Βίντεο

Εισαγωγή

Διεκδικώ τη γέννα μου

Επεισόδιο 1

Μαιευτική βία στην περίοδο της εγκυμοσύνης

Σε αυτή την εκπομπή μιλήσαμε για τη μαιευτική βία που ασκείται στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Αναφερθήκαμε επίσης στην τεράστια πηγή ενδυνάμωσης, έμπνευσης και πληροφόρησης από τα κάτω, που αποτέλεσαν και αποτελούν οι εθελοντικές ομάδες που δημιούργησαν γυναίκες, προκειμένου να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με άλλες γυναίκες για να τις προφυλάξουν και να τις αφυπνίσουν πάνω στα θέματα της περιγεννητικής τους υγείας και των δικαιωμάτων τους (και των μαμάδων και των μωρών).

Γενικές πληροφορίες για τη μαιευτική βία

Η γέννα είναι ένα κοσμογονικό καθημερινό γεγονός. Ίσως η μοναδική εμπειρία που είναι τόσο συνηθισμένη και ταυτόχρονα σχεδόν εξωπραγματική: η γέννηση ενός ολότελα νέου ανθρώπου μέσα από έναν άλλο άνθρωπο! Μια ευτυχισμένη γέννα είναι το πιο καθοριστικό και ενδυναμωτικό γεγονός στη ζωή δύο ανθρώπων: του μωρού και της μητέρας! Και όμως στις μέρες μας, μια ευτυχισμένη γέννα δεν είναι και τόσο συνηθισμένο γεγονός.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλο και συχνότερα οι Γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι η δύσκολη ή και δυσάρεστη εμπειρία γέννας που είχαν δεν οφειλόταν στη φύση της ίδιας της γέννας αλλά στο ότι ο τοκετός τους ήταν τραυματικός.

Αυτή η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες και τα μωρά τους, δεν μας έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα ιστορικών, κοινωνικών, πολιτικών και επιστημονικών διεργασιών και εξέλιξης μερικών χιλιάδων ετών. Ευτυχώς η δυναμική αυτή συνεχώς εξελίσσεται. Ο κόσμος αλλάζει, τον αλλάζουμε εμείς οι Γυναίκες και όλοι οι συνοδοιπόροι μας: σύντροφοι, συνάνθρωποι, επαγγελματίες περιγεννητικής υγείας και φροντίδας, επιστήμονες κάθε κλάδου. Αγωνιζόμαστε και εργαζόμαστε ακούραστα με αφοσίωση για μια κοινωνία με παιδιά που γεννιούνται με σεβασμό και γυναίκες που απολαμβάνουν τη γέννα τους και την θυμούνται με αγαλλίαση!

Μαιευτική βία στην περίοδο της εγκυμοσύνης

  • Η εγκυμοσύνη ως ασθένεια και η έγκυος ως ασθενής. Είναι η εγκυμοσύνη μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να μας σκάσει στα χέρια ανά πάσα στιγμή;
  • Υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και συμπληρωμάτων. Γιατί συμβαίνει και γιατί δεν θέλουμε να συμβαίνει;
  • Η αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης σαν διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής. Γιατί δεν προσφέρουμε εξατομικευμένη φροντίδα;
  • Ισχυρή πίεση από τον γιατρό για τερματισμό κύησης. Σε ποιές περιπτώσεις το αντιμετωπίζουν οι έγκυες;
  • Υπέρμετρη χρήση υπερήχων και άλλων γυναικολογικών εξετάσεων. Ωφελεί την υγεία της εγκύου και του εμβρύου ή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα;
  • Η αυθεντία του ελέγχου και του φόβου. Πόσο επηρεάζει την εγκυμοσύνη και το έμβρυο; Πόσο ανάποδα μας προετοιμάζει για τον τοκετό;
  • Ποιά δικαιώματα ΔΕΝ έχει η έγκυος; Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς θα το αλλάξουμε; Μπορεί να έχει άποψη η έγκυος για την εγκυμοσύνη της; Μπορεί να έχει απαιτήσεις;

Είμαστε όλες και όλοι μαζί σε αυτό, γυναίκες, σύντροφοι και επαγγελματίες. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, για εμάς, για την κοινωνία μας, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τη γέννα μας!

Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".

Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Ηλέκτρα Οικονομίδου

Ηλέκτρα Οικονομίδου

Μαία, Χοροθεραπεύτρια DRLST

Η Ηλέκτρα Οικονομίδου είναι Μαία και Χοροθεραπεύτρια DRLST. Έχει σπουδάσει μαιευτική και έχει πολυετή εμπειρία σαν μαία και έχει επίση ιδρύσει το Birth Engineering.

Διαβάστε περισσότερα