Βίντεο

Επεισόδιο 1

Κι εμείς που μεγαλώσαμε έτσι, τι πάθαμε;

“Κι εμείς που μεγαλώσαμε έτσι τι πάθαμε;” 

Είναι ατάκα που την ακούμε συχνά όταν μιλάμε για την ελευθερία και τα δικαιώματα των παιδιών. Συνοδευτικά σε αυτή τη φράση ακούμε για τιμωρία γιατί “Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν αλλιώς”, “Δεν θα τα κάνω μαμόθρευτα”. Και τελικά “Κι εμείς τι πάθαμε;” 

Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε τι πάθαμε τελικά.

Οι ψυχικές διαταραχές είναι ένα ευρύ φάσμα παθήσεων με διάφορες μορφές και συχνότητες εμφάνισης, και οι επίσημες στατιστικές πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πηγή. Το σίγουρο είναι όμως ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων στην Ελλάδα πάσχει από κατάθλιψη και αγχώδεις ή άλλες διαταραχές

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες για τον ατομικό και κοινωνικό βίο των ανθρώπων.Επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να έχει αρνητική επιρροή για το σώμα, το συναίσθημα, τη σκέψη και τη συμπεριφορά.

Οι έρευνες συσχετίζουν την παιδική μας ηλικία με τη γενικότερη ψυχική μας υγεία ως ενήλικες!

Σε βάθος, θα δούμε ότι η λεκτική και η σωματική βία κατά την παιδική ηλικία, καθώς και η αδιαφορία στις παιδικές μας ανάγκες, πιθανότατα εκλήφθηκε από εμάς ασυνείδητα ώς σημάδι αγάπης. Και αν χαθεί αυτή η βάση, τότε γκρεμίζεται όλη η ζωή! Επομένως ο κύκλος βίας ή αδιαφορίας ανανεώνεται μέσω της δικής μας γονεϊκότητας, γιατί μένουμε στη βάση που γνωρίζουμε ήδη: αυτά που μας έμαθαν από μικρούς.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι γονείς που επιλέγουν να απομακρυνθούν από τα πιο αυταρχικά πρότυπα διαπαιδαγώγησης. Γνωρίζουμε πλέον περισσότερες πληροφορίες για το πώς αναπτύσσεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος και τις φυσιολογικές συμπεριφορές. Επίσης, γνωρίζουμε πλέον πράγματα σχετικά με τη συναισθηματική ανάπτυξη, τη σημασία του συναισθηματικού δεσμού και των εμπειριών της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή.

Για όλα αυτά μας μιλά η Φωτεινή Μελετάκη, Βοηθός Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος.

Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα