Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Η σύνδεση της οικογένειας μέσω της family yoga

Η yoga είναι μία αρχαία μέθοδος εκγύμνασης του σώματος και του νου, με βοηθό την αναπνοή. Πλέον, σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ότι η yoga κάνει καλό στο σώμα και το μυαλό, αλλά μέχρι πρόσφατα κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα πως γίνεται αυτό. Όμως, μια ομάδα ερευνητών στο Boston University School of Medicine πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το μυστικό της yoga. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses (τεύχος Μάιος 2012), η Chris Streeter, PhD, και η ομάδα της υποθέτουν ότι η yoga λειτουργεί ρυθμίζοντας το νευρικό σύστημα. Και πώς το κάνει αυτό; Βελτιώνοντας τις επιδόσεις του πνευμονογαστρικού νεύρου και άρα την ικανότητα του σώματός μας να αντιδρά πετυχημένα στο στρες, και όχι μόνο.

Φυσικά ό,τι ισχύει για τους ενήλικες ισχύει και για τα παιδιά. Και σύμφωνα με έρευνες και την παιδίατρο Γιαννούλα Γιαλελή (Παιδίατρος – εξειδικευόμενη νεογνολογίας, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας (IBCLC)) τα οφέλη της γιόγκα στα παιδιά είναι πολλά.

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα στα παιδιά;

 • Βελτιώνει την ισορροπία και τη σταθερότητα έως και 17% στα παιδιά που ασκούν τη γιόγκα συστηματικά.
 • Αυξάνεται η δύναμη σε μεγάλες μυικές ομάδες λόγω των στάσεων που πρέπει να επιτευχθούν .
 • Ένα δυνατό σώμα πέπτει καλύτερα το φαγητό, διατηρεί ένα υγιές βάρος και προστατεύει ευπαθείς αρθρώσεις του σώματος.
 • Βελτιώνει την ευλυγισία καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν όλες τις μυικές ομάδες με καινούριους κάθε φορά τρόπους.
 • Βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη καθώς εστιάζουν στην άσκηση.
 • Τα μαθαίνει τεχνικές χαλάρωσης και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του stress)
 • Ενθαρρύνει την αυτοεκτίμηση και το σεβασμό.
 • Βελτιώνει την πνευματική υγεία και ευεξία.
 • Μπορεί να ωφελήσει παιδιά με διάσπαση προσοχής.
 • Βελτιώνει την επίδοση στο σχολείο καθώς αυξάνει την ηρεμία, τη θετική στάση και μειώνει το stress.

Επίσης η συστηματική άσκηση της γιόγκα:

 1. Βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς κάθε φορά που προσπαθεί το παιδί να πετύχει κάτι νέο ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες νευρικές συνάψεις.
 2. Αυξάνει την ευτυχία καθώς κατά τη διάρκεια άσκησης της γιόγκα παράγεται περισσότερο γ- αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής, ένας φυσικός ηρεμιστικός παράγοντας του εγκεφάλου.
 3. Ενθαρρύνει υγιεινές συνήθειες.

Και μην ξεχνάτε πως ένα παιδί που κάνει yoga παίζει και εξερευνά χωρίς να ανησυχεί αν θα κάνει κάτι λάθος.

Τι είναι η family yoga;

Ο συνδυασμός των κηδεμόνων και των παιδιών σε ένα μάθημα yoga είναι η family yoga. Οι οικογένειες που ασκούνται μαζί, δεν απολαμβάνουν μόνο τα οφέλη στην υγεία τους, αλλά δυναμώνουν και βαθαίνουν τους μεταξύ τους συναισθηματικούς δεσμούς, σύμφωνα με ειδικούς.

Τα παιδιά βρίσκουν κοινό έδαφος με τους γονείς και έρχονται πιο κοντά σε αυτούς, ενώ ο κοινός στόχος των ασκήσεων τα κάνει να αισθάνονται πολύτιμο μέλος της οικογενειακής μονάδας (κάτι που η καθημερινότητα σπανίως τους δίνει την ευκαιρία να βιώσουν) και τους διδάσκει την αίσθηση της ευθύνης, χωρίς το άγχος ενδεχόμενων επιπτώσεων. Από την άλλη, οι γονείς μπορούν να περάσουν ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά τους χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους από ηλεκτρονικές συσκευές ή άλλες υποχρεώσεις, παρατηρώντας το πώς αντιδρούν σε ένα περιβάλλον όπου τους δίνονται στόχοι και εργαλεία για να τους φτάσουν.

Και αυτό το δέσιμο γίνεται με τις ιδανικότερες των συνθηκών: η yoga είναι πάνω από όλα ένας τρόπος ζωής, μια προσπάθεια να επέλθει ηρεμία και αρμονία στο μυαλό και το πνεύμα των συμμετεχόντων. Η family yoga, μάλιστα, είναι ένας ιδανικός συνδυασμός άσκησης, διαλογισμού και παιχνιδιού – έχει κάτι για όλες τις ηλικίες. Μια οικογένεια που έχει την εμπειρία της yoga, προσεγγίζει όλα της τα προβλήματα με πιο λειτουργικό τρόπο, ενώ φυσικά οι θετικές αναμνήσεις των μαθημάτων βοηθούν στο να μειωθούν εξαρχής οι εντάσεις. Πόσες φορές μαζεύεται ολόκληρη η οικογένεια σε ένα χώρο και έχει μια ουσιαστική εμπειρία, χωρίς να απομονώνονται όλοι στο δωμάτιό τους; Είναι στο χέρι σας να ανασχηματίσετε το κλίμα στην οικογένειά σας και μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστικό, ωφέλιμο και ήρεμο όσο ένα μάθημα yoga!

Ποια είναι τα οφέλη της family yoga;

Όπως έχω εξηγήσει και στο παρελθόν, τα οφέλη δεν είναι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά: το ότι τα μέλη μιας οικογένειας, που συνήθως περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας χωριστά και με τα δικά τους άγχη και πιέσεις, περνούν μαζί μία-μιάμιση ώρα έχοντας κοινούς στόχους, κοινά ερεθίσματα και κοινές εμπειρίες είναι φοβερά ωφέλιμο για να χτίσουν και να προστατεύσουν την δική τους σχέση. Όταν δε αυτό το δέσιμο συνδυαστεί υποσυνείδητα με στιγμές διασκέδασης, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται – και αυτό δεν χρειάζεται να μου το πουν οι οικογένειες με τις οποίες συνεργάζομαι, το βλέπω και εγώ η ίδια στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν.

https://yogainternational.com/article/view/scientific-research-how-yoga-works

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Αριάδνη Οικονομίδη

Αριάδνη Οικονομίδη

Kids Yoga Instructor

Η Αριάδνη Οικονομίδη είναι δασκάλα παιδικής yoga και yoga ενηλίκων. Ασχολείται με τη yoga από το 2008. Το 2014 δημιούργησε τη δική της μέθοδο, Yoga for Happy Kids. Ο λόγος που δημιούργησε αυτή την τεχνική ήταν το όραμά της να εμπνέει και να βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύπτουν τη χαρά, την εσωτερική δύναμη και την αυτοεκτίμηση. Στόχος της είναι όσα περισσότερα παιδιά να έχουν την εμπειρία της Yoga.

Διαβάστε περισσότερα