Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting σήμερα!

Επεισόδιο 1

Μελαγχολία & Άγχος Χριστουγέννων

Μελαγχολία & Άγχος Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι αυτή η περίοδος του χρόνου που πολλοί άνθρωποι την έχουν συνδέσει με γιορτινή ατμόσφαιρα, με ανταλλαγές δώρων, με στολισμούς, λαμπάκια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, διακοπές, οικογενειακά τραπέζια, πολύ φαγητό και ακόμα περισσότερα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Τα παιδιά περιμένουν τα Χριστούγεννα πώς και πώς για να ξεκουραστούν και να κάνουν διακοπές, να πουν τα κάλαντα με τους φίλους τους, να υποδεχτούν τον Άγιο Βασίλη και να λάβουν τα δώρα τους.

Τα Χριστούγεννα υπάρχει αυτή η προσδοκία και η πεποίθηση πως πρέπει όλοι να είμαστε χαρούμενοι και να περιμένουμε αυτήν την εποχή του χρόνου με μεγάλη ανυπομονησία και ευχάριστα, θετικά συναισθήματα.

Τι γίνεται όμως όταν δεν αισθανόμαστε έτσι; Όταν τα συναισθήματα μας δε συνάδουν με την προσδοκία που υπάρχει για τη γιορτινή αυτή περίοδο;

Τι γίνεται όταν αντί να αισθανόμαστε χαρά και ενθουσιασμό για τον ερχομό των Χριστουγέννων, εμείς – καθώς πλησιάζουν – αρχίζουμε και νιώθουμε όλο και περισσότερο άγχος και θλίψη που δε μπορούμε να εξηγήσουμε; Ή που ακόμα κι αν μπορούμε να καταλάβουμε από που πηγάζει, υπάρχει αυτή η φωνούλα στο μυαλό μας πως δεν πρέπει να νιώθουμε έτσι και πως ίσως κάτι να μην πηγαίνει καλά με μας.  

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν ενδέχεται να βιώνουμε τη ‘μελαγχολία των Χριστουγέννων’, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο καθώς πλησιάζουν οι γιορτές.

Μπορεί να την έχεις ακούσει ως μελαγχολία των Χριστουγέννων ή κατάθλιψη των Χριστουγέννων ή Christmas Blues. Πρόκειται για ένα ήπιο επεισόδιο εποχιακής κατάθλιψης το οποίο συνήθως εμφανίζεται κοντά στην περίοδο των εορτών και επηρεάζει τη λειτουργικότητα μας, αλλά φαίνεται πως τείνει να υποχωρεί μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου. Οπότε και η διάθεση, αλλά και τα επίπεδα άγχους μας, σταδιακά βελτιώνονται.

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων ενδέχεται να πυροδοτείται από διάφορους παράγοντες, όπως οι προσδοκίες των εορτών, οι εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας, οικονομικοί παράγοντες, η μοναξιά, κάποια ενδεχόμενη απώλεια ενός σημαντικού μας προσώπου κατά την περίοδο των εορτών, ένα διαζύγιο, τα οικογενειακά τραπέζια κ.α.

Πώς όμως μπορούμε να διαχειριστούμε τη μελαγχολία και το άγχος των Χριστουγέννων;

Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε και να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας συχνά είναι πως όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά. Όλα όσα θεωρούμε θετικά συναισθήματα (χαρά, ενθουσιασμός) αλλά και όσα θεωρούμε αρνητικά (λύπη, μοναξιά, άγχος) είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στη ζωή μας. Και τα χρειαζόμαστε, γιατί πολλές φορές είναι οι οδηγοί μας για να κινητοποιηθούμε και για να λάβουμε δράση στη ζωή μας. Να δουλέψουμε με τον εαυτό μας.  Ή να τα αποδεχτούμε και να τα βιώσουμε ως έχουν.

Στο live αυτό με την Αλίκη Αλεξοπούλου, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, την Τετάρτη 30/11 στις 21:30 στο group για Μέλη Project Parenting θα μιλήσουμε για τη μελαγχολία και το άγχος των Χριστουγέννων και θα μάθουμε:

  • Τι είναι η εποχιακή κατάθλιψη και πώς επηρεάζεται αλλά και πως έχει αναδυθεί από τις προσδοκίες που έχουμε οι άνθρωποι από την περίοδο αυτή
  • Ποιοι παράγοντες ενδέχεται να πυροδοτούν τη μελαγχολία και το άγχος των Χριστουγέννων
  • Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω τον εαυτό μας αλλά και για να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος και τα συναισθήματα μας
  • Σε ποιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας

Ώστε να:

  • Να αποκτήσουμε επίγνωση του πως οι σκέψεις και οι προσδοκίες μας επηρεάζουν τα συναισθήματα μας
  • Να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας και με τους ανθρώπους γύρω μας

Αλίκη Αλεξοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, aliki@feelingbettertherapy.gr, 6940022740

Sansone, R. A., & Sansone, L. A. (2011). The christmas effect on psychopathology. Innovations in clinical neuroscience8(12), 10–13.

Øverland, S., Woicik, W., Sikora, L., Whittaker, K., Heli, H., Skjelkvåle, F. S., Sivertsen, B., & Colman, I. (2019). Seasonality and symptoms of depression: A systematic review of the literature. Epidemiology and psychiatric sciences29, e31. https://doi.org/10.1017/S2045796019000209

Hillard JR, Buckman J. Christmas Depression. JAMA. 1982;248(23):3175–3176. doi:10.1001/jama.1982.03330230073040

The contrast effect: The Journal of Abnormal and Social Psychology (1957). “Assimilation and contrast effects in reactions to communication and attitude change;” PLoS ONE (2012). “Can Contrast Effects Regulate Emotions? A Follow-Up Study of Vital Loss Decisions.”

Sugar and depression: The American Journal of Clinical Nutrition (2015). “High glycemic index diet as a risk factor for depression: analyses from the Women’s Health Initiative.”

Emotional load of feigning happiness: Orloff, J. (2019). Thriving as An Empath. Social relationships and mental health: Journal of Health and Social Behavior (2010) “Social Relationships and Health: A Flashpoint For Health Policy.”

Γίνε μέλος σήμερα