Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Τι είναι οι κολικοί και πότε εμφανίζονται;

Επεισόδιο 2

Πως καταλαβαίνω αν το παιδί μου έχει κολικούς;

Επεισόδιο 3

Ποιά τα αίτια και οι παράγοντες που επιβαρύνουν την εμφάνιση των κολικών;

Επεισόδιο 4

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τους κολικούς;

Επεισόδιο 5

Κλείσιμο

Το video δημιουργήθηκε μέσα από την όμορφη συνεργασία του Project Parenting με την MAMHellas με στόχο να μιλήσουμε για τoυς κολικούς, ένα φαινόμενο που ίσως ταλαιπωρεί να νεογνά και ανησυχεί τους γονείς!

Η ΜΑΜ Hellas ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2012, ως θυγατρική εταιρία του αυστριακού οίκου κατασκευής βρεφικών προϊόντων BAMED AG.Η εταιρία εισάγει και διανέμει σε όλη την επικράτεια τα αυστριακά προϊόντα ΜΑΜ και τα γερμανικά προϊόντα Primamma. H εταιρία προσφέρει στους γονείς εξελιγμένα προϊόντα βρεφανάπτυξης, που χρειάζεται ένα μωρό κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του. Κύρια φροντίδα της αποτελεί η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που απευθύνονται στην πιο ευαίσθητη αλλά και τόσο αγαπημένη ηλικία.

Κολικοί – Τι είναι, πως θα τους καταλάβουν οι γονείς και πως μπορούν να ανακουφίσουν το μωρό τους

Οι κολικοί στα βρέφη είναι ένα ζήτημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλοι οι νέοι γονείς, σε άλλα μωρά λιγότερο και σε άλλα περισσότερο σίγουρα θα κάνουν την εμφάνιση τους περίπου μετά την δεύτερη με τρίτη εβδομάδα της ζωής τους.

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα και γίνεται έρευνα για να μπορέσουν να προσδιοριστούν τα ακριβή άιτια και η προέλευση τους.Ωστόσο οι κολικοί παραμένουν ακόμη δύσκολοι στην διάγνωση και στον προσδιορισμό των ακριβή παραγόντων που τους προκαλούν.

Ποιοι παράγοντες φαίνεται να επιβαρύνουν την εμφάνιση των κολικών στα μωρά;

Αν και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ακριβώς ποιος παράγοντας έχει προκαλέσει τους κολικούς στο μωρό μας, γνωρίζουμε εκείνους που στα μεγαλύτερα ποσοστά ενοχοποιούνται. Όπως για παράδειγμα η διατροφή της μητέρας που θηλάζει, η σύσταση της φόρμουλας που έχουμε επιλέξει για το βρέφος που δεν θηλάζει, το μπιμπερό που χρησιμοποιούμε στο μωρό που δεν θηλάζει, αλλεργίες κ.α

Πως μπορούμε να ανακουφίσουμε το μωρό που έχει επεισόδια κολικών;

Το κάθε παιδάκι είναι μοναδικό και θα χρειαστεί να δοκιμάσουμε διάφορους τρόπους να το ανακουφίσουμε και ηρεμήσουμε την ώρα των κολικών, ώστε να διαπιστώσουμε τι φαίνεται να λειτουργεί στην μείωση των επεισοδίων αλλά και στην άμεση ανακούφιση του μωρού.

Λευκοί ήχοι, μια βόλτα με περπάτημα στο σπίτι, με το αυτοκίνητο ή το καρότσι, χαλαρωτική μουσική, μασάζ, διευρεύνηση κάποιου επιβαρυντικού παράγοντα και προσπάθεια εξάλειψης του.

Τι θα μάθεις σχετικά με τους κολικούς;

Σε αυτή τη σειρά του Project Parenting θα συζητήσουμε για τους κολικούς, πως τους καταλαβαίνουμε, ποια είναι τα αίτια τους και οι παράγοντες που φαίνεται να επιβαρύνουν την συχνότητα και τη διάρκεια τους, καθώς και πρακτικές που μπορούμε να δοκιμάσουμε για την μείωση της εμφάνισης τους αλλά και την ανακούφιση του μωρού την ώρα του επεισοδίου.

Στόχοι αυτής της σειράς είναι:

 • Η γνώση για το φαινόμενο των κολικών
 • Πως θα τους αντιληφθούν οι γονείς
 • Πότε εμφανίζονται 
 • Οι παράγοντες που φαίνεται να αυξάνουν την εμφάνιση τους
 • Τα αίτια εμφάνισης τους
 • Οι τρόποι αντιμετώπισης τους 

 • Cohen Engler A, Hadash A, Shehadeh N, Pillar G. Breastfeeding may improve nocturnal sleep and reduce infantile colic: potential role of breast milk melatonin. Eur J Pediatr. 2012;171(4):729-32.
 • Hall B, Chesters J, Robinson A. Infantile colic: a systematic review of medical and conventional therapies. J Paediatr Child Health. 2012;48(2):128-37.
 • Iacovou M, Ralston RA, Muir J, Walker KZ, Truby H. Dietary management of infantile colic: a systematic review. Matern Child Health J. 2012;16(6):1319-31.
 • Mhaske S, Mhaske S, Badrinarayan S, Zade R, Shirsath U. Role of protein-rich maternal diet in infantile colic. J Indian Med Assoc. 2012;110(5):317-8.
 • Milidou I, Henriksen TB, Jensen MS, Olsen J, Sondergaard C. Nicotine replacement therapy during pregnancy and infantile colic in the offspring. Pediatrics. 2012;129(3):e652-8.
 • Savino F, Ceratto S, De Marco A, Cordero di Montezemolo L. Looking for new treatments of Infantile Colic. Ital J Pediatr. 2014; 40:53.
 • Savino F, Tarasco V. New treatments for infant colic. [Review]. Curr Opin Pediatr. 2010;22(6):791-7.
 • Shergill-Bonner R. Infantile colic: practicalities of management, including dietary aspects. J Fam Health Care. 2010;20(6):206-9.Το περιεχόμενο της σειράς βασίζεται και στην γνώση και την εμπειρία του επαγγελματία. Για περισσότερες ερωτήσεις, άφησέ μας το σχόλιό σου.
Αναστασία Καραλιά

Αναστασία Καραλιά

Ανεξάρτητη Μαία MSc, Εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ, Ιδρύτρια Motherie

Η Αναστασία Καραλιά έχει ιδρύσει το motherie με πολύ αγάπη στο μοναδικό αυτό ταξίδι προς τη γονεϊκότητα, αλλά και με σεβασμό στους νέους γονείς που έχουν ανάγκη από σωστή ενημέρωση και υποστήριξη. Νιώθει ευλογημένη που την έχουν εμπιστευτεί να είναι με κάθε τρόπο δίπλα τους. Ήταν το όνειρο της από την ημέρα που ολοκλήρωσε τις σπουδές της! Πιστεύει σε ένα αύριο όπου όλα τα παιδιά θα γεννιούνται και θα μεγαλώνουν με αγάπη κι ενσυναίσθηση!

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα