Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Καλά γιατί δεν κάνετε κι άλλο;

Καλά γιατί δεν κάνετε κι άλλο;

Έχεις ήδη ένα παιδί. Ήρθε η ώρα για το δεύτερο. Όμως το δεύτερο δεν έρχεται… Στεναχώρια, ματαίωση, απογοήτευση, θυμός. Αφού η πρώτη φορά ήταν τόσο εύκολη και αυθόρμητη, γιατί τώρα να μην μπορούμε, σκέφτεστε.

Και έρχονται συγγενείς, φίλοι, άγνωστοι, και σας λένε ‘Καλά γιατί δεν κάνετε και άλλο; Ένα ίσον κανένα!’.

Τα όρια ίσως είναι από τα μεγαλύτερα θέματα που κάποια στιγμή όλους μας έχουν απασχολήσει. Τί ακούμε, πώς ακούμε αυτά που μας λένε, πως ανταποκρινόμαστε; 

Πώς γνωρίζω τα όριά μου; Πως τα ορίζω και πώς τα επικοινωνώ, ώστε να γίνουν κατανοητά και σεβαστά; Πώς μπορούμε να έχουμε σεβασμό για το μοντέλο του κόσμου των άλλων ανθρώπων αλλά και για το δικό μας μοντέλο του κόσμου – να μην αγνοούμε ή να μην παραμελούμε τον εαυτό μας!

Το πώς θα εξελιχθεί το μέγεθος, το σχήμα και η δυναμική της κάθε οικογένειας είναι ευθύνη και επιλογή του ζευγαριού και μόνο. Το πότε, και με ποιο ακριβώς τρόπο επιθυμούμε να διευρύνουμε ή όχι την οικογένεια μας, είναι δικό μας αφήγημα και απόφαση. Και αυτό χρειάζεται να το υπενθυμίζουμε πρώτα από όλα στον εαυτό μας και ενίοτε με ευγένεια και σταθερότητα και σε όσους το ξεχνάνε, ακόμη και καλοπροαίρετα, κάποιες φορές. 

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια σχόλια από τους άλλους;

Ίσως όταν έχουμε βαθιά μέσα μας ξεκαθαρίσει το δικό μας ΓΙΑΤΙ σαν άτομα, σαν ζευγάρι και σαν οικογένεια και ξέρουμε πολύ καλά και συνειδητοποιημένα τους λόγους μας, τότε ίσως και να μην μας ενοχλούν τόσο πολύ τέτοια σχόλια. Ίσως είναι χρήσιμη λοιπόν η εξερεύνηση της δικής μας Αναπαραγωγικής Ιστορίας, όπως την έχουμε φανταστεί, ονειρευτεί ή και διηγηθεί στον εαυτό μας και όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από τα βιώματα, τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας. 

H Ελλη Παπαδοπούλου μας μιλάει για το στερεότυπο. Είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών.

Γίνε μέλος σήμερα
Έλλη Παπαδοπούλου

Έλλη Παπαδοπούλου

Σύμβουλος Γονιμότητας & Υποβοηθούμενης Αναπαπαραγωγής, Ψυχολόγος

H Ελλη Παπαδοπούλου, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάθος της η Γονιμότητα, η Υπογονιμότητα και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών. Tί επιθυμεί να είναι για σένα? Ενημερωμένη και γεμάτη περιέργεια συνταξιδιώτης σου, πάντα με εσένα οδηγό. H Γονιμότητα είναι τρόπος σκέψης και ύπαρξης και το Γόνιμο Mindset εφόδιο ζωής!

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα