Βίντεο

Εισαγωγή

Διεκδικώ τη γέννα μου

Επεισόδιο 1

Οι μορφές της μαιευτικής βίας πριν την εγκυμοσύνη

Σε αυτή την εκπομπή, η Φωτεινή Μελετάκη και η Όλυ Πατσούρα μιλήσανε, μαζί με τις καλεσμένες τους, για τις μορφές που μπορεί να πάρει η μαιευτική βία την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη.

Γενικές πληροφορίες για τη μαιευτική βία

Η γέννα είναι ένα κοσμογονικό καθημερινό γεγονός. Ίσως η μοναδική εμπειρία που είναι τόσο συνηθισμένη και ταυτόχρονα σχεδόν εξωπραγματική: η γέννηση ενός ολότελα νέου ανθρώπου μέσα από έναν άλλο άνθρωπο! Μια ευτυχισμένη γέννα είναι το πιο καθοριστικό και ενδυναμωτικό γεγονός στη ζωή δύο ανθρώπων: του μωρού και της μητέρας! Και όμως στις μέρες μας, μια ευτυχισμένη γέννα δεν είναι και τόσο συνηθισμένο γεγονός.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλο και συχνότερα οι Γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι η δύσκολη ή και δυσάρεστη εμπειρία γέννας που είχαν δεν οφειλόταν στη φύση της ίδιας της γέννας αλλά στο ότι ο τοκετός τους ήταν τραυματικός.

Στάδια πριν την εγκυμοσύνη που εμφανίζεται η μαιευτική βία:

  • Επίσκεψη στον γυναικολόγο – έφηβες και ενήλικες γυναίκες. Πώς γίνεται, ποιες είναι οι συνήθεις πρακτικές;
  • Ποια νοοτροπία έχει επιβληθεί και έχουμε μάθει να την ανεχόμαστε σαν κανονική; Πώς επηρεάζει αυτή η νοοτροπία την έκβαση της εγκυμοσύνης και τον τοκετό;
  • Υπερδιάγνωση και υπερβολική χρήση παρεμβατικών, μη αναστρέψιμων μεθόδων θεραπείας (παραδείγματα: κονδυλώματα, πολύποδες). Πώς επηρεάζουν τον τράχηλο, τη μήτρα, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό;
  • Ποσοστά και μέθοδοι τερματισμού της κύησης.
  • Υπογονιμότητα: υπερδιάγνωση και πρακτικές.
  • Η μορφή της αυθεντίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου και η κοινωνική κανονικοποίηση της παραβίασης.

Είμαστε όλες και όλοι μαζί σε αυτό, γυναίκες, σύντροφοι και επαγγελματίες. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, για εμάς, για την κοινωνία μας, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τη γέννα μας!

Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια, Βιολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".

Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Μαία, Οne to one care specialist

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την μαία Έλλη Καστρίκα. Από το 2014 εφαρμόζει το μοντέλο φροντίδας one to one care στην αίθουσα τοκετού, με κύριο γνώμονα την ολιστική προσέγγιση στον τοκετό. Eίναι εξωτερική συνεργάτης του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η Έλλη, έχει μια ενεργή παρουσία στο χώρο της μαιευτικής έχοντας συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια για θέματα θηλασμού, προετοιμασίας της γονεικότητας. Είναι πιστοποιημένη επαγγελματίας για βρεφικό μασάζ. Η ίδια έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Βιολογία της Αναπαραγωγής. Παράλληλα έχει κοινωνική δράση αφού είναι εθελοντής στον οργανισμό HOPEGENESIS Την συναντάμε να ξεκινά ένα καινούργιο κύκλο σπουδών σαν Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Στόχος να προωθήσει μοντέλα μαιευτικής φροντίδας με ολιστική προσέγγιση προς τους μελλοντικούς γονείς.

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Certified Parent Coach®, AATH Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας την Αφροδίτη Κονδύλη που είναι Φαρμακοποιός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Attached at the Heart™ Εκπαιδεύτρια Γονέων και εκπαιδευόμενη Parent Coach. Κάποια από τα όνειρά της έγιναν πραγματικότητα, όταν δημιούργησε τη δική της οικογένεια και το 2013 γέννησε την κόρη της και όταν 3 χρόνια μετά, δημιούργησε τον Κύκλο Υποστήριξης Γυναικών στην Ηλιούπολη. Σήμερα δραστηριοποιείται ως φαρμακοποιός και παράλληλα, ως Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και Εκπαιδεύτρια Γονέων ενώ συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο Parent Coaching. Είναι επίσημη συνεργάτιδα του δικτύου Attachment Parenting Hellas που σκοπό έχει την προαγωγή της γονεϊκότητας με ενσυναίσθηση και ισορροπία. Την Αφροδίτη θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει σεμινάρια, ομιλίες και workshops, αλλά μπορείς και να επικοινωνήσεις μαζί της, επιλέγοντάς τη για σύντροφο υποστήριξης σε όλο το ταξίδι της σύλληψης, της εγκυμοσύνης, της μητρότητας και της γονεϊκότητας. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα