Βίντεο
Εισαγωγή
Κοροϊδεύουν το παιδί μου στο σχολείο, τι να κάνω;
Bullying: Η μεγάλη ανησυχία των γονέων
Μια μεγάλη ανησυχία των Γονέων είναι το πως να διαχειριστούν καταστάσεις, στις οποίες το παιδί πέφτει θύμα ή γίνεται θύτης Παρενόχλησης, Βίας, Απάτης ή Κοροιδίας, φαινόμενα που όταν παγιώνονται και αυξάνονται σε βαθμό και ένταση, αποτελούν το γνωστό σε όλους μας bullying.
Ήδη από την προσχολική ηλικία τα παιδιά στρέφονται προς τους γονείς κλαίγοντας και λέγοντας ¨Μαμά, αυτός με κορόιδεψε¨ή ¨Με κοροϊδεύουν στο σχολείο¨. Και με τον τρόπο αυτόν, φέρνουν στους Γονείς τον όγκο συναισθημάτων φόβου, ντροπής, αδυναμίας που κουβαλούν και ζητούν βοήθεια στο πως να τον διαχειριστούν.
Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις παιδιών, που δεν νιώθουν ασφάλεια να εκφράσουν στους γονείς τους το τι συμβαίνει και αφήνουν να εννοηθεί πως κάτι συμβαίνει, με τις απότομες αλλαγές που παρουσιάζουν στη συμπεριφορά τους. Είτε γίνονται όλο και πιο εσωστρεφή, απομονώνονται και αποσύρονται, είτε έχουν ξεσπάσματα θυμού, φωνάζουν και γίνονται αντιδραστικά, τα επονομαζόμενα ¨κακά παιδιά¨. Και οι γονείς χρειάζονται μια καθοδήγηση στο πως θα βοηθήσουν το παιδί τους να ανοιχτεί και να αισθάνεται ασφάλεια να επικοινωνεί τις δυσκολίες του.
Πρώτες αντιδράσεις
Και σαν γονέας αντιδράς συνήθως αυθόρμητα. Μαλώνεις το παιδί, «Γιατί τους αφήνεις να σε κοροϊδεύουν? Δεν είσαι φλώρος εσύ», ή απορρίπτεις τα λεγόμενά του και το επικρίνεις «Έλα τώρα, μην είσαι τόσο μυγιάγγιχτος και σε ενοχλούν όλα» με στόχο απώτερο να το ενδυναμώσεις. Ή αναλαμβάνεις δράση και πηγαίνεις στο σχολείο να επιπλήξεις τα παιδιά που το κάνουν αυτό ή τη δασκάλα που δεν ασχολείται με το ζήτημα. Αγνοώντας τι συνέπειες αυτές οι πρακτικές έχουν για τον ψυχισμό και την προσωπικότητά του.
Και στην προσπάθειά αυτή, να ¨σώσεις¨το παιδί σου, ξεχνάς το βασικό που έχει ανάγκη. Το να το παρηγορήσεις, να το καθοδηγήσεις πως το ίδιο θα μπορέσει να αναλάβει δράση και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να το ενδυναμώσεις και να το προετοιμάσεις να γίνει ένας Ενήλικας Αυτόνομος, με αίσθημα Φροντίδας, Σεβασμού και Αξίας για τον Εαυτό του και τους άλλους.
Μέσα από αυτό το βίντεο θα μάθεις…
- πώς να διαχειριστείς καταστάσεις στις οποίες το παιδί πέφτει θύμα bullying
- πώς να διαχειριστείς καταστάσεις στις οποίες το παιδί είναι ο θύτης
- τι συναισθήματα κρύβουν τα παιδιά που είναι είτε θύτες είτε θύματα;
- ποιος είναι ο ρόλος σου ως γονιός
Αυτό το βίντεο είναι για σένα που…
- σου λέει το παιδί σου ότι το κοροϊδεύουν στο σχολείο
- θες να ξέρεις πώς νιώθει το παιδί σου που το κοροϊδεύουν
- θέλεις να μάθεις γιατί δεν σου ανοίγεται το παιδί σου
- θες να βοηθήσεις και να καθοδηγήσεις το παιδί σου που το κοροϊδεύουν
Cefai, C., Cavioni, V. ( 2014). Social and Emotional Education in Primary School- Integrating Theory and Research into Practice. Springer, NY
Everly, G. S., McCormack, D. K., & Strouse, D. A. (2012). Seven Characteristics of Highly Resilient People. International Journal of Emergency Mental Health, 14(2), 137-143.
Haworth (1964). Child Psychotherapy . Basic books
Masten, A. S. (2014). Global perspectives on resilience in children and youth. Child
Development, 85, 6-20
Poulou, M. (2005). The Prevention of Emotional and Behavioural Difficulties in Schools: Teachers’ suggestions. Educational Psychology in Practice (21), 1, March 2005, pp. 37–52
Steuer, F.B. (2005). Η Ψυχολογική Ανάπτυξη των παιδιών (Επιμ. Α.- Σ. Αντωνίου). Εκδόσεις Έλλην, Αθήνα
Vygotsky, L. (1978). Mind in Society. Cambridge, Mass: Harvard University Press
Vygotsky, L.S. (1997). Νους στην Κοινωνία, (Επιμ. Σ. Βοσνιάδου). Gutenberg.


Χαρά Κουκουράκη
Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια
Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.
Διαβάστε περισσότερα