Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Η μαιευτική βία στην περιγεννητική απώλεια και το περιγεννητικό πένθος!

Τι είναι η περιγεννητική απώλεια και το περιγεννητικό πένθος;

Βιώνουμε περιγεννητική απώλεια σε κάθε περίπτωση που η εγκυμοσύνη δεν ολοκληρώνεται, όταν δηλαδή υπάρχει ακούσια ή εκούσια διακοπή κύησης, επιλεκτική εμβρϋική μείωση (σε πολύδυμη εγκυμοσύνη), ενδομήτριος θάνατος, θνησιγένεια, νεογνικός θάνατος και βρεφικός θάνατος.
Βιώνουμε περιγεννητικό πένθος σε όλες τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν αλλά όχι μόνο, καθώς περιγεννητικό πένθος βιώνουμε και σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, απώλειας γονιμότητας, επαναλαμβανόμενων εξωσωματικών αλλά και σε περιπτώσεις προωρότητας καθώς και σε περιπτώσεις εμφάνισης παθολογίας στη νέα μητέρα ή/και στο μωρό.

Είναι η περιγεννητική απώλεια ταμπού;

Ναι, ακόμη και σήμερα η περιγεννητική απώλεια συχνά παραμένει κρυφή ή κάτι το οποίο αποφεύγουμε να συζητήσουμε ανοιχτά, ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Δεν ξέρουμε πώς να φερθούμε, αν πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό, με ποιον τρόπο, πότε, κτλ., ούτε οι πενθούντες ούτε οι συνομιλητές τους αλλά ούτε και το νοσοκομειακό προσωπικό. Το ότι η περιγεννητική απώλεια δεν “επισημοποιείται” με μια τελετή κοινωνικά αποδεκτή κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αναγνώριση του γεγονότος από το ευρύτερο περιβάλλον και την κοινωνία μας, εντείνοντας τη δυσκολία διαχείρισης του πένθους και την παραμονή του ως θέματος στην κατηγορία «ταμπού».

Ασκείται μαιευτική βία και στις περιπτώσεις περιγεννητικής απώλειας και περιγεννητικού πένθους;

Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις η μαιευτική βία θα απουσίαζε αλλά δυστυχώς δεν ισχύει αυτό. Σε αυτή την εκπομπή αναφερόμαστε αναλυτικά στις πιο κοινές περιπτώσεις που η γυναίκα και η οικογένειά της γίνονται θύματα μαιευτικής βίας ενώ πρόκειται να αντιμετωπίσουν ή βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με κάποιας μορφής περιγεννητική απώλεια και βιώνουν ή θα βιώσουν περιγεννητικό πένθος.

Η μαιευτική βία στην περιγεννητική απώλεια και το περιγεννητικό πένθος!

Ποιες οι αιτίες που υπάρχει αυτό το φαινόμενο στην περιγεννητική απώλεια;

Πιο συγκεκριμένα, εστιάζουμε στα παρακάτω και θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τις αιτίες που συμβαίνουν καθώς και όλες τις θετικές αλλαγές που μπορούμε να υποστηρίξουμε προκειμένου να αλλάξει η σημερινή συνθήκη μαιευτικής βίας και η έντονα αρνητική της επίδραση στη μητέρα, την οικογένεια και εν τέλει την κοινωνίας μας:

  • Μαιευτική βία σε περιπτώσεις περιγεννητικής απώλειας και περιγεννητικού πένθους (συμπεριφορές, εκφράσεις, ατμόσφαιρα στο μαιευτήριο, απουσία ορθής εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας). Πώς αποτυπώνεται πρακτικά;
  • Ένταση της μαιευτικής βίας ανάλογα με το είδος της περιγεννητικής απώλειας, την οικογενειακή και την κοινωνική κατάσταση της μητέρας (πρότερος αριθμός παιδιών, εκούσια διακοπή κύησης/έκτρωση, σεξουαλική κακοποίηση, πρόσφυγας, χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα).
  • Επιλογές που έχει (ή θα έπρεπε να έχει) μια γυναίκα που βιώνει απώλεια στην εγκυμοσύνη ανάλογα με την ηλικία κύησης.
  • Επιλογές (ή μη) για την οικογένεια που βιώνει τον θάνατο του μωρού της ανάλογα με την ηλικία κύησης. Πάγιες πρακτικές, βιοηθική, νομικό και θρησκευτικό πλαίσιο (αεροβάπτισμα, κηδεία, ταφή, καύση, κτλ.).
  • Δυνατότητες υποστήριξης σε περίπτωση περιγεννητικού πένθους.
  • Μαιευτική βία σε γυναίκες που γεννoύν μετά από εμπειρία απώλειας.
  • Τα μωράκια “ουράνιο τόξο”.
  • Αναγκαιότητα εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών: υγείας και νοσοκομειακό προσωπικό, υπάλληλοι δήμου και νεκροταφείου/κέντρου καύσης, εκκλησιαστικοί υπάλληλοι.
  • Επαγγελματίες περιγεννητικού κλάδου: Λήψη ολοκληρωμένου – ολιστικού ιστορικού: χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψιν κατά την εγκυμοσύνη παλαιότερα πένθη και απώλειες της γυναίκας για την αποτελεσματική υποστήριξη αλλά και την αποφυγή επανατραυματισμού της.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Είμαστε όλες και όλοι μαζί σε αυτό, γυναίκες, σύντροφοι και επαγγελματίες. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, για εμάς, για την κοινωνία μας, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τη γέννα μας αλλά και κάθε περιγεννητική απώλεια που είναι μέρος της ζωής μας!

Heustis, J., Jenkins, M. (2005). Companioning at a time of perinatal loss: A guide for Nurses, Physicians, Social Workers, Chaplains and other Bedside Caregivers. Colorado, USA: Companion Press.

Soubieux, M.J., (2015). Το Περιγεννητικό Πένθος. Θεσσαλονίκη: Εντόμω ΣΥΜΕΠΕ.

UK Miscarriage Association

 

The physical process

Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".

Διαβάστε περισσότερα
Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Οne to one care specialist, Μαία

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την μαία Έλλη Καστρίκα. Από το 2014 εφαρμόζει το μοντέλο φροντίδας one to one care στην αίθουσα τοκετού, με κύριο γνώμονα την ολιστική προσέγγιση στον τοκετό. Eίναι εξωτερική συνεργάτης του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η Έλλη, έχει μια ενεργή παρουσία στο χώρο της μαιευτικής έχοντας συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια για θέματα θηλασμού, προετοιμασίας της γονεικότητας. Είναι πιστοποιημένη επαγγελματίας για βρεφικό μασάζ. Η ίδια έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Βιολογία της Αναπαραγωγής. Παράλληλα έχει κοινωνική δράση αφού είναι εθελοντής στον οργανισμό HOPEGENESIS Την συναντάμε να ξεκινά ένα καινούργιο κύκλο σπουδών σαν Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Στόχος να προωθήσει μοντέλα μαιευτικής φροντίδας με ολιστική προσέγγιση προς τους μελλοντικούς γονείς.

Διαβάστε περισσότερα
Μαρία Στραγαλινού

Μαρία Στραγαλινού

Βοηθός μητρότητας περιγεννητικού πένθους, Εκπαιδεύτρια πένθους

Η ομάδα με τους επαγγελματίες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο! Χαιρόμαστε πολύ που θα έχουμε μαζί μας τη Μαρία Στραγαλινού, Βοηθό μητρότητας περιγεννητικού πένθους.

Διαβάστε περισσότερα