Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Μελέτη μέσα από το παιχνίδι

Επεισόδιο 2

Οφέλη Play Based Learning για το παιδί

Επεισόδιο 3

Εφαρμογή της Play Based Learning μεθόδου & Πρακτικές προτάσεις

Κάνε το διάβασμα στο σπίτι παιχνίδι!

Το διάβασμα στο σπίτι είναι μια δύσκολη υπόθεση. Οι περισσότεροι μικροί μαθητές μετά το σχολείο προτιμούν να ξεκουραστούν και να παίξουν παρά να διαβάσουν κι όχι άδικα. Αν οι μαθητές αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, τότε η μελέτη γίνεται δυσκολότερη.

Κι αν το διάβασμα στο σπίτι μπορεί να γίνει παιχνίδι;

Τότε η μάθηση θα γίνει βίωμα! Ο πιο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το παιχνίδι είναι να βοηθήσει τα παιδιά να είναι δραστήρια, να κάνουν επιλογές και να ασκούν δραστηριότητες με μεγάλη δεξιοτεχνία. Θα πρέπει να αποκτήσουν εμπειρία μεγάλου εύρους (τέχνης, μουσικής, γλωσσών, επιστήμης, μαθηματικών, κοινωνικών σχέσεων) επειδή είναι σημαντικό για την ανάπτυξη ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου εγκεφάλου. Το παιχνίδι που συνδυάζει αισθητηριο-κινητικές, γνωστικές, κοινωνικο- συναισθηματικές εμπειρίες, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πώς θα γίνει το διάβασμα στο σπίτι παιχνίδι;

Μέσω της μεθόδου Play Based Learning!

Τι είναι το Play Based Learning;

Η μάθηση με βάση το παιχνίδι (Play Based Learning) αποτελείται από αυτοκατευθυνόμενες δραστηριότητες παιχνιδιού που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βασικές μαθησιακές και κοινωνικές δεξιότητες.

Ενώ υπάρχουν πολλά εγγενή οφέλη για τα μικρά παιδιά όταν μπορούν να παίξουν ελεύθερα, η μάθηση με βάση το παιχνίδι αξιοποιεί τη διασκέδαση του παιχνιδιού για να τα βοηθήσει να μάθουν κρίσιμες δεξιότητες στα πρώτα τους χρόνια.

Με… ποιο παιχνίδι γίνεται το διάβασμα στο σπίτι παιχνίδι;

Μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο να συνδεθεί το παιχνίδι με τη μάθηση των παιδιών, αλλά η μάθηση που βασίζεται στο παιχνίδι συνήθως ακολουθεί ένα από τα δύο μοντέλα:

Ελεύθερο παιχνίδι

Το ελεύθερο παιχνίδι που κατευθύνεται πλήρως από τους μαθητές επιτρέπει στα παιδιά να επιδιώξουν τα δικά τους ενδιαφέροντα με τον δάσκαλο ή τον γονέα ως εξωτερικό παρατηρητή. Θα πρέπει να απευθύνεται στα παιδιά, να έχει εσωτερικά κίνητρα και, πάνω από όλα, να είναι διασκεδαστικό!

Καθοδηγούμενο παιχνίδι

Ενώ εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο παιδί και στο εγγενές ενδιαφέρον του, το καθοδηγούμενο παιχνίδι έχει μεγαλύτερη συμμετοχή των ενηλίκων. Ο ρόλος σας ως γονέας ή δάσκαλος είναι να επιλέγετε υλικά και δραστηριότητες που ενισχύουν βασικές έννοιες και καθοδηγούν το παιχνίδι ως επίδειξης ή συμπαίκτη.

Τόσο το ελεύθερο παιχνίδι όσο και το παιχνίδι με καθοδήγηση έχουν πολύτιμο ρόλο στο σπίτι ή στο σχολείο.

Οφέλη της μεθόδου Play Based Learning

 1. Γλωσσικές δεξιότητες & επικοινωνία
 2. Δημιουργικότητα
 3. Επίλυση προβλημάτων
 4. Γνωστική ανάπτυξη
 5. Φυσική ανάπτυξη
 6. Ενθάρρυνση κινήτρου
 7. Κοινωνική & συναισθηματική ανάπτυξη.

Στόχοι βίντεο:

 • Τι είναι το Play Based Learning
 • Γιατί η μελέτη δυσκολεύει γονείς και παιδιά;
 • Καθημερινές δυσκολίες συγκέντρωσης και λύσεις
 • Πρακτικές προτάσεις

Στη σειρά συμμετέχουν οι:

Μαρία Γκουγκούμη, Ειδική Παιδαγωγός.
Τηλέφωνο: 6947025158
Email: info@special-learners.gr
Ιστοσελίδα: https://special-learners.gr/

Στην σειρά συμμετέχει η Δήμητρα Σαββιδάκη, Ψυχολόγος
Τηλέφωνο: 6956564718, 2111181052
Email: info@paixnidoxoros.gr
Ιστοσελίδα: https://paixnidoxoros.gr/

Understanding Play-Based Learning & Its Impact on Students (2021), Προσπελάστηκε από https://www.prodigygame.com/main-en/blog/play-based-learning/ 30/12/2021.

Γίνε μέλος σήμερα
Παιχνιδοχώρος

Σε συνεργασία με:

Παιχνιδοχώρος

Ποιοι είμαστε Ο Παιχνιδοχώρος σαν ιδέα υπήρχε από το 2016, υλοποιήθηκε και ξεκίνησε το ταξίδι του το 2020. Πρόκειται για έναν χώρο αναζήτησης και συζήτησης,...

Διαβάστε περισσότερα
Special Learners

Σε συνεργασία με:

Special Learners

Καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στην ομάδα μας την πλατφόρμα special-learners, ένα site για όσους αναζητούν κάτι φρέσκο και διασκεδαστικό που λατρεύουν τόσο οι μαθητές κι οι γονείς τους όσο και οι θεραπευτές. Έχουν αναπτύξει υλικό με βάση το Διαδίκτυο που είναι δημιουργικό, προσιτό, φιλικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε παιδιού. Η δημιουργός του Μαρία Γκουγκούμη, πιστεύει ότι οι μαθησιακές δραστηριότητες πρέπει να είναι διασκεδαστικές, λειτουργικές και διαδραστικές. Γνωρίζει ότι δεν έχουν όλοι οι θεραπευτές χρόνο να αναζητήσουν νέες ιδέες ή τον προϋπολογισμό για να αποκτήσουν νέο υλικό. Από την επαφή της με τους γονείς, γνωρίζει πως οι γονείς αναζητούν συνεχώς υλικό για τα παιδιά τους που είναι να είναι διασκεδαστικό και να τους δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύπτουν μόνα τους τη γνώση. Οι μαθητές περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στις smartphone συσκευές και δείχνουν εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Με τα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια μαθαίνουν παίζοντας! Για να βοηθήσει, έχει δημιουργήσει αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα και σας καλεί να να την επισκεφτείτε!

Διαβάστε περισσότερα