Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

"Καλά ακόμα το θηλάζεις;"

“Καλά, ακόμα το θηλάζεις;”

Έχεις μόλις αποκτήσει το μωράκι σου και δέχεσαι ευχές από γνωστούς, συγγενείς και φίλους! Ανάμεσα στις ευχές και πολλές ερωτήσεις. «Θηλάζεις;» είναι μια από τις πολλές. Και για ένα διάστημα, η αντίδραση στο “Ναι, θηλάζω” ήταν θετική: θαυμασμός και επιβράβευση. Τώρα τελευταία όμως, που το μωρό σου έχει γίνει 3 χρονών φαίνεται κάτι να έχει αλλάξει… «Καλά, ακόμα το θηλάζεις;» σου λένε.

Από πότε είναι πρόβλημα αυτό; Γιατί δεν είναι σωστό; Τι άλλαξε και πότε; Όλοι ξαφνικά φαίνεται να έχουν άποψη σχετικά με το μέχρι πότε είναι καλό ή φυσιολογικό να θηλάζει ένα μωρό ή ένα παιδί! Σου λένε πως από ένα σημείο κι έπειτα γίνεται «υπερβολή», «αρρωστημένο», «προκλητικό». Σε κατηγορούν ότι το κάνεις για να καλύψεις δικές σου παθολογικές ανάγκες, αντί για κάποια πραγματική ανάγκη του παιδιού. Έχεις αρχίσει κι εσύ η ίδια να αναρωτιέσαι. 

Τελικά γιατί το κάνω; Είναι φυσιολογικό; Μήπως κακομαθαίνω το παιδί μου; Μήπως είναι βλαπτικό αυτό που κάνω;

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που πλέον τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη να θηλάζουν; Πότε θα έρθει αυτή η στιγμή; Και αν δεν σταματήσω να θηλάζω εγώ το παιδί μου θα συνεχίζει να θηλάζει για πάντα; Υπάρχει κάποια ηλικία στην οποία τα παιδιά μας θα ήταν έτοιμα να αποθηλάσουν; Ή μήπως χρειάζεται να τα καθοδηγήσουμε εμείς προς τον αποθηλασμό; Και μήπως τελικά είναι λάθος το να αφήσουμε ένα παιδί να αποθηλάσει μόνο του, στην ηλικία που αυτό θα είναι έτοιμο να το κάνει;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα μας απαντήσει η Σοφία Δούμα, Μαία, Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Εκπαιδευτικός. Είναι επίσης  συνιδρύτρια του Κύκλου, ενός κέντρου υποστήριξης των γυναικών και των οικογενειών τους, που στόχο έχει την ενδυνάμωση, την ισότητα, την έκφραση και την ευεξία. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της πάνω στο θέμα του θηλασμού.

  • International Lactation Consultant Association (ILCA). (2012). Core Curriculum For Lactation Consultant Practice (3rd revised εκδ.). United States: Jones and Bartlett Publishers, Inc.
  • Riordan, J., & Wambach, K. (2009). Breastfeeding And Human Lactation 4th Edition (4th εκδ.). Jones & Bartlett Learning.
  • Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού. (2015). Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για Επαγγελματίες Υγείας. (Ι. Αντωνιάδου- Κουμάτου, & Α. Σοφιανού, Επιμ.) Αθήνα, Ελλάδα.
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα