα οποία προχωρούν πάντα και μόνο με τη συναίνεση του αποδέκτη. Έτσι το μάθημα προχωράει ανάλογα με την επικοινωνία των δύο και με βάση τα αρχικά αιτήματα αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες ή παρατηρήσεις που κάνουν και οι δύο πλευρές. Δεν υπάρχουν απότομες, βίαιες, ή διορθωτικές κινήσεις, τραβήγματα ή πιέσεις. Οι κινήσεις είναι αναγνωριστικές, έχουν στόχο να αποφορτίσουν αλλά παράλληλα και να ενεργοποιήσουν συνολικά (σωματικά και πνευματικά) τον μαθητή, να συνδέσουν το σώμα, να ενσωματώσουν τις δράσεις, να μειωθεί η περιττή προσπάθεια και οι ψυχαναγκασμοί, το νευρικό σύστημα να ησυχάσει και να δημιουργήσει νέες συνάψεις. Τελικά το άτομο να βιώσει μια νέα κατάσταση μέσα στην οποία μπορεί να νιώθει και να ζει πιο άνετα, λειτουργικά και αβίαστα.

Ποιους αφορά η μέθοδος Feldenkrais; 

Η μέθοδος Feldenkrais απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (βρέφη->ηλικιωμένοι), όλες τις εμπειρίες και κινητικές δυνατότητες. Τα μαθήματα προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες της εκάστοτε ομάδας μαθητών ή ατομικά και χτίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες τους. 

Μερικές περιπτώσεις που βοηθά (ενήλικες):

 • Χρόνιος πόνος  
 • Mυο-σκελετικά θέματα (κακώσεις, αρθρίτιδες, ρευματοπάθειες κλπ.)
 • Νευρολογικές παθήσεις (Σκλήρυνση, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, Εγκεφαλικά επεισόδια, Παράλυση, Ινομυαλγία κ.α. Αυτοάνοσα) 
 • Αποκατάσταση τραυματισμών
 • Αναπτυξιακές-μαθησιακές δυσκολίες
 • Στρες, κατάθλιψη, αϋπνία και ποικίλων ειδών παράγωγα τραύματος
 • Οποιαδήποτε άτομα θέλουν να διατηρήσουν μια καλή ψυχοσωματική υγεία, ή να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και απόδοσή τους 
 • Άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με το σώμα σε κυρίαρχο ρόλο (χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, αθλητές κλπ.)

Σχετικά με βρέφη και νήπια η Μέθοδος μπορεί να βοηθήσει: 

 • Εγκεφαλική παράλυση (CP), Εγκεφαλικό τραύμα
 • Αυτιστικό φάσμα
 • Down syndrome 
 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Σκολίωση, Torticollis, Plagiocephaly 
 • Γενετικές κινητικές και αναπτυξιακές δυσκολίες
 • Οικογένειες που ανησυχούν ή παρατηρούν στο παιδί θέματα συντονισμού ή άγχους, δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη διάγνωση, αλλά μπορούν το να βοηθήσουν μέσω κινητικού παιχνιδιού, σχετικά με το πως το παιδί συμπεριφέρεται, μιλάει, κινείται και επικοινωνεί

Οφέλη – Με τη Μέθοδο Feldenkrais μπορεί κανείς να: 

 • Διευρύνει την ικανότητα μάθησης εφόρου ζωής.  
 • Να μειώσει την ένταση, τον πόνο και το στρες.
 • Αυξήσει την ευελιξία, σταθερότητα και άνεση (στο σώμα του αλλά και ευρύτερα). 
 • Βελτιώσει την ποιότητα κίνησης και την ικανότητα επίγνωσης. 
 • Αναπτύξει ανθεκτικότητα μέσα από την περιέργεια και τον πειραματισμό.
 • Φροντίζει τον εαυτό του και να αφουγκράζεται τις ορμές δημιουργικότητας.
 • Φέρει άνεση μέσα στη καθημερινότητα.
 • Βελτιώσει θεαματικά τη ζωή ατόμων που ζουν με νευροδιαφορετικότητα και αναπηρία.  

Συχνές Ερωτήσεις

 • Είναι η M.F. σαν γιόγκα; Είναι γυμναστική
 • Μπορώ να το κάνω μόνη-ος μου στο σπίτι;
 • Πότε χρειάζομαι ατομικό μάθημα, δεν αρκεί το ομαδικό; 
 • Σε τι διαφέρει το Feldenkrais από άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις; (π.χ φυσιοθεραπεία, ψυχοθεραπεία-συμβουλευτική, εργοθεραπεία κλπ.) > είναι εκπαίδευση 
 • Πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε σχολικό πλαίσιο; 

Στόχοι βίντεο:

 • Γνωριμία και ενημέρωση για τη Μέθοδο Feldenkrais και τις ανάγκες που καλύπτει για παιδιά και ενήλικες 
 • Ποια είμαι και τι κάνω εγώ σαν πρακτικός  
 • Παραδείγματα και πρακτικές προτάσεις με «μικρή επίδειξη» των τρόπων που δουλεύει/εφαρμόζεται 

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Μαριλένα Πετρίδου

Μαριλένα Πετρίδου

Σωματική εκπαιδευτικός-Κινησιοθεραπεύτρια, Πιστοποιημένη Feldenkrais Method® practitioner, Χορεύτρια-Μουσικός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα μας τη Μαριλένα Πετρίδου, Πιστοποιημένη Feldenkrais Method® practitioner, Σωματική εκπαιδευτικό-Κινησιοθεραπεύτρια και Χορεύτρια-Μουσικό.

Διαβάστε περισσότερα